Terugblik op derde editie van het Consulting Captains Dinner

23 november 2018 Consultancy.nl

Gisteren vond de 2018-editie van het Consulting Captains Dinner plaats. Zo’n 170 consultants – CEO’s, partners en bestuurders, vergezeld door young professionals – verzamelden zich in de Utrechtse Metaal Kathedraal voor een avond die in het teken stond van het thema ‘Duurzaam en Digitaal’. Het was alweer de derde editie van het vlaggenschipevent voor de Nederlandse adviesbranche.

Rond zes uur verzamelden de eerste bezoekers zich in de centrale ruimte van de monumentale Metaal Kathedraal, een van oorsprong Rooms-katholieke kerk die tegenwoordig dient als ecologische culturele broedplaats en autonome werkplaats voor kunstenaars. Nadat de eerste hapjes en drankjes waren rondgegaan, werd de avond geopend door avondvoorzitter Pieter Arends, die duidelijk de interactie opzocht met de adviseurs in het publiek en hen vroeg welke rol duurzaamheid speelt in hun dagelijkse werkzaamheden, zowel in hun advies aan opdrachtgevers als in de eigen bedrijfsvoering.

Call to action

Na deze openingswoorden was het de beurt aan keynotespreker Anne-Marie Rakhorst, die zich op diverse manieren inzet voor verduurzaming. Zo richtte ze Duurzaamheid.nl op, publiceerde ze verschillende boeken over het thema en bekleedt ze functies bij organisaties als Urgenda, de Amsterdamse Klimaatraad en de Club van Rome. Haar bevlogenheid kwam duidelijk naar voren in haar keynote, die vanwege de grote noodzaak van echte verandering de vorm had van een “call to action”, zoals Rakhorst het zelf verwoordde: “Niet omdat jullie niets doen – want jullie doen ongelooflijk veel – maar ik denk dat jullie net als ik weten dat het zoveel disruptiever moet, dat het zoveel sneller moet”, aldus Rakhorst, die er ook op wees dat Nederland – als het aankomt op de energietransitie – het “één na laatste jongetje en meisje is van Europa”. 

In haar pleidooi benadrukte ze het belang van de inbreng van de “energieke en dwarsdenkende” jeugd, waarbij ze onder meer wees op Wubbo Ockels’ uitspraak dat 10% van het Nederlandse innovatiebudget naar kinderen zou moeten gaan. Ook haalde ze een idee aan van Jan Terlouw om een zogeheten lege “toekomststoel” neer te zetten “in elke vergadering, elk besluitvormingsproces”. Rakhorst: “En als je naar die stoel kijkt denk je: ‘Maar wat betekent dit voor de toekomstige generatie.’” In aansluiting hierop stelde ze dat veel van de VN Millenniumdoelen “te veel in bestuurskamers zijn blijven hangen”, terwijl ze “op de vloer moeten komen, bij elke burger.” 

Consulting Captains Dinner 2018

Ook wees ze erop dat Nederlanders hun geld nog veel meer kunnen investeren in positieve maatschappelijke verandering: “In Nederland hebben wij €2.300 miljard, wat voor ons en door ons dagelijks wordt belegd, ongelooflijk veel geld.” Ze gaf aan dat de kloof tussen de gemiddelde Nederlander en geld te groot is: “Als we die afstand kleiner zouden maken komt er veel meer geld vrij voor impactbeleggen, veel meer geld vrij voor de transities waar we echt in geloven en veel meer geld vrij voor sustainable development goals.” Terwijl er al een positieve beweging in die richting gaande is – zo investeren pensioenfondsen niet meer in wapens – kan het volgens Rakhorst nog veel beter, waarbij mensen zelf actiever moeten optreden: “Het gaat er niet om waar je niet in belegt, het gaat erom waar je wel in belegt.” 

Digital market

Nadat Rakhorst vragen had beantwoord uit het publiek, was het tijd voor het – uiteraard duurzame – hoofdgerecht, tofu rendang, oftewel een veganistische Indonesische stoofschotel met tofu, kokosmelk, verse kruiden en groenten en jasmijnrijst. Door de opzet van een ‘walking dinner’ konden de aanwezigen zich direct onder elkaar mengen. Tegelijkertijd werd de Digital Market geopend, waar iedereen kennis kon maken met verschillende innovatieve technologieën.

Zo was er een augmented reality-stand, waar geïnteresseerden een zogeheten ‘Hololens’ op konden zetten, waardoor er een extra digitale laag aan de ruimte werd toegevoegd. In dit geval kropen er schorpioenen over de binnenmuur van de Metaal Kathedraal, waar de drager op kon schieten met zijn handen, waarbij er ook digitale gaten ontstonden in de daadwerkelijk aanwezige muur. Daarnaast was er een stand die in het teken stond van robotica en artificial intelligence (AI). Hier konden de consultants face-to-face kennismaken met robots meer te weten komen over de kansen die robots en AI bieden voor hun organisatie en opdrachtgevers. Ten slotte was er ook nog een stand waarin de twee organisatoren – Consultancy.nl en ROA – informatie gaven over hun rol binnen de adviesbranche.

Workshops

Gedurende de avond waren er diverse workshops over de verschillende innovatieve technologieën die in de spotlight stonden. In de prachtige bovenruimte van de kathedraal – genaamd Hemelryck – verzorgde Karsten Fliereman van blockchainconsultancy TheLedger een lange workshop over de veelbesproken digitale grootboektechnologie. Hierin bleef hij bewust weg van de hype rond onderwerpen als cryptocurrency en de technische aspecten, en focuste hij zich zoveel mogelijk op de conceptuele kant van blockchain.

In een van de zijzalen vond ondertussen nog een workshop plaats. Hierin nam Richard Kuijpers – eigenaar van Smartrobot Solutions – de deelnemers mee in de wereld van robots en AI. Tijdens de interactieve sessie – waarbij verschillende aanwezige robots werden gepresenteerd – liet Kuijpers onder meer zien dat technologieën die nu nog ver weg en onbetaalbaar lijken binnen afzienbare tijd een grote rol van betekenis kunnen spelen in allerlei toepassingen, zowel binnen het bedrijfsleven als daarbuiten. 

Tot slot was er in het losse bijgebouw achter de kathedraal – genaamd De Dome – nog een workshop over augmented reality. Hierin vertelde Jos Molema van AR Productions van alles over de toegevoegde waarde die augmented reality kan hebben voor organisaties. Zo kan de technologie onder meer bijdragen aan het optimaliseren van processen en het opleiden van personeel. Daarnaast kunnen bedrijven augmented reality inzetten om nieuwe producten en diensten te visualiseren. 

Consulting Captains Dinner 2018 - Bockchain workshop

Laatste woorden

Na afloop van de workshops genoten de verzamelde consultants van het nagerecht en praatte Pieter Arends op het podium na met drie leiders binnen de consultancy: Marc Burger, Country Head Nederland bij Capgemini Invent; Johan van Triest, Directeur van BMC; en Marian Dobbe, Directeur bij Hiemstra & De Vries. Hierbij ging het gesprek in eerste instantie over wat de steeds belangrijker wordende rol van innovatie doet binnen de adviessector.

Burger vertelde dat Capgemini onder de invloed van dit groeiende belang bewust heeft gekozen een ander label in de markt te zetten, Capgemini Invent. “Dit was voorheen Capgemini Consulting. Daar hebben we een aantal specialismen aan toegevoegd: innovatie, creativiteit en data”, aldus Burger: “We kijken nu meer naar het potentieel van digitaal bij klanten en meer vanuit de waardevraag bij klanten, dan vanuit het product of de oplossing, wat meer bij onze andere Capgemini-collega’s zit.”

Ook Dobbe ervaart een soortgelijk proces. “Wat ik wel leuk vind is dat de oprichter van Hiemstra & De Vries, Jaring Hiemstra, al een paar jaar geleden had bedacht: ‘Hé, ik zie hier iets gebeuren aan de digitale kant’, en dat hij toen Ynformed heeft opgericht”, vertelt Dobbe. “Wij vanuit Hiemstra & De Vries doen echt het vak van organisatieontwikkeling en verandering, en de club van Ynformed gaat echt over datagedreven sturing, en dat zijn echt andere jongens en meisje – ontzettende slimmeriken – en die combinatie van mensen die verstand hebben van de organisatiekant en de veranderopgave, en anderzijds echt de data kunnen sturen en kunnen leren wat dat betekent voor organisaties, dat proberen we te combineren.” 

Gevraagd of nieuwe technologieën als robots en AI ook een bedreiging kunnen vormen voor het werk van consultants, lijkt Burger zich weinig zorgen te maken: “Ik zie in robotisering eigenlijk alleen maar meer mogelijkheden die ons werk makkelijker maken. Wat wij zien is dat organisatieverandering ook altijd te maken heeft met verandering die je brengt in de organisatie, dat is eigenlijk altijd mensenwerk. Daarom zijn menselijke adviseurs ook altijd nodig om die transitie te begrijpen.” Hij voegt toe dat de innovaties zelfs een aanjager zijn van meer klussen voor de adviesbranche: “AI, robotica en cloudoplossingen kunnen ons werk ondersteunen, sterker nog: ik denk dat ze ook heel veel veranderingen in gang zetten en dat levert ons als organisatieadviseur alleen maar meer werk op.” 

Daarna ging het gesprek over op het andere thema van de avond, duurzaamheid. Van Triest liet weten erg te zijn geïnspireerd door de keynote van Rakhorst en benadrukte het belang van haar beroep op ieders inzet: “Ik was erg onder de indruk van de opening. Ik denk dat we vandaag allemaal hier zijn omdat de onderwerpen buitengewoon aanspreken”, vertelt Van Triest. “Volgens mij is ook niet de vraag of we er iets aan moeten, maar wanneer. Ook als overheid en wetgever moet je nadenken. Je kunt daarin grenzen en doelen stellen om duurzaamheid te stimuleren. Maar mensen moeten ook echt zelf in beweging komen.” 

“Je hebt altijd zelf iets te doen”, vult Dobbe aan: “Wat doe jij nou in de duurzaamheidsopgave? En ook als het gaat over techniek denk ik: zorg dat je je verdiept. Want je kunt erover praten en denken dat het ver weg gebeurt, maar het gebeurt hier en nu. En daar heb je allemaal iets in te doen, zoals we hier vandaag ook getrakteerd werden op allerlei voorbeelden.”

Met deze woorden kwam een einde aan het plenaire deel van de avond en was het tijd voor een informele borrel. Drankjes werden geserveerd door mens én robot, en de consultants praatten met elkaar na, over de thema’s die op de avond de revue hadden gepasseerd, over hun eigen professionele ervaringen, en nog veel meer. Al met al was het weer een geslaagde samenkomst van CEO’s, partners, bestuurders en young professionals uit de Nederlandse advieswereld.

Bekijk de foto-impressie van het Consulting Captains Dinner 2018.