Voormalig Bainee John Donahoe nieuwe CEO van Nike

06 november 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

John Donahoe wordt de nieuwe CEO van Nike. In januari volgt hij Mark Parker op, die sinds 2006 aan het hoofd staat van ’s werelds grootste sportmerk. Donahoe moet Nike de volgende fase van de digitale revolutie inloodsen, waarin steeds meer van de verkoop online plaatsvindt en het bedrijf beter wil aansluiten op de persoonlijke voorkeuren van de consument. De aanstaande CEO begon zijn grote opmars in het bedrijfsleven bij Bain & Company, waar hij 23 jaar actief was en in 2006 afscheid nam als wereldwijde CEO.

“Het is een eer om president en CEO van dit fantastische, innovatieve bedrijf te worden en me aan te sluiten bij de meer dan 76.000 getalenteerde en gepassioneerde werknemers die zich inzetten voor atleten”, stelt Donahoe in reactie op zijn benoeming. “De laatste vijf jaar was ik al met trots verbonden aan Nike vanuit mijn rol in de raad van toezicht en ik kijk er nu naar uit fulltime-lid te worden van het team.”

Ondanks zijn zetel in de RvC, kiest Nike met Donahoe voor een relatieve buitenstaander, zeker in vergelijking met voorganger Parker. De vertrekkend CEO werkt al 40 jaar voor Nike en hield zich daar ook lange tijd bezig met de core business van het merk: het maken van sportschoenen. Hij werd in 1979 aangenomen door Jeff Johnson – Nike’s eerste voltijdwerknemer – en (mede)ontwierp meerdere klassieke Nike-schoenen, waaronder de Pegasus, Nike’s bestverkopende hardloopschoen allertijden. Ook staat het patent van de kenmerkende ‘raampjes’ in de zool van Nike’s ongekend succesvolle Air Max-serie op zijn naam.

John Donahoe, CEO van NIKE

Donahoe daarentegen heeft geen enkele ervaring met het maken van sportkleding. Zijn achtergrond ligt veel meer in de technologie. Na zijn 23 jaar bij Bain & Company – waar hij begon als associate consultant, van 1992 tot 1999 managing director was en daarna werd benoemd tot het wereldwijde hoofd van het strategiekantoor – maakte hij in 2005 de overstap naar eBay, alwaar hij tot 2015 aanbleef als CEO. Momenteel is hij nog CEO van cloud computing-bedrijf Service Now.

Digitale revolutie

Toch komt Nike’s keuze voor Donahoe als nieuwe CEO niet uit de lucht vallen. Geen bedrijf ontsnapt vandaag nog aan de inzet van de nieuwste technologie. Voor Nike is dit echter geen kwestie van bijblijven, maar van vooruitlopen: het bedrijf wordt gezien als een van de absolute koplopers binnen de retailbranche. Zo is de website volledig ingericht als webshop en speelt digital zelfs een grote rol in de fysieke flagship-winkels: via een app kunnen klanten zien waar het door hen gezochte product te vinden is.

Ook in het analyseren van consumentengedrag zet Nike grote stappen. Vorig jaar kocht het Zodiac, een bedrijf dat consumentendata verzamelt, en deze zomer nam het ook Celect over, een bedrijf dat voorspelt hoe consumenten hun geld zullen uitgeven. De overnames passen in Nike’s ‘Consumer Direct Offense’, een initiatief dat twee jaar geleden werd ingezet om te zorgen dat Nike wereldwijd de aansluiting weet te vinden op de persoonlijke voorkeuren van iedere individuele consument.

Donahoe moet Nike’s positie als digitale koploper verder uitbouwen

Met Donahoe wil Nike zijn digitale offensief in een verdere stroomversnelling brengen. Zo is het de bedoeling dat het percentage van de aankopen dat online wordt verricht onder zijn bewind groeit van de huidige 15% naar minstens 30%. Parker legt uit waarom zijn opvolger hiervoor de geschikte persoon is: “Zijn expertise in digital commerce, technologie, mondiale strategie en leiderschap, gecombineerd met zijn sterke band met het
merk, maken hem ideaal uitgerust op onze digitale transformatie te versnellen en voort te bouwen op de positieve impact van ons Consumer Direct Offense.”

Dopingschandaal

De aankondiging van Parkers vertrek volgt kort nadat de Amerikaanse krant The Wall Street Journal met de onthulling kwam dat de CEO op de hoogte zou zijn van de dopingexperimenten van coach Alberto Salazar, die leiding gaf aan het Nike Oregon Project. Met dit project wilde Salazar aantonen dat de op lange afstanden dominante Oost-Afrikanen met de modernste trainingsmethoden wel degelijk te verslaan zijn. Al snel doken echter geruchten op dat één van deze methoden het gebruik van doping behelsde.

Onlangs werd Salazar vier jaar werd geschorst. Daarvoor was hij coach van onder meer de kersverse Nederlandse wereldkampioen op de 1.500 en 10.000 meter, Sifan Hassan. Veruit zijn succesvolste loper was de Brit Mo Farah, die als geboren Somaliër ironisch genoeg wel van Oost-Afrikaanse komaf is. Terwijl er geen gebrek is aan bewijs tegen Salazar, is geen van zijn sporters opvallend genoeg ooit betrapt op het gebruik van doping.

Parker ontkent de aantijgingen dat hij zou afweten van de dopingpraktijken en benadrukt dat de timing van zijn vertrek hier niets mee te maken heeft. Het overdragen van de leiding aan Donahoe zou al maanden in voorbereiding zijn. Desondanks zei hij minder dan twee jaar geleden nog dat hij zou aanblijven als CEO “voorbij 2020”. Parker blijft wel actief voor Nike binnen de raad van advies.