Deloitte breidt analytics team uit met datavisualisatie-expert Frans Geurts

11 april 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De analytics-afdeling van Deloitte helpt organisaties zoveel mogelijk waarde te halen uit data. Hierbij gaat het niet alleen om het omzetten van data in informatie, maar ook het op een slimme manier visualiseren van deze informatie. “Ik geloof heel erg in ‘show, don’t tell’”, vertelt Frans Geurts, die deze maand begint als datavisualisatie-expert: “Er is nog steeds een gebrek aan bewezen succesverhalen en casestudies, terwijl blijkt dat visualisatie écht waarde toevoegt.” Nieuwkomer Geurts en de ervaren adviseur Lisa Kroes vertellen over hun werkzaamheden.

Dat de inzet van data vandaag de dag essentieel is voor het succes van bedrijven behoeft tegenwoordig weinig uitleg. Het inzien van de enorme waarde van data is echter nog heel iets anders dan in staat zijn deze waarde uit de data te onttrekken. Organisaties die hun datacapaciteiten willen optimaliseren kunnen een beroep doen op Deloitte’s analytics-afdeling, waarbinnen Lisa Kroes werkt als Manager. 

Data

“We helpen klanten om gebruikers te voorzien van inzicht uit data”, aldus Kroes: “Onze aanpak borgt dat we goed begrijpen wie de gebruiker is, vanuit welke interesse of behoefte die naar de data kijkt, en hoe het inzicht hem of haar helpt in het realiseren van zijn of haar doelen.” Ze geeft aan dat de dienstverlening “end-to-end” is – van het verkennen en definiëren van de gebruikersbehoefte tot het vormgeven, realiseren en implementeren van een daarbij passende oplossing.

“We hebben tal van oplossingen voor onze klanten, zoals dashboards met managementinformatie in Qlik, Tableau of PowerBI”, vertelt Kroes. “Bij het kiezen van een passende oplossing gaat het niet alleen om de techniek, maar ook juist om de gebruikerservaring. Een technisch goede oplossing waar de gebruiker in de praktijk geen raad mee weet is zo enorm zonde en een gemiste kans, maar helaas nog wel vaak realiteit.”

Deloitte breidt analytics team uit met datavisualisatie-expert Frans Geurts

Dat de analytics-afdeling zich heeft gespecialiseerd in data-analyse betekent natuurlijk niet dat de rest van Deloitte geen verstand heeft van het vakgebied. Kroes: “Van alle consultants binnen Deloitte wordt verwacht dat ze bepaalde basiskennis hebben van wat er met data kan. Daarnaast werken wij met veel andere afdelingen nauw samen om een offering aan te bieden met een geïntegreerde aanpak, waarin een datacomponent verweven zit. Ons team telt inmiddels meer dan 120 man. Dat stelt ons ook in staat om de samenwerking met alle andere afdelingen aan te kunnen gaan.”

Visualisatie

Deze maand sluit ook Frans Geurts zich aan bij de analytics-afdeling. “Ik ga me vooral richten op opdrachten die een data- én een visualisatiecomponent in zich hebben. Daar ligt meteen ook een grote uitdaging. Het is belangrijk om datavisualisatie beter te verankeren. In driekwart van de bedrijven is datavisualisatie niet vertegenwoordigd op managementniveau. Terwijl het sneller en beter genereren van insights uit data cruciaal is in een tijd waarin de hoeveelheid data exponentieel groeit. Een tijd ook waarin de problemen waarmee we geconfronteerd worden in toenemende mate complex worden. Dat zie ik als een belangrijke uitdaging.”

“In het verlengde daarvan is het belangrijk om bedrijven meer bekwaam te maken met data en visualisatie”, vervolgt Geurts: “In een recent onderzoek van Qlik onder 11.000 respondenten geeft bijna 80% van de professionals aan zichzelf niet ‘data literate’ te vinden. Terwijl in datzelfde onderzoek ruim 90% van de managers stelt dat insights uit data een cruciale rol spelen in de business. We hebben daar met elkaar een flinke kloof te dichten. We moeten bedrijven en medewerkers opleiden op het gebied van data- en visual literacy.”

Maatwerk

Omdat de vele bedrijven die Deloitte hierbij helpt vaak sterk van elkaar verschillen, is het belangrijk dat het kantoor tool-onafhankelijk werkt. “Zo kunnen we de oplossing optimaal afstemmen op de behoefte van de klant en de randvoorwaarden waaraan een tool dient te voldoen, zoals bepaalde richtlijnen of restricties vanuit de IT-afdeling”, legt Kroes uit.

“Het vakgebied van datavisualisatie rijkt overigens veel verder dan enkel de BI-tools”, vervolgt ze. “We zien meer en meer custom-oplossingen die worden ontwikkeld in native webtalen. Denk bijvoorbeeld aan het op een interactieve en geanimeerde manier visualiseren van een jaarverslag in de vorm van een zogeheten ‘scrollstory’ – datavisualisaties die als integraal onderdeel opgenomen zijn in online nieuwsartikelen ter onderbouwing van het verhaal. Ook werken we momenteel voor The Ocean Cleanup aan een webvisualisatie om de omvang van het probleem van plasticvervuiling onder de aandacht te brengen.”

Deloitte breidt analytics team uit met datavisualisatie-expert Frans Geurts“Het voordeel van dergelijke oplossingen is dat je de gebruikerservaring compleet kunt customizen”, gaat Kroes verder: “Daarnaast zijn de mogelijkheden qua type visualisaties en animaties veel toereikender dan bij de meeste dashboarding-tools. Tegelijkertijd vraagt een dergelijke oplossing wel om bepaalde skills, om hem te kunnen beheren en doorontwikkelen. Het soort vraag, de hoeveelheid en het type data, het gebruik en ook de randvoorwaarden bepalen per situatie welke oplossing het meest geschikt is.”

Verhalen

Kijkend naar de toekomst, merkt Geurts op dat het gezien de vele snelle ontwikkelingen lastig te voorspellen is waar het vakgebied zich heen beweegt. Waar de aandacht meestal uitgaat naar data-analyse, benadrukt hij met name de vele kansen die er nog liggen op het gebied van datavisualisatie: “De mogelijkheden en tools voor selfservice-BI zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Daarmee is het visualiseren van data niet langer voorbehouden aan IT. Steeds vaker zitten de business en het management aan het stuur. Ik denk dat we hierin nog flink wat kwalitatieve groei gaan zien. Betere, effectievere en intuïtievere dashboards.”

Om de kwaliteit van datavisualisatie verder op te schroeven, zou het volgens Geurts goed zijn te leren van andere vakgebieden: “Datavisualisatie is zoveel meer dan alleen het bouwen van dashboards. Ik denk dat we nog veel meer moeten kijken naar principes uit de journalistiek, UI en design. Een flink aantal newsrooms is toonaangevend in ons vakgebied. Daar kunnen we veel van leren.” Hij voegt toe dat datavisualisatie niet moet worden gezien als skill, maar als professie: “Als we niet onderkennen dat datavisualisatie een professie is, zullen we niet in staat zijn om nieuwe, innovatie, visualisatietechnieken te ontwikkelen en toe te passen. Dan komen we niet verder dan de bar- en line-charts.”

Verder denkt Geurts dat er steeds meer focus komt te liggen op ‘data stories’, waarbij websites of interfaces worden gebouwd die completere verhalen vertellen aan de hand van meerdere (data)visualisatie-technieken: “In toenemende mate komen (open) datasets beschikbaar. Die helpen ons bij het vertellen van een nog completer en rijker verhaal.” Wel waarschuwt hij – mede in verband met de opkomst van AI-algoritmes – voor de risico’s omtrent een sterke visualisatie: “Dit brengt nieuwe, ethische discussies met zich mee. Vertrouwen en transparantie zijn hierbij cruciaal. Als data eenmaal vertaald is in een visualisatie, is het bijna per definitie de waarheid. Dan is er geen weg meer terug. De mens blijft dus cruciaal.”