KPMG partnert met governance, risk & compliance softwarebedrijf CompLions

19 december 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Nadat eerder al een partnership werd gesloten met Ordina, heeft governance, risk & compliance (GRC) softwareleverancier CompLions met KPMG onlangs opnieuw een grote naam uit de adviesbranche aan zijn klantenbestand toegevoegd. Het Big Four-kantoor kan door de samenwerking gebruikmaken van de tools van CompLions, en deze bij zijn klanten inzetten om betere dienstverlening te bieden op het gebied van beveiliging, privacy en IT-beheersing.

Door de introductie van de nieuwe GDPR/AVG-wetgeving afgelopen mei zien steeds meer organisaties het belang in van waterdichte IT-beveiliging. Partijen die zich op het gebied van data- en privacy security onvoldoende voorbereiden, kunnen onder de vlag van de nieuwe privacyverordening een (forse) boete verwachten van toezichthouder ACM.

Governance, risk en compliance

CompLions, een Nederlandse softwareleverancier die bedrijven helpt om te voldoen aan hun verplichtingen op het gebied van governance, risk en compliance, speelt in op deze ontwikkelingen en biedt zijn klanten hiervoor verschillende softwaretoepassingen. Zo helpt de tool ‘GRC Control’ organisaties bij het in control blijven: de software maakt verantwoordelijkheden, registraties, processen en assets inzichtelijk, biedt mogelijkheden om verbeterplannen uit te voeren en te monitoren, en faciliteert allerlei risicomanagement- en compliance-processen. De GRC-tooling wordt aangeboden als een SaaS-oplossing en voor instanties die niet vanuit de cloud kunnen werken is er ook een on-premise variant. Andere tools van CompLIons richten zich op information security en privacy security.

Onder de afnemers van de software en dienstverlening van CompLions bevinden zich ook steeds meer adviesorganisaties en ICT-dienstverleners. De afgelopen periode heeft de softwareontwikkelaar bijvoorbeeld ingezet op het aangaan van partnerships met grote partijen als Atos, Cofian, Grip IT, Northwave en Traxion. Onlangs kwam daar al Ordina bij, als zestiende partner. Die samenwerking is erop gericht de security- en privacydiensten van Ordina verder uit te breiden.

KPMG partnert met governance, risk & compliance softwarebedrijf CompLions

CompLions | KPMG

Aan dit groeiende partnerbestand is nu ook KPMG toegevoegd. Het Big Four-kantoor, dat in Nederland zo’n 3.000 professionals telt, is onder meer actief in de advisering op het snijvlak van security, privacy en IT-beheersing. Zo helpt KPMG zijn klanten bijvoorbeeld bij het inrichten van hun governance, processen en technologie ten aanzien van veranderende wet- en regelgeving. Door het partnership met CompLions zal KPMG vooral zijn klanten in de middenmarkt beter kunnen begeleiden bij het voldoen aan AVG-wetgeving.

“Met de tool van CompLions-GRC, GRCcontrol, maken wij inzichtelijk hoe ook organisaties in de middenmarkt met zo min mogelijk werkdruk en complexiteit aan hun verplichtingen kunnen voldoen”, vertelt John Hermans, partner bij KPMG en GRC-deskundige: “Dat betekent dat het management niet alleen wordt ondersteund bij het nemen van de juiste beslissingen, maar ook dat de belangrijkste zorgen op compliancegebied worden weggenomen.” Hermans ziet in de markt dat het tot nog toe vooral grote ondernemingen zijn geweest die de afgelopen periode hebben geïnvesteerd in software om de processen rond governance, risk en compliance goed in te richten. “Veel bedrijven in de middenmarkt gaan dit voorbeeld nu volgen”, geeft hij aan. 

Organisaties staan volgens de KPMG-partner vooral tegenover de uitdaging om informatie te vergaren om de risico’s van digitalisering goed in kaart te kunnen brengen. Aan de hand van die informatie kan een organisatie namelijk helder krijgen welke stappen nodig zijn in het inrichten van bijvoorbeeld hun governance-structuur en -processen. “Dat is geen sinecure. Voorkomen moet bovendien worden dat bedrijven als gevolg van de tijdsdruk en een gebrek aan inzicht dubbel en kostbaar werk gaan doen”, aldus Hermans. Hij wijst ten slotte op de gedateerde systemen waar veel organisaties in dat kader nog altijd mee werken (Bijvoorbeeld Excel, Word en e-mail). “Dit maakt het onmogelijk om te komen tot bijvoorbeeld realtime-managementrapportages, aantoonbare borging van het governance-proces en dossiervorming.” 

Lees ookGDPR compliance kost grote bedrijven gemiddeld €17 miljoen.