Oaklins, KPMG en Freshfields begeleiden AkzoNobel-overname

12 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Verfconcern AkzoNobel heeft het Franse Mapaero overgenomen. Experts van Oaklins, KPMG en Freshfields waren betrokken bij de deal en leidden deze in goede banen.

De producent van vliegtuigcoatings Mapaero, waar 140 professionals werken die samen een omzet van circa €33 miljoen genereren, is overgenomen door AkzoNobel (omzet: €9,3 miljard). Het Franse bedrijf maakt al zevenentwintig jaar milieuvriendelijke en duurzame coatings voor vliegtuigen. Tot zijn klanten behoren dan ook vele vliegtuigbouwers over de hele wereld, zoals het Braziliaanse Embraer, het Canadese Bombardier en de twee giganten uit de branche: het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus. 

AkzoNobel, dat zich al langere tijd bezighoudt met vliegtuigcoatings, heeft met de overname een belangrijke stap gezet, met name omdat het met Mapaero een hoop nieuwe, specialistische kennis in huis haalt en verschillende klanten aan zijn portfolio toevoegt. Een bijkomend voordeel is dat het hoofdkantoor van Mapaero is te vinden tussen Toulouse en de Pyreneeën, met het hoofdkantoor en de belangrijkste productielocatie van klant Boeing op nog geen zestig kilometer afstand. Daarnaast heeft Mapaero ook vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hong Kong en de Verenigde Staten.

Oaklins, KPMG en Freshfields begeleiden AkzoNobel-overname

Het nieuwe samenwerkingsverband tussen de verfmultinational en het Franse bedrijf is in lijn met de overnamestrategie van AkzoNobel. Zo deed het concern de afgelopen tijd meerdere kleinere overnames: in 2018 nam het bedrijf onder meer verfproducent Fabryo uit Roemenië, Colourland Paints uit Maleisië en het Spaanse Xylazel over. De reden dat er met name kleinere overnames plaatsvinden is dat het integratieproces daarbij overzichtelijker en gemakkelijker is. 

Dealmakers

Vooralsnog is het de bedoeling om de deal tussen Mapaero en AkzoNobel in het derde of het vierde kwartaal van 2019 officieel af te ronden. Een persvoorlichter van AkzoNobel laat weten dat deze overname zal bijdragen aan de businessdoelstellingen van het concern voor 2020. Zo heeft het verfbedrijf de ambitie om volgend jaar zijn winstmarge op te schroeven naar 15%. Alhoewel officieel geen details over deal naar buiten zijn gebracht, kent deze volgens ingewijden een waarde van €100 miljoen tot €250 miljoen.

Tijdens de deal werden Mapaero en AkzoNobel bijgestaan door verschillende experts. Zo verzorgden Shawn der Kinderen en Elske Raedts van Freshfields Bruckhaus Deringer het juridische advies, terwijl Raphaël Petit, Xavier Auvergnat en Sophie Zanella (Oaklins France) en Robert Boersma, Frank de Hek en Jan-Pieter van Doorn (Oaklins Netherlands) M&A-advisory verleenden. De transaction services werden bij deze deal geleverd door experts van KPMG: Ewald van Hamersveld, Wouter Moet, Yoram Wettstein en Jean-Francois Outrequin.