FrieslandCampina verkoopt roomlikeurtak aan investeerder

25 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Wagram Equity Partners is de nieuwe eigenaar van Creamy Creations. De Nederlandse investeringsmaatschappij heeft de roomlikeurproducent overgenomen van FrieslandCampina. De transactie kwam tot stand onder begeleiding van externe overnameadviseurs van Squarefield, Deloitte en KPMG.

Met de aankoop krijgt Wagram zowel de in Rijkevoort (Noord-Brabant) gevestigde productiefaciliteit als het in Paramus (New Jersey, VS) gevestigde saleskantoor van Creamy Creations in handen. Het in 1979 opgerichte bedrijf telt 84 werknemers en produceert en verkoopt aan de wereldwijde drankenindustrie mixbare en kant-en-klare geëmulgeerde drinks, op zuivel-, soja- of kokosbasis, met en zonder alcohol. Zo levert het ingrediënten voor diverse bekende roomlikeurmerken. Ook verzorgt Creamy Creations conceptontwikkeling, R&D, verpakkingen en “alles wat er bijvoorbeeld op juridisch gebied komt kijken bij het op de markt brengen van nieuwe drinks”.

FrieslandCampina – dat met 24.000 werknemers en een omzet van €11,6 miljard behoort tot ’s werelds grootste zuivelbedrijven – geeft in toelichting op de verkoop aan zich met zijn ingrediënten nadrukkelijker te willen richten op nutritionele en functionele oplossingen. Verder wordt toegevoegd dat in de overeenkomst is vastgelegd dat Wagram room in blik zal gaan produceren voor CampinaFriesland. 

FrieslandCampina verkoopt roomlikeurtak aan investeerder

Wagram Equity Partners is een onafhankelijke investeringsmaatschappij die zich richt op langetermijninvesteringen. In lijn met deze strategie zegt Wagram zich te gaan richten op de langetermijngroei van Creamy Creation. De in 1996 opgerichte private equity-investeerder vertegenwoordigt enkele vermogende families, en nam in 2014 al een groot belang in zonweringsfabrikant Verosol. 

Tijdens het overnametraject werd Wagram bijgestaan door verschillende corporate finance-experts. Een team van Squarefield – bestaande Matthijs Dekker, Paul Huizinga, Pauline Spaan en Joachim Depuydt – verzorgde het M&A-advies, en Gijs Beukers was namens het kantoor verantwoordelijk voor de debt advisory. Voor de financiële en tax due diligence werd Gijs van Reen van KPMG ingeschakeld. Het juridisch advies was afkomstig van een team van Baker McKenzie, bestaande uit Mo Almarini, Joost Polman en Denise Ozmis. 

Aan de zijde van FrieslandCampina werd de M&A door een inhouse-team verzorgd. Voor de transactieondersteuning deed de verkopende zuivelproducent een beroep op Deloitte. De juridische ondersteuning, tot slot, werd geleverd door een team van De Brauw Blackstone Westbroek, bestaande uit Gaby Smeenk en Bart van Heeswijk. 

De overname, waarover geen financiële details naar buiten zijn gebracht, is nog in afwachting van goedkeuring van de relevante toezichthouders. Naar verwachting zal de transactie in het laatste kwartaal van dit jaar worden afgerond.