BCG neemt Spaans data science-bureau Kernel Analytics over

07 juni 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Boston Consulting Group heeft Kernel Analytics overgenomen, een Spaans consultancybedrijf met kantoren in Barcelona en Madrid dat zich richt op data science en analytics. 

Als onderdeel van het overnameproces zullen Kernel Analytics en zijn circa 100 werknemers worden geïntegreerd in BCG Gamma, de praktijk van Boston Consulting Group voor data science en analytics. De BCG-divisie helpt zijn klanten uit verschillende sectoren om gebruik te maken van geavanceerde analytics-technieken, zoals kunstmatige intelligentie, machine learning, deep learning, tekstanalyse, simulatie en beeldanalyse, met als doel om de bedrijfsprestaties van opdrachtgevers te verbeteren. 

“BCG Gamma ontwikkelt binnen een tijdsbestek van negen tot twaalf maanden krachtige data- en AI-gedreven oplossingen voor klanten. De voordelen van data-analyses kunnen aanzienlijk zijn. Het gaat al snel om 1% tot 3% van de omzet van een bedrijf”, zegt Sylvain Duranton, een in Parijs gevestigde senior partner die BCG Gamma in 2015 oprichtte. “Deze overname brengt ons Kernels diepgaande knowhow op belangrijke gebieden zoals asset en revenue management, klantwaardemanagement en supply chain. Dat is zeer nuttig.”

Rich Lesser, CEO van Boston Consulting Group, is eveneens positief over de ontwikkelingen en vult zijn collega aan: “BCG Gamma is een van de interessantste onderdelen van ons bedrijf en we verwachten dat de markt voor advanced analytics snel zal blijven groeien.” Deze snelle groei komt op een moment dat het gebruik van op data gebaseerde strategieën om waarde te ontsluiten bovenaan de agenda van veel leidinggevenden staat. Het analyseren van grote en complexe datasets helpt bedrijven bij het ontwikkelen van winnende strategieën en draagt bovendien bij aan een cultuur van innovatie en radicale verandering. Als gevolg van deze ontwikkelingen zal de marktomvang van business analytics de komende drie jaar naar schatting toenemen met een samengestelde jaarlijkse groei van 7% tot een waarde van meer dan $70 miljard in 2022 (wereldwijd).

BCG neemt Spaans data science bureau Kernel Analytics over

BCG Gamma beschikt momenteel over een team bestaande uit 650 data scientists en analytics-experts, die zijn verspreid over een tiental landen, waaronder Canada (sinds mei 2018) en Polen (sinds juli 2018). De BCG-praktijk heeft zich daarnaast nog ontwikkeld via anorganische groei. Zo is Kernel, na de aankoop van The Simulation Group, een technologie- en softwarebedrijf in Australië met 20 professionals, de tweede acquisitie in 2019 van BCG Gamma.

Kernel Analytics werd opgericht in 2013 en is de afgelopen drie jaar flink gegroeid. In 2017, het meeste recente jaar waarover informatie beschikbaar is, genereerde het bedrijf een omzet van €4,8 miljoen, wat overeenstemt met een stijging van 37% in vergelijking met 2016.

Pau Agulló en Borja Auria, twee van de oprichters van Kernel Analytics, zijn zeer te spreken over het nieuwe samenwerkingsverband: “Onderdeel zijn van BCG geeft ons de mogelijkheid om de meest uitdagende projecten op het gebied van data science aan te pakken. We zullen state-of-the oplossingen gaan leveren aan topbedrijven over de hele wereld. Daarnaast zullen we door de nieuwe relatie eveneens beter in staat zijn ons vermogen te vergroten om bedrijven holistisch te transformeren.”

Llorenç Mitjavila, partner bij BCG en hoofd van BCG Gamma in Spanje, sluit zich aan bij de woorden van de twee oprichters van Kernel Analytics en legt uit waarom ook BCG veel baat heeft bij de samenwerking: “Wij geloven dat er een concurrentievoordeel bestaat op het snijvlak van data science, technologie, mensen en diepgaande zakelijke expertise.” 

Naast BCG Gamma beschikt Boston Consulting Group over verschillende andere dochterondernemingen. Zo zijn er BCG Digital Ventures, een digitaal en creatief bureau; BCG Platinion, een eenheid die zich richt op technologie-implementatie en IT-architectuur; en BCG MAYA, een digitaal marketingadviesbureau.