Universiteiten bieden managementprogramma voor juridische adviseurs

06 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Drie Europese academische instellingen – De Rotterdam School of Management, de Universiteit van St. Gallen en de Erasmus School of Law – hebben hun krachten gebundeld om een nieuw programma te ontwikkelen waarmee advocaten hun advies- en samenwerkingsvaardigheden kunnen versterken. 

De Rotterdam School of Management (RSM) is de internationale businessschool van de Erasmus Universiteit. De academische instelling biedt – voornamelijk in het Engels – undergraduate, postdoctorale en PhD-programma’s, MBA’s en executive education. Het instituut is daarnaast betrokken bij meerdere initiatieven om opleidingen voor de professionele dienstverleningssector te ontwikkelen en te verzorgen.

Nieuw in het curriculum van de RSM is de vierdaagse executive course Management for Lawyers, die waarin advocaten kunnen leren effectiever te werken met klanten en teamleden binnen hun organisatie. Tijdens de cursus, die wordt uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus School of Law en de Zwitserse businessschool St. Gallen, leren deelnemers om een unieke verkooppropositie ontwikkelen en wordt hen uitgelegd hoe ze in een markt die onderhevig is aan disruptieve ontwikkelingen een verbeterde businesscase voor hun advocatenpraktijk kunnen realiseren. 

Universiteiten bieden managementprogramma voor juridische adviseurs

De cursus zal de juridische experts voorzien van een beter begrip van hun wereldwijde concurrenten en voorbereiden op opkomende technologieën (zoals AI) die worden ingezet om eenvoudige taken sneller af te handelen. Tegelijkertijd zal de cursus professionals helpen om te gaan met de steeds complexer wordende onderzoeksmethodes die het digitale tijdperk met zich meebrengt, te midden van een verlangen naar meer wettelijke transparantie bij multinationals en grote corporates. Het programma richt zich op zeven aandachtspunten voor het beter leiden van een advocatenkantoor: (1) trends en strategie, (2) organisatie- en bedrijfsmodellen, (3) klantgerichtheid en bedrijfsontwikkeling, (4) persoonlijkheid en leiderschap, (5) risico- en crisisbeheer, (6) boekhouding en financiën en (7) communicatie en presentatie.

Volgens Hans Horstink, Learning & Development Manager bij RSM, die heeft geholpen bij het ontwerpen en ontwikkelen van het programma, zal de nieuwe executive course advocaten in staat stellen te opereren in dit moderne tijdperk. “Inzicht in hoe een advocatenkantoor werkt, is momenteel zeer noodzakelijk, zowel om klanten als het eigen bedrijf te kunnen begrijpen. Op die manier kan een juridische organisatie zo winstgevend mogelijk worden gemaakt. Experts van drie voorstaande academische instellingen zullen deelnemers tijdens het programma de allerbeste leerervaring gaan bieden. Om het programma relevant te maken, brengen de academici ervaring uit de industrie en de nieuwste inzichten uit de bedrijfsmanagementwetenschap met zich mee.” 

Joost Steevens, Academic Projects Developer van de Erasmus School of Law, geeft aan dat het programma uniek is omdat het zich richt op management- en zakelijke onderwerpen die momenteel het meest relevant zijn voor ieder advocatenkantoor: “En de cursus is bovendien op maat gemaakt voor senior advocaten, partners en andere hooggeplaatste leidinggevenden die verantwoordelijkheden hebben naar klanten, acquisitie en medewerkers.”

De eerste twee dagen van de cursus vinden dit jaar plaats op 27 en 28 september in Rotterdam, het tweede deel op 4 en 5 oktober.