KPMG wordt data- en innovatiepartner van wielerploeg Sunweb

27 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal advies- en accountantskantoor KPMG gaat zich nauw verbinden met wielerploeg Team Sunweb. Met de expertise en innovatieve technologie van KPMG wil Sunweb de organisatie meer op data laten draaien, om zo tot nog grotere successen te komen.

Wielerploeg Sunweb is in Nederland vooral bekend als de ploeg van Tom Dumoulin, die momenteel in Frankrijk strijdt om de gele trui. Traditiegetrouw zijn de drie weken van de Tour de France hét moment voor de wielerploegen om nieuwe sponsor- of samenwerkingsovereenkomsten wereldkundig te maken. Immers, bij geen enkel evenement in het hele wielerseizoen is zoveel media-aandacht als tijdens de Tour. Enige tijd terug werd er nog over gesproken dat  KPMG zou gaan optreden als co-sponsor van Team Sunweb. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar wel stapt KPMG in als partner die de wielerploeg nog meer datagedreven moet laten werken. 

Marginal gains

De tijd dat prestatieverbetering werd gezocht in meer of harder trainen ligt al ver in het verleden. De meeste profwielerploegen worden intussen bijgestaan door wetenschappers, vooral op het gebied van voeding en beweging. De nivellering in het profpeloton heeft ervoor gezorgd dat de details steeds meer de doorslag geven. Het Britse Team Sky – de ploeg van onder andere Chris Froome en de huidige geletruidrager Geraint Thomas – spreekt over ‘marginal gains’. 

“Beter gebruik van technologie moet Sunweb helpen op structurele basis in de top van de internationale wielersport mee te draaien de komende jaren”, legt teammanager Iwan Spekenbrink van Sunweb uit. “Met deze samenwerking kunnen we de enorme hoeveelheid gegevens die we al verzamelen schaalbaar maken en vervolgens effectievere voorspellende modellen maken. Dit verhoogt ons prestatiemodel onmiddellijk naar een nog hoger niveau. We kijken naar wielrennen als de ultieme teamsport, waarin zowel renners als experts moeten excelleren om het team sterker te maken.” KPMG wordt data- en innovatiepartner van wielerploeg Sunweb“Data, technologie en de menselijke factor moeten nauw op elkaar worden afgestemd om vooruitgang te boeken die de mens stevig de baas blijft”, licht KPMG-voorzitter Rob Fijneman toe. “Dat is people-driven progress. Deze verandering vereist aanpassingen, van mensen, processen en de systemen binnen de organisatie. KPMG en Sunweb zullen samenwerken om deze verandering te realiseren, die de menselijke factor centraal stelt.” 

Dataplatform

Binnen de organisatie van Team Sunweb zal dus het nodige gaan veranderen. Een belangrijk onderdeel van die transformatie is de ontwikkeling van een nieuw dataplatform, waarop alle beschikbare data over de ploeg en de individuele renners moet komen te staan. Iedere specialist binnen Team Sunweb moet realtime toegang hebben tot het platform. 

Fijneman: “Dan praten we niet alleen over renners en ploegleiding, maar ook over trainers, bewegingswetenschappers, voedingsdeskundigen en medici. In dit platform stoppen we alle informatie die van de individuele renners bekend is. Informatie over hun fysieke conditie, hun prestaties tijdens trainingen, hun voedingsschema’s en hun race- en blessuregeschiedenis. Door alle disciplines binnen het team tijdens een race nauw te laten samenwerken en de verkregen inzichten tijdens de rit te gebruiken, kan een betere prestatie worden neergezet. Gegevens over bijvoorbeeld de fysieke gesteldheid van de renners, de details van de etappe en de weersomstandigheden worden real time verzameld, geanalyseerd en ingezet om betere besluiten te nemen tijdens de koers. Met behulp van kunstmatige intelligentie en voorspellende analyses wordt een beeld verkregen van mogelijke koersscenario’s, van de kansen van de ploeg om een rit succesvol af te sluiten en van de impact van strategische ingrepen van de ploegleiding.”