BDO M&A begeleidt deals in Geo-ICT en groensector

21 januari 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

GOconnectIT, een softwareleverancier voor de infrasector, heeft branchegenoot Geodan van de Berg overgenomen. Met de krachtenbundeling willen de twee bedrijven hun klanten een completer aanbod bieden en graafschades verminderen. Ook IDVERDE heeft een branchegenoot ingelijfd, maar dan in de groensector. De toevoeging van BTL zorgt dat IDVERDE zijn Europese marktleiderspositie verder uitbouwt. De totstandkoming van beide deals werd mede mogelijk gemaakt door de M&A-tak van BDO. 

GOconnectIT koopt branchegenoot Geodan van den Berg

Eind vorig jaar besloot GOconnectIT, een leverancier van innovatieve en specialistische softwareoplossingen voor de infrabranche, zijn positie als marktleider verder uit te breiden met de aankoop van branchegenoot Geodan van den Berg. Terwijl GOconnectIT zich met name richt op de uitvoerende kant van de grondroerders – oftewel bedrijven die werkzaamheden uitvoeren in de bodem –, focust Geodan van den Berg zich vooral op de netbeheerders. Door het combineren van de kennis en ervaring binnen beide werelden, ontstaat volgens de twee bedrijven een partij die “nog beter in staat is klanten volledig te ontzorgen”. 

Ook denken ze zo de kans op graafschade verder te kunnen terugdringen: “Door deze overname kunnen we de gehele keten in het Klic-proces* bedienen. Hierdoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden op het gebied van data-uitwisseling tussen grondroerders en netbeheerders. Dit past perfect in onze ambitie om het aantal graafschades in Nederland te verminderen”, aldus Edwin van Rooijen, Directeur van GOconnectIT. “De Geo-ICT-oplossingen van Geodan van den Berg zijn een mooie basis om de gehele keten te bedienen”, voegt Theo Thewessen, Directeur van Geodan van den Berg, toe: “Geodan wordt hierbij als partner nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van innovatieve Geo-ICT-diensten in relatie tot de verdere digitalisering van het Klic-Proces.”

Geodan van den Berg is ontstaan uit een samenwerking tussen bouwbedrijf BAM Infra Telecom en Geo-ICT-dienstverlener Geodan. Bij de aankoop van het bedrijf wordt GOconnectIT gesteund door eigenaar-investeerder Main Capital, die eind 2017 een meerderheidsbelang nam in GOconnectIT. Hiermee verkreeg de softwareleverancier kapitaal om (onder meer) via overnames door te groeien, zoals nu gebeurt met het inlijven van Geodan van den Berg. BDO verzorgde tijdens de totstandkoming van de deal de transactieondersteuning. Het team van BDO bestond uit Marc Konsten, Richard van der Lugt en Ingmar Beerthuizen.BDO M&A begeleidt deals in Geo-ICT en groensector

IDVERDE lijft BTL in

Met de aankoop van BTL betreedt groenbedrijf IDVERDE voor het eerst de Nederlandse markt: “Deze acquisitie bevestigt het vermogen van IDVERDE om de consoliderende trend te leiden die we op dit moment zien in alle Europese landen”, aldus Herve Lançon, algemeen directeur van IDVERDE. “Door de Nederlandse markt binnen te treden, zorgen wij ervoor dat de groep niet alleen extra terrein wint, maar ook meer kennis krijgt over de Nederlandse groencultuur. Het was een logische stap voor IDVERDE om naar het meest toonaangevende land ter wereld op het gebied van bloemen en planten te gaan. Hier zal de hele groep van profiteren.” 

Het betreft de grootste fusie in het bestaan van IDVERDE, dat met een omzet van €500 miljoen en 5.000 medewerkers naar eigen zeggen “de onbetwiste leider van de Europese groensector” is. Het van oorsprong Franse IDVERDE is ook al gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Met een jaaromzet van ruim €60 miljoen, ongeveer 400 medewerkers en vijftien vestigingen in heel het land noemt BTL zich een van de leidende bedrijven binnen de Nederlandse groensector. Het groenbedrijf bestaat uit BTL Advies, een groen advies- en ingenieursbureau, BTL Bomendienst, een kennisinstituut op het gebied van bomen en BTL Realisatie, dat zich richt op de aanleg en het onderhoud van groene buitenruimte.

“Ik kan geen beter thuis bedenken voor BTL en haar gewaardeerde medewerkers”, zegt Olaf Janssen, algemeen directeur en voormalig eigenaar van BTL: “Deze operatie is een geweldige kans voor alle betrokkenen. De culturele en strategische klik is perfect. De medewerkers van BTL en IDVERDE zijn groenspecialisten, beide bedrijven zijn gepassioneerd over het laten doorgroeien van hun mensen en beide bedrijven willen de waarde en kwaliteit die ze aan hun klanten bieden verder blijven verbeteren. Ik ben ongelofelijk trots op wat het BTL-team heeft bereikt en wij zijn allemaal overtuigd dat aansluiting bij de IDVERDE-familie veel mooie mogelijkheden en kansen gaat bieden.” Janssen blijft met mededirecteur Sandra Eremita aan het roer staan om BTL verder te ontwikkelen.

BDO was tijdens het overnametraject verantwoordelijk voor het M&A-advies, dat werd verzorgd door Joost Coopmans en Michel Zwanenburg. Ook Arjen Kostelijk en Silke Kranz van Oaklins Netherlands leverden overnameadvies. Voor juridische ondersteuning werd een beroep gedaan op Loyens & Loeff – Herman Kaemingk, Lisanne Bakker, Eline De Ruijter en Antoinette van der Hauw – en op Stibbe – Björn van der Klip, Reinout de Boer, Allard Metzelaar, Willem Beek, Charlotte Tolman, Bas Buirma en Maxim Terweij. 

* Bedrijven die in de bodem graven met een graafmachine zijn verplicht informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graaflocatie op te vragen bij het Kadaster. Dit kunnen ze doen via een graafmelding, oftewel een Klic-melding.