Innopay en DCSP organiseren Data Sharing Days 2020

08 november 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In januari van volgend jaar vindt de eerste editie van de Data Sharing Days plaats in Den Haag. Het tweedaagse congres, gepositioneerd als Europa's belangrijkste evenement rondom ‘data sharing’ , kent een groot aantal vooraanstaande sprekers die zullen ingaan op de nieuwste trends en inzichten in het datadomein.

"We zijn verheugd dat zoveel invloedrijke leiders uit het datadeel-domein zich als spreker hebben verbonden en hun expertise tijdens de Data Sharing Days zullen gaan delen”, zegt Mariane ter Veen, directeur Data Sharing bij Innopay. Het adviesbureau organiseert het evenement samen met DCSP, een magazine voor data-, cybersecurity- en privacy-professionals. Gevraagd waarom Innopay het event mede-organiseert, geeft ze aan: “De bijdrage van Innopay aan DSD 2020 past binnen de strategie om wereldwijd organisaties te helpen met het optimaal benutten van de mogelijkheden die het transactionele internet biedt.”

Keynotesprekers

Onder de keynotesprekers is onder andere Ruben Verborgh te vinden, hoogleraar Semantic Web Technology aan de Universiteit van Gent. Verborgh werkt momenteel aan Solid, een nieuw ecosysteem dat is opgericht door Tim Berners-Lee, een Engelse ingenieur en computerwetenschapper en de bedenker en grondlegger van het wereldwijde web. Zijn presentatie zal zich richten op hoe onderling verbonden data-apps het web opnieuw kunnen vormgeven. Verder zal Paul Ham zijn opwachting maken, algemeen manager business development bij Hutchison Ports ECT Rotterdam, een dienstenaanbieder op het gebied van container shipping. Hij zal tijdens zijn presentatie ingaan op een nieuwe datadienst, waarbij het delen van data zorgt voor een betere planning in de logistieke keten.

Een derde spreker is Susan Morrow, een lid van de Women in Identity Community (een collectief van vrouwen dat de toekomst van het identiteitslandschap vormgeeft). Morrow zal in haar presentatie ingaan op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in het digitale identiteitslandschap, en uiteenzetten wat er moet gebeuren, om meer datasoevereiniteit te realiseren. Datasoevereiniteit vormt een van de kernthema’s van het event – het idee dat data-eigenaarschap en datadeling onderhevig zouden moeten zijn aan wetten en governancestructuren, die aan zowel de behoeften van de data-eigenaar als de gegevenshouder voldoen.

Ter Veen: “Wij zijn zeer verheugd over de sprekers die op het programma staan en de lijst met inspirerende sprekers wordt nóg langer. De meest recente kennis en ervaring op het gebied van datadelen levert een grote bijdrage aan inhoudelijke discussies en zal zeker nieuwe inzichten opleveren.”

Innopay en DCSP organiseren Data Sharing Days 2020

Naast zijn rol als organisator van de Data Sharing Days, geldt Innopay als een expert op het gebied van digitale transacties. Ook beschikt het over ruime ervaring op het snijvlak tussen data, datadelen en datasoevereiniteit. Volgens een onlangs door Innopay uitgebracht boek, is het data-eigenaarschap vandaag de dag nog grotendeels in handen van gegevenshouders – lees: techreuzen zoals Amazon, Facebook en Google. De komende jaren, echter, zullen consumenten naar verwachting steeds meer controle krijgen over hun eigen data. 

Ter Veen, die eveneens een workshop zal verzorgen tijdens het event, legt uit: “Het bewustzijn van mensen groeit en daarmee ook hun wens een centrale rol te spelen in de data-economie – zijn het niet immers hun gegevens? Datasoevereiniteit moet hét centrale uitgangspunt zijn voor de data-economie waarbij alle belanghebbende partijen – zowel organisaties als consumenten – controle houden over eigen data. Iedereen moet kunnen profiteren van de voordelen die voortkomen uit datadelen.” Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ter Veen voegt toe: “Gegevensuitwisseling en soevereiniteit vormen een uitdaging die bij beleidsmakers en organisaties een hoge plek op de agenda verdient.”

Tijdens de Data Sharing Days kunnen deelnemers actief deelnemen aan de discussie over het delen van gegevens in de industrie, het onderzoekslandschap en de overheid. Tevens kunnen ze leren van nieuwe ideeën en opkomende trends, en interessante experts ontmoeten in hun vakgebied. De Data Sharing Days 2020 vinden plaats op 27 en 28 januari 2020 in het Crowne Plaze Promenade Hotel in Den Haag. Het complete programma van DSD 2020 staat op deze pagina.