Michel Muskee (Finext): ‘Het wordt alleen nog maar interessanter’

21 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2005 stapte Michel Muskee voor het eerste het kantoor van Finext binnen. Ruim veertien jaar later werkt hij nog steeds bij het adviesbureau. In gesprek met Muskee over zijn lange tijd bij Finext: “Het wordt eigenlijk alleen nog maar interessanter.” 

In 2004 studeerde Michel Muskee af aan Nyenrode Business University in Financial Management. Hierna volgde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam de postdoctorale opleiding tot Register Controller, waarna hij in dienst trad bij Finext, een adviesbureau dat zich richt op financiële vraagstukken. Sindsdien heeft Muskee zich voor verschillende opdrachtgevers ingezet. Denk bijvoorbeeld aan telecomgiganten T-Mobile, KPN en Telfort, maar ook aan Rabobank en European Fashion Group.

Diversiteitsvoorkeur

Muskee legt uit waarom hij het zo leuk vindt om voor diverse opdrachtgevers te werken: “Ik kan in korte tijd in verschillende keukens kijken. Je ziet zoveel ontwikkelingen binnen bedrijven. En elk bedrijf doet dingen goed en heeft dingen die beter kunnen. Als je dat kunt doorgronden, kun je bij elke nieuwe opdracht sneller stappen zetten. Zo bouw je een goede gereedschapskist, die je steeds voller stopt. Ik denk dat dat ook de kunst is van een goede consultant; op basis van je ervaring in het veld zelf een beeld vormen van wat er mogelijk is en hoe andere bedrijven daarin excelleren.”

Michel Muskee (Finext):

Muskee heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met uiteenlopende opdrachten: “Mijn rol varieert van business analist tot financial control en business control. Toch is er wel een duidelijke rode draad; ik vind het snijvlak van finance en IT heel interessant. Daarin combineer ik mijn financiële opleiding met lekker autodidactisch systemen doorgronden. Daar kan ik mijn nieuwsgierigheid goed in kwijt. Elk financieel systeem werkt eigenlijk volgens dezelfde principes. Als je dat meeneemt, dan maak je je tools snel eigen. Zodra je Excel kent, en je kunt meer dan alleen met formules werken, dan kun je daarin ook programmeren.”

Plan de campagne

“Je hoort wel eens: ‘Als je een complex probleem opgelost wilt hebben, vind dan een luie consultant. Die gaat een slimme oplossing zoeken.’ Daar kan ik me wel in vinden, ik wil dingen altijd zo makkelijk mogen maken”, legt Muskee uit: “Als je repeterende zaken kunt schrappen, kun je je tijd besteden aan het geven van meer inzicht. Dan heb je meer ruimte om analyses te maken en goede gesprekken te voeren met de business. Daar zie ik juist de toegevoegde waarde, niet in heel hard kunnen werken rondom handmatige activiteiten.” 

De kracht van data

Ook binnen de financiële dienstverlening neemt het belang van data toe, vertelt Muskee: “De komende jaren worden spannend. Er is een stortvloed aan data, en mensen zullen wel een visie moeten hebben op wat ze daarmee willen. Dat gaat een machine niet voor je kunnen, maar die machine kan wel razendsnel iets doen met deze data. Dat is eigenlijk mijn doelstelling: zo snel mogelijk betekenis geven aan data zodat het informatie wordt. De opkomst van robotisering en artificial intelligence zie ik dan ook enthousiast tegemoet.”

Volgens Muskee komen we daardoor meer tot de kern, waardoor het makkelijker wordt om betere beslissingen te nemen: “Ook komt er dan ruimte om anders naar bepaalde onderwerpen binnen finance te kijken. Neem bijvoorbeeld cashflow. Ik zie dat er in de praktijk nog weinig naar cash wordt gekeken, terwijl er een heilige drie-eenheid zou moeten zijn van P&L, balans en cashflow. Ook daarin werk ik samen met andere Finext-teams die nog verder in de techniek zitten. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om bij een organisatie de cashflow inzichtelijk te maken met Oracle Accounting Reconciliation Cloud Software.”

Blik op de toekomst

Voorlopig denkt Muskee nog niet aan een vertrek bij zijn werkgever: “Of ik mezelf de volgende veertien jaar ook bij Finext zie? Zeker. Het wordt eigenlijk alleen nog maar interessanter. Gaandeweg doe je meer kennis en ervaring op, en zie je steeds meer waar dingen beter kunnen gaan. Het financiële werkveld is echt in beweging. Het is enerzijds de reden om in het financiële vak te blijven en anderzijds om bij Finext te blijven. We kunnen daar nog heel veel organisaties mee helpen en een rol vormen in die transitie. Dat vind ik supergaaf.”

Lees ook: Marc Roest verruilt EY voor Finext Performance Management.