Femke Dekker ondersteunt TNXTO management development-programma

13 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

The Next Organization heeft een nieuwe professional toegevoegd aan de gelederen: Femke Dekker. De adviseur kan bogen op ruime consultancy- en projectmanagementervaring, in het bijzonder in Afrika. Ze zal in Ghana gaan helpen bij de organisatie van de derde editie van het Ghana Business Star Growth-programma van het adviesbureau, een eenjarig trainingsprogramma voor ondernemers en bedrijfsleiders.

Femke Dekker studeerde in 2012 af aan de Radboud Universiteit in Sociale Geografie, met een focus op conflictstudies. Na haar afstudeeronderzoek en stages op de Balkan (Bosnië, Kroatië en Kosovo) te hebben afgerond, wilde ze meer leren over internationale ontwikkelingssamenwerking en in het bijzonder haar projectmanagementvaardigheden ontwikkelen. Dekker, die aangeeft altijd al geïntrigeerd te zijn geweest door duurzaamheid en het creëren van impact, besloot vervolgens een advanced master in International Development te volgen, een gecombineerd academisch programma met een praktijkstage bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afrika

Op het ministerie in Den Haag werkte Dekker aan verschillende projecten met betrekking tot stabiliteit en economische ontwikkeling in Afrika, vooral met betrekking tot duurzame toeleveringsketens en bedrijven in conflictlanden. Bij Dekker ontwikkelde zich vervolgens de wens om een tijdje in Afrika te wonen en te werken, waarop ze besloot naar Ghana te verhuizen. Daar ging ze aan de slag voor ontwikkelingshulporganisatie Cordaid. 

Dekker blikt terug: “Onverwacht belandde ik in de Centraal-Afrikaanse Republiek als projectmanager en hoofd van het kantoor. Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten met betrekking tot voedselveiligheid en hygiëne, maar helaas, vanwege het uitbreken van ernstige gewelddadige conflicten werd ons team geëvacueerd uit het land. Het was moeilijk voor mij om terug te keren, dus begon ik rond te kijken naar mijn volgende zet. Ik wilde nog steeds werken in een van de landen van het prachtige Afrikaanse continent.”

Femke Dekker, The Next Organization

Bij toeval ontmoette Dekker een vriend in Liberia, waar ze inmiddels bezig was met de afronding van een project over economisch herstel na ebola. Dekker werd gewezen op een vacature in Ghana en besloot daar op te solliciteren. Nog altijd voor Cordaid, ging Dekker vervolgens aan de slag als duurzaamheidsmanager voor een grote cacaoleverancier, waar ze leiding heeft gegeven aan een team van veertig mensen. Dekker: “Hoewel de sector helemaal nieuw voor me was, leerde ik snel de ins en outs en identificeerde ik verbeterpotentieel om het management en werkprocessen door middel van digitalisering en technologie efficiënter in te richten.”

Dekker werkte vervolgens korte tijd voor een Ghanese startup die digitale diensten en tools levert aan verschillende spelers actief in verschillende landbouw-supply chains, met als doel het creëren van impact. “In deze functie heb ik veel geleerd over het ecosysteem waarbinnen deze startende bedrijven opereren en de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd om hun bedrijfsstrategieën te verstevigen en gezonde bedrijven te worden.” Gedurende die periode kreeg Dekker de kans om deel te nemen aan het Mass Challenge-accelerator-programma in Zwitserland. “Hier ontwikkelde ik mijn passie voor het overdragen van mijn kennis aan startups en mkb-bedrijven om hun strategieën te verbeteren en meer impact te creëren.”

Ghana Business Star Growth Program

Dekker besloot in Ghana te blijven en als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan. Ze voerde opdrachten uit die technologie, duurzaamheid en business strategy combineerden. “In deze context werd ik via een vriend, die reeds enkele jaren in Ghana woonde en betrokken was bij diverse projecten, geënthousiasmeerd voor het ‘Ghana Business Star Growth Program’, een initiatief van adviesbureau The Next Organization. “Ik wist vrijwel direct dat ik me hierbij wilde aansluiten om te helpen het programma verder te ontwikkelen, om bedrijven te helpen floreren en samen een impact te maken in het Ghanese bedrijfsleven.”

Dekker sloot zich zodoende aan bij TNXTO. Het adviesbureau is gespecialiseerd in het optimaliseren en innoveren van commerciële organisaties. Afgelopen jaar vond alweer de tweede editie plaats van het één jaar durende management development-programma, dat ondernemers en business leaders helpt hun strategische, management- en commerciële vaardigheden te ontwikkelen.

In Ghana zal Dekker, vanuit TNXTO en in de rol van Affiliated Consultant, betrokken zijn bij de organisatie van de derde editie van het Ghana Business Star Growth Program. Deze maand vindt de diploma-uitreiking/afronding van het programma van afgelopen jaar plaats.