EY en PwC begeleiden overname van Stater door Infosys
ABN AMRO heeft Stater verkocht aan Infosys. De IT-dienstverlener betaalt naar eigen zeggen €127,5 miljoen voor 75% van de aandelen van de hypotheekadministrateur. De overige 25% blijft in handen van ABN AMRO. De overname werd begeleid door M&A-experts van EY en PwC.
Lange tijd leek ABN AMRO niet van de dochteronderneming af te komen: de bank zette de hypotheekservicer vorig jaar al te koop, maar haalde het bedrijf enige tijd later weer uit de etalage omdat zich geen koper meldde. In het voorjaar van 2018 werd bekend dat ABN AMRO af wilde van Stater, naar verluidt omdat dit de bank vrijheid zou geven met andere hypotheekadministrateurs in zee te gaan. Desondanks wil de bank zijn banden met Stater niet volledig verbreken, getuige het behouden van een kwart van de aandelen.
“Hypotheken zijn een zeer belangrijk product voor ABN AMRO, maar de hypotheekadministratie zelf is geen kernactiviteit. We zijn dan ook blij met Infosys als nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Stater”, stelt ABN AMRO-bestuurslid Christian Bornfeld. “ABN AMRO houdt een strategisch belang van 25% en we blijven een belangrijke klant van Stater.”
Terwijl de naam Stater waarschijnlijk maar weinig Nederlanders bekend in de oren zal klinken, maken velen van hen wel gebruik van de diensten van het Amersfoortse bedrijf: het beheert in ons land ruim 1,3 miljoen leningen, oftewel zo’n 40% van alle Nederlandse hypotheken. Dit doet het voor meer dan 30 aanbieders, waaronder de Volksbank, Van Lanschot, Munt Hypotheken en natuurlijk ABN AMRO. Het bedrijf werd in 1997 opgericht als dochter van Bouwfonds en in 2001 verzelfstandigd. In 2008 werd Bouwfonds, inclusief de hypotheekbeheerder, overgenomen door ABN AMRO. Nu, ruim tien jaar later, levert de verkoop van Stater ABN AMRO een eenmalige boekwinst op.
Terwijl er aanvankelijk geen kopers waren die interesse toonden in Stater, stelt een woordvoerder van ABN AMRO dat er uiteindelijk meerdere partijen in de race waren om de dochter over te nemen. De ervaring van Infosys in de hypotheekwereld en zijn jarenlange IT-partnership met ABN AMRO zouden uiteindelijk de doorslag hebben gegeven in de keuze voor de Indiase IT-dienstverlener. De nieuwe eigenaar is in veel landen al actief op het gebied van hypotheekadministratie en betreedt met de overname nu ook de Nederlandse markt.
“We zijn verheugd met Infosys als nieuwe aandeelhouder”, stelt Stater-directeur Erwin Dreuning. “Infosys is al actief als hypotheekadministrateur en brengt specifieke kennis in. De gezamenlijke kracht van ABN AMRO, Infosys en Stater geeft ons een solide basis om onze dienstverlening verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen we hiermee meer mogelijkheden om te groeien en nieuwe klanten te bedienen.” Stater, dat werk biedt aan zo’n 1.400 medewerkers (900 intern en 500 extern), blijft opereren als een zelfstandige dochteronderneming.
Overnameadvies
De verkoop van het meerderheidsbelang werd begeleid door diverse corporate finance-specialisten. Naast het interne M&A-team van ABN AMRO (Max ter Linden, Floris Welcker, Jaap Kloppers, Pranav Shah, en Thomas Batsleer), waren ook diverse externe adviseurs betrokken bij de totstandkoming van de deal. Voor het belastingadvies werd een beroep gedaan op twee Big Four-kantoren: EY (Anne Mieke Holland, Frank Buitenwerf en Wouter Bolhaar) en PwC (Brenda Mooijekind). Daarnaast was een team van PwC (Cornelis Smaal, Casper Roling en Martijn de Haan) verantwoordelijk voor de transactieondersteuning.
Het juridisch advies was afkomstig van Osborne Clarke (Herke van Hulst, Job van der Pol, Johannes de Jong, Jorgo Tsiris, Marie-Louise Weeda, Coen Barneveld Binkhuysen, Wyke Schilstra, Jos Tholhuijsen, Michelle Pagie, Marleen Huisman, Sophie den Held en Ted Broekhof), Maverick Advocaten (Bas Braeken en Ramesh Kaushik) en Stibbe (Heleen Kersten, Reinout de Boer, Rogier Raas, Manon Cremers, Joe Mattisse, Charlotte van Weert, Ingrid Viertelhauzen, Roderik Vrolijk, Willem Beek en Joppe de Bruijn).