Ruben Petri sluit zich aan bij zorgconsultancy Zorgon

28 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Ruben Petri heeft zich als Senior Consultant aangesloten bij zorgconsultancy Zorgon, onderdeel van detacheerder Quoratio. Petri geldt als een expert op het gebied van Horizontaal Toezicht (HT). Deze kennis en kunde zet hij nu in bij Zorgon om zorginstellingen verder te helpen op dit gebied.

Jaarlijks gaat er voor tientallen miljarden euro’s om in de zorg. “Niet gek dus dat zorgverzekeraars declaraties vanuit zorginstellingen controleren. De afgelopen jaren hebben deze controles, bijvoorbeeld in de vorm van zelfonderzoeken en de materiële controles, veel stof doen opwaaien, waarbij zorgverzekeraars en zorginstellingen veelal lijnrecht tegenover elkaar stonden”, aldus Quoratio, een detacheerder van professionals actief binnen de zorg-, financiële-, HR- en salarisadministratie.

Horizontaal Toezicht

Bovenstaande ontwikkelingen hebben in 2017, vanuit de overheid en de zorgsector, in het opstellen van een gezamenlijke en gerichte aanpak geresulteerd: Horizontaal Toezicht. De aanpak kan omschreven worden als een vorm van samenwerking tussen de zorgverzekeraars en een zorgaanbieder, een samenwerking die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparantie in handelen. Horizontaal Toezicht richt zich op de rechtmatigheid van de zorguitgaven. Dit gaat enerzijds over correct registreren en declareren en anderzijds over gepast gebruik van zorg.

Het vorig jaar
door Quoratio overgenomen Zorgon is een specialist op het gebied van zorgfinanciering, zorginformatie en projectbeheersing, die diensten aanbiedt rond EPD-implementaties & optimalisatie, functioneel beheer, zorgregistratie en -administratie, en facturatie. Het bureau heeft zich begin deze maand versterkt met Ruben Petri, een expert op het gebied van horizontaal toezicht. Die ervaring deed hij op als Manager Zorgcontrol bij het Gelre Ziekenhuis. Petri is binnen Zorgon aangesteld als Senior Consultant.

“Naast processen en protocollen gaat het bij Horizontaal Toezicht vooral om cultuur, communicatie en soft skills.”
– Ruben Petri

De kersverse Senior Consultant licht toe: “In feite is horizontaal toezicht niets anders dan het goed en efficiënt inrichten van de administratie van zorg.” Petri legt uit hoe het onder andere draait om het goed inrichten van processen, de afdeling, rapportages, en terugkoppeling naar medewerkers. Daarnaast vallen opleidingen en trainingen op het gebied van zorgadministratie onder Horizontaal Toezicht, evenals het overleg met zorgverleners om administratieve fouten te bespreken en ook hoe die te voorkomen zijn.

Nog belangrijker is volgens Petri het teweegbrengen van een cultuurverandering binnen de organisatie: “…De mensen aan de bedden zijn eerst en vooral bezig met zorgverlening, en minder met administratie. Toch moet de factuur voor de patiënt kloppen; dat scheelt een hoop herstelwerk achteraf. Medewerkers moeten hierin meegenomen worden”, legt hij uit. Ook wijst hij in dat kader op de stijgende zorgpremies als gevolg van de inefficiëntie in de zorg en de besparingskansen die het verbeteren van processen kan opleveren.

Cultuur, communicatie en soft skills

In zijn nieuwe rol als Senior Consultant bij Zorgon, zal Petri telkens een afdeling selecteren die het HT-project gaat trekken. Van daaruit hoopt hij dat het zich als een olievlek door de rest van de organisatie zal verspreiden. “Naast processen en protocollen gaat het bij Horizontaal Toezicht vooral om cultuur, communicatie en soft skills. Dát maakt Horizontaal Toezicht mogelijk. Met de kennis en kunde die ik bij mijn vorige werkgever heb opgedaan, kan ik andere ziekenhuizen verder helpen om hun processen, en zo uiteindelijk de Nederlandse gezondheidszorg, efficiënter te maken.”