Over het NextGen programma van Cegeka

10 september 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Joris van Tets en Anouk van Brecht zijn allebei betrokken bij het NextGen programma van Cegeka: Van Tets als Young Professional, terwijl Van Brecht als Manager eindverantwoordelijk is voor het opleidingsprogramma. De redactie van Consultancy.nl sprak met het tweetal.

“Na mijn studie Technische Informatica heb ik uiteindelijk gekozen voor Cegeka vanwege de opleidingsmogelijkheden en de kennis en ervaring van de senior cybersecurity consultants”, vertelt Joris van Tets. “Naast de benodigde communicatieve en analytische vaardigheden wordt er ook ‘gewoon’ vakinhoudelijke kennis van je verwacht. Dit is iets wat mij erg aanspreekt.”

“Momenteel kijk ik hier nog exact hetzelfde tegenaan. Ik vind het leuk om te blijven leren en voor een mooi groeipad wordt dit niet alleen gestimuleerd maar ook verwacht. Daarom weet ik zeker dat ik een jaar geleden de juiste keus heb gemaakt.” 

Na de twee introductieweken startte Van Tets met zijn eerste opdracht binnen het NextGen programma van het ICT-adviesbureau: “Ik kon toen direct aan de slag als Change Coordinator bij een Nederlandse bank. Ik was verantwoordelijk voor het plannen, communiceren en behouden van overzicht van aanpassingen in het netwerk. Wat ik het leukst vond aan deze opdracht is dat ik de vaardigheden die ik op de wekelijkse trainingsdag leerde meteen kon toepassen in mijn werk.” Momenteel is Van Tets bezig met een meer technische opdracht: “Ik ben samen met een senior consultant in de weer met het verbeteren van de security van de servers op een Nederlandse luchthaven.”

Joris van Tets en Anouk van Brecht - Cegeka

Van Tets valt onder de hoede van Anouk Van Brecht, de Manager van het NextGen programma van Cegeka. Van Brecht legt uit hoe de traineeship is opgezet: “We bieden een opleidingsprogramma van een jaar aan jonge talenten die we klaarstomen om impactvolle rollen te gaan vervullen en ICT-vraagstukken van onze klanten op te lossen. Dit doen we door onze talenten te voorzien van de kennis, kunde, het netwerk en de werkervaring die hen houvast geeft. Ook is er binnen het programma de ruimte voor hun eigen voorkeuren. Onze Young Professionals weten daardoor waar hun kracht ligt en hebben een brede basis.”

Het programma werd onlangs door zijn deelnemers beoordeeld met een 8,4/10. Van Brecht vertelt waar dit prachtige rapportcijfer door wordt veroorzaakt: “Wij zorgen voor een prettige sollicitatieprocedure waarin de potentiële Young Professional een heel goed beeld krijgt van wat hij of zij kan verwachten van het programma en van de werkzaamheden. We zijn een partij waarbij je echt direct mee gaat werken in de IT en verantwoordelijkheden krijgt. Door de juiste verwachtingen te scheppen en het juiste perspectief te geven, maken onze Young Professionals een vliegende start.”

Een blik op reviews op sites als Glassdoor een Indeed bevestigen dit beeld. “Als Young Professional in het NextGen programma krijg je veel begeleiding maar ook de zelfstandigheid om je eigen pad te kiezen. Het fijne is dat je met een groep begint en elke vrijdag de tijd krijgt om bij elkaar te komen en trainingen te volgen,” schrijft één van de young professionals. Een andere voegt toe: “Wat mij positief verraste was de ruimte die ik kreeg om mee te bepalen welke klussen mij interessant leken en wat ik graag zou willen doen."

Van Brecht doorliep eerder zelf ook het programma. Ze kijkt daar met een goed gevoel op terug: “Allereerst herinner ik mij direct de fijne klik met de mensen en de informele sfeer. Als ik nu nieuwe kandidaten spreek in het sollicitatiegesprek, krijgen we dit nog steeds terug. Daarnaast ben ik destijds in één jaar tijd echt hard gegroeid. Van een student met veel theoretische en conceptuele kennis, naar een junior consultant die IT-werkomgevingen begreep en concreet advies kon geven. Ik moest bij mijn eerste opdracht heel erg wennen, omdat je in de uitvoering ook direct verantwoordelijkheden krijgt. Daar heb ik veel van geleerd.”