BCG breidt analytics- en data science-tak uit met overname

07 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Boston Consulting Group (BCG) heeft zijn BCG Gamma-tak uitgebreid. De analytics- en data science-divisie van het strategiekantoor telt wereldwijd nu meer dan 350 consultants. De mijlpaal is gerealiseerd volgend op de overname van The Simulation Group in Australië.

In een tijd waarin digitale disruptie bovenaan de agenda van bestuurders staat en technologieën als artifical intelligence en machine learning de crème de la crème vormen van digitalisering, investeert Boston Consulting Group (BCG), een van ’s werelds grootste strategy consultancykantoren, stevig in zijn BCG Gamma-tak. Belangrijkste aanjager hiervoor vormt de toenemende vraag vanuit klanten, vertelt Sylvain Duranton, de Fransman die de praktijk wereldwijd aanstuurt: “BCG Gamma bouwt binnen negen tot twaalf maanden krachtige data- en AI-gedreven oplossingen voor klanten….de waarde die uit data analytics ontsloten kan worden, kan substantieel zijn en goed zijn voor tenminste 1% tot 3% van de omzet van een bedrijf.”

Uitbreiding

Vorig jaar opende BCG Gamma twee nieuwe kantoren, in Polen (Europa) en Canada (Noord-Amerika), waarmee het zijn aanwezigheid in vergrootte naar twaalf landen. De meest recente uitbreiding voor BCG Gamma is de overname van The SImulation Group, een Australisch technologie- en software bedrijf met 42 werknemers. Volgend op de integratie van het bedrijf binnen vier Australische kantoren van BCG (Sydney, Melbourne, Canberra en Perth), telt de Gamma-praktijk van BCG meer dan 60 consultants, data scientists, data engineers en data architects. 

Opgericht in 1999, heeft The Simulation Group software ontwikkeld die een virtuele versie van de business van de klant creëert, om vervolgens simulaties van verschillende scenario’s te draaien. Door de bedrijfsvoering – onder verschillende condities – na te bootsen, kunnen leiders betere strategische beslissingen nemen en de manier verbeteren waarop zij operationele modellen aanpassen aan eerder voorbereide scenario’s. Met behulp van opkomende technologieën als artificial intelligence en machine learning, kunnen bedrijven het model ook gebruiken om een betere versie van hun business te simuleren, waarmee ze hun processen en governance verder kunnen professionaliseren.BCG breidt analytics en datascience tak uit met overname“We kunnen identificeren waar kansen liggen, obstakels verwijderen en toekomstige systeemprestaties voorspellen”, legt Craig Stewart, managing director en medeoprichter van The Simulation Group uit. Zo helpt het bedrijf onder meer vliegvelden met het analyseren van uitbreidingsplannen, of bijvoorbeeld mijnbedrijven met hun expansieplannen, wanneer bepaalde mijnen worden geoperationaliseerd. 

De deal tussen de twee bedrijven in Australië komt niet als een verrassing. In 2015, een jaar nadat BCG het in Sydney gevestigde digital design bureau Strategic & Creative (S&C) had overgenomen, nam het strategiekantoor reeds een minderheidsbelang in het advanced analytics-bedrijf. Sindsdien hebben de experts van het bedrijf aan meer dan vijftien projecten gewerkt, binnen sectoren als de luchtvaart, mijnbouw en retail. Eind vorig jaar, deed BCG formeel een overnamebod op de rest van het bedrijf.

Bredere toolset

“De kracht van BCG Gamma ligt in zijn diepe kennis van advanced analytics, AI en machine learning. Gecombineerd met TSG’s expertise in simulaties en optimalisatie, kunnen we gezamenlijk een bredere, technische toolset aanbieden, als aanvulling op BCG’s bredere, toonaangevende capaciteiten in strategy en change management”, aldus een woordvoerder van Boston Consulting Group.

BCG Gamma is een van BCG’s vele dochterbedrijven. Andere labels zijn onder meer BCG Platinion, dat is gespecialiseerd in technologische implementaties en IT architectuur, BCG Digital Ventures, de digitale en creative agency van het kantoor, en BCG Maya, de digital marketingtak.