De tien grootste consultancybureaus van Duitsland

09 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De managementconsultancybranche in Duitsland bloeit. In 2018 groeide de Duitse adviessector met 7%, naar een omvang van bijna €34 miljard. Terwijl een groot deel van de industrie wordt gedomineerd door grote internationale spelers zoals McKinsey & Company, Boston Consulting Group (BCG), Bain & Company en de Big Four-kantoren, toont een nieuwe analyse aan dat adviesbureaus van Duitse origine steeds beter presteren. Een verhaal over de tien grootste consultancybureaus van Duitse origine. 

Uit data van onderzoeksbureau Lünendonk blijkt dat Roland Berger het grootste managementadviesbureau van Duitse oorsprong is. Het bedrijf werd in 1967 opgericht door Roland Berger in München en is sindsdien uitgegroeid tot een van de weinige strategische adviesbureaus in Europa die alles in huis hebben om te kunnen concurreren met McKinsey, BCG, Bain, Oliver Wyman, A.T. Kearney en Strategy&. Met een omzet van €600 miljoen is Roland Berger stukken groter dan de andere Europese strategische adviesbureaus zoals L.E.K. Consulting en OC&C Strategy Consultants (UK). 

Simon-Kucher & Partners, een adviesbureau gespecialiseerd op het gebied van sales en marketing, staat op de tweede plaats. De 1.100 medewerkers van het bedrijf genereerden vorig jaar een omzet van €309 miljoen. Dat is een flinke stijging in vergelijking met vier jaar geleden, toen de omzet nog zo’n €170 miljoen was. Het derde grootste adviesbureau van Duitse origine is Detecon, een dochteronderneming van Deutsche Telekom. Oorspronkelijk werd het bedrijf opgericht als een intern adviesbureau van de Duitse telefoonaanbieder. Sindsdien heeft Detecon zijn externe advieswerkzaamheden uitgebreid: meer dan de helft van zijn totale omzet (€ 215 miljoen) wordt momenteel gerealiseerd bij andere klanten dan Deutsche Telekom.

De 10 grootste Duitse consultancybureaus

Op de vierde plek vinden we Horváth & Partners, een in Stuttgart gevestigd managementadviesbureau met zeven internationale kantoren en zes in Duitsland. Het bedrijf, dat lid is van het managementconsultancynetwerk Cordence Worldwide, was een van de sterkst groeiende adviesbedrijven in 2018. Hovárth wist vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis de omzetbarrière van €200 miljoen te doorbreken.

Q_Perior, opgericht in 2011 en met hoofdkantoor in München, genereerde afgelopen jaar een omzet van €195 miljoen. Op de zesde plaatst staat zeb.rolfes.schierenbeck.associates, een adviesbureau dat zich toelegt op de financiële dienstverlening en slechts €2 miljoen minder omzette dan Q_Perior. Porsche Consulting, dat in deze ranking de zevende inneemt, is een dochteronderneming van de befaamde autogigant Porsche. Het bedrijf benut zijn jarenlange in-house ervaring op het gebied van automotive om externe klanten te adviseren. De totale omzet van Porsche Consulting bedroeg vorig jaar €172 miljoen. 

De overige namen uit de top tien van grootste adviesbureaus van Duitse oorsprong zijn KPS (omzet: €172 miljoen), een adviesbureau voor de detailhandel; d-fine (omzet: € 145 miljoen), een specialist op het gebied van digitale transformatie voor de financiële dienstverlening; en goetzpartners (€119 miljoen), een adviesbureau dat klanten ondersteunt met strategie, fusies en overnames en bedrijfstransformatie.

Gecombineerd slaagden deze tien toonaangevende managementadviesbureaus van Duitse origine erin om vorig jaar met 9,5% te groeien, waarbij ze het marktgemiddelde met 2,5% overtreffen en opgeteld een totale omzet genereren van € 2,3 miljard, waarvan naar schatting 60% is gerealiseerd door klanten in Duitsland. De vooruitzichten voor Duitse consultancybureaus blijven sterk. Volgens de onderzoekers van Lünendonk zullen zij in 2019 dubbele groeicijfers realiseren (schatting gemiddelde groei: 10,3%), ondanks een volatiel economisch klimaat. De behoefte aan betere customer experience en digitale transformaties zijn de belangrijkste aanjagers voor de groei, zeggen de onderzoekers.   

Volgens gegevens van de Duitse branchevereniging voor managementadviesbureaus, de BDU, groeide de Duitse adviesindustrie vorig jaar met 7,3% naar een totale marktomvang van bijna €34 miljard. Duitsland kent 19.250 adviesbureaus, waarvan 87% een jaaromzet heeft van minder dan €1 miljoen. De Duitse adviesindustrie wordt met name gedomineerd door een groep van circa 45 spelers die een groot deel van de markt bezitten.