Data-analyse: ‘Dumoulin had podium gereden in de Giro’
Tom Dumoulin had tenminste op het podium gestaan in de afgelopen Ronde van Italië, als hij niet letterlijk was weggevallen. Dat stelt KPMG, dat actief is als data- en innovatiepartner van Team Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin. Senior manager bij KPMG Paul Adriani gaat nader in op de achtergrond van die claim. Een reële claim? Sunweb-renner Chad Haga won in elk geval de afsluitende tijdrit, zoals het accountants- en advieskantoor vooraf al had voorspeld.
Wielrennen is een sport die zich uitstekend leent om te werken met data. Elke moderne profploeg traint met vermogensmeters en weet dus welke wattages renners kunnen trappen en hoe lang ze bepaalde inspanningen kunnen volhouden. Aanvankelijk had Tom Dumoulin het plan om zich in 2019 volledig op de Tour te richten. Toen het parcours bekend werd volgde echter al snel de stap naar de Giro. De reden? Meer tijdritkilometers, dus meer mogelijkheden om winst te pakken op de concurrenten. Veel kenners hadden deze keuze al verwacht, analyses van data- en innovatiepartner KPMG bevestigden dat het inderdaad de keuze was die de meeste kans bood op succes.
Wie een algemeen klassement in een grote ronde wil winnen zal goed moeten kunnen klimmen en goed moeten kunnen tijdrijden. Wie niet kan klimmen verliest in één bergetappe zo een half uur en is dus kansloos. In een tijdrit zijn hooguit minuten terug te winnen. Uiteindelijk gaat de strijd om de eindwinst meestal tussen enerzijds klimmers die in een tijdrit de schade beperkt weten te houden en anderzijds tijdrijders die juist in de bergen de schade beperkt weten te houden. Tom Dumoulin hoort bij de tweede categorie klassementsrenners.
Wielrennen is meer dan hard fietsen
Volgens voorspellende analyses van KPMG zou Tom Dumoulin hoog zijn geëindigd in de Giro: “Wij kijken naar de top-10 die we verwachten en dan maken we een onderscheid tussen het podium en de overige renners. Wij hadden Dumoulin op het podium verwacht”, aldus Paul Adriani, senior manager bij KPMG Sports Analytics & Technology, tegenover Radio 1.
Maar wielrennen is meer dan alleen hard kunnen fietsen. Overeind blijven is een andere belangrijke vereiste, iets wat Dumoulin niet lukte. Hij viel geblesseerd uit al in de 5e van 21 etappes. Met een valpartij in de Giro vervloog volgens KPMG de grootste kans op het winnen van een grote ronde dit jaar. Toch is Dumoulin ook in de komende Tour één van de grote pretendenten, aldus Adriani: “De kansen zijn zeker goed, maar met de voorspellingen zijn we nog steeds hetzelfde als de vorige keer; daar doen we pas na afloop uitspraken over.”
Iets soortgelijks als Dumoulin overkwam een andere topfavoriet in de voorspellende analyses van KPMG. Het Colombiaanse supertalent Egan Bernal brak in aanloop naar de Giro tijdens een training zijn sleutelbeen, hij kon zijn ambities opbergen al voor de Giro begonnen was. En de uiteindelijke winnaar, Richard Carapaz uit Ecuador? Hij werd wel in de top-10 verwacht, maar niet op het podium.
Overwinning Chad Haga voorspeld
Voor Team Sunweb bracht de Giro de ene na de andere tegenslag. Pas op de laatste dag kon het team lachen, door een overwinning van de Amerikaan Chad Haga. Hij won de afsluitende tijdrit. Een overwinning die KPMG vooraf al zeer waarschijnlijk achtte: “Wat we samen met Team Sunweb hebben besloten, is om goed te kijken naar de laatste tijdrit na het uitvallen van Dumoulin. Iedereen is dan vermoeid, vooral de klassementsrenners die goed kunnen tijdrijden. Haga heeft energie gespaard om op die laatste dag vol gas te geven. Dat heeft bijzonder goed uitgepakt.”
Sky-bots
De echte romantici moeten waarschijnlijk niets hebben van zulke wetenschappelijke benaderingen en zien hun helden graag opstappen in de grootste wedstrijden. Niet alleen in de wedstrijden waar ze volgens wetenschappelijke analyses de grootste kans maken om te winnen. Het is niet voor niets dat de wetenschappelijke manier van rijden van Team Sky in de afgelopen vijf jaar de renners de bedenkelijke naam ‘Sky-bots’ heeft opgeleverd.
Ze doen precies wat de modellen zeggen dat ze moeten doen, in plaats van koersen op gevoel. Als een stel robots. Aan de andere kant is het de ploegen zelf nauwelijks kwalijk te nemen. Ook de wielrennerij is een wapenwedloop, waarin elk klein voordeeltje kan zorgen voor een beslissende voorsprong op de concurrentie.
Toch menselijk
En dat de renners van Team Sky (inmiddels Team Ineos) uiteindelijk toch echt mensen zijn en geen robots, werd deze week pijnlijk duidelijk toen viervoudig Tourwinnaar Chris Froome tijdens de afdaling even zijn stuur losliet om zijn neus te snuiten. Hij werd gegrepen door de wind en knalde met zeer hoge snelheid op een muurtje, waarbij hij zijn dijbeen, elleboog, heup en meerdere ribben brak.
Dat hiermee Dumoulins kansen op en Tourzege wellicht flink toenemen is nu even van ondergeschikt belang. Alle aandacht gaat uit naar Froome zelf: de crash zou weleens het einde kunnen betekenen van de fietscarrière van de 34-jarige Brit.