Professionals van FrieslandCampina, Interface en Lidl strijden om MVO-award

20 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Drie professionals werkzaam bij Interface, FrieslandCampina en Lidl zijn verkozen tot de finalisten voor de ‘MVO-manager van het jaar’ award van adviesbureau Sustainalize. Het betreft Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development bij Interface; Jaap Petraeus, Manager Corporate Sustainability bij FrieslandCampina; en Marlijn Simons-Somhorst, Manager Corporate Responsibility & Relations bij Lidl Nederland.

Ieder jaar, dit jaar alweer voor de zesde keer, worden in het kader van de ‘MVO-manager van het jaar’-verkiezing MVO-managers in de spotlights gezet, die het afgelopen jaar uitblonken in hun bijdrage aan een duurzamere wereld. Deelname is voorbehouden aan functionarissen bij bedrijven en andere organisaties die eindverantwoordelijk zijn voor MVO/duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie van de betreffende organisatie. Voorbeelden van relevante functiebenamingen: MVO manager, manager duurzaamheid, sustainability manager, CSR manager, et cetera. De winnaar van de award mag zich een jaar lang de meest duurzame manager van ons land noemen.

Vorig jaar drongen Niels van Geenhuizen van Arcadis, Tanja Roeleveld van Landal GreenParks en opvallend, 2018-finalist Geanne van Arkel van Interface naar de finale. Tanja Roeleveld kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus – de prijs wordt bepaald door een publieksstem (60%) en een oordeel van een vakjury.

Geanne van Arkel heeft dit jaar goede papieren om in de voetstappen te treden van Tanja Roeleveld en voorgaande winnaars Birgitta Kramer (Vitens), Carola Wijdoogen (NS), Anniek Mauser (Unilever) en Annette van Waning (Vebego). De jury* beschrijft Van Arkel als “authentiek” en als “inspirator en verbinder”, iemand die op vele plaatsen duurzaamheid op de agenda zet, daarbij bogend op haar ruime ervaringen bij Interface. Van Arkel wordt geroemd om haar vermogen “vanuit de inhoud te werken, nieuwe ontwikkelingen en methodieken op te pakken en deze te verbinden tot nieuwe inzichten en projecten.” 

Drie finalisten 'MVO-manager van het jaar 2018' bekend

Van Arkel gaat de concurrentie aan met twee ervaren vakgenoten, die beiden kunnen bogen op jarenlange ervaring in het duurzaamheidsdomein. Allereerst Jaap Petraeus, Manager Corporate Sustainability bij FrieslandCampina, die volgens de jury de afgelopen jaren bij FrieslandCampina een “robuust duurzaamheidsbeleid” heeft weten neer te zetten, ook voor de toekomst. Petraeus is volgens de jury “de drijvende kracht” achter de ontwikkeling van een internationale duurzaamheidsstandaard voor de wereldwijde zuivelsector.

Marlijn Simons-Somhorst, Manager Corporate Responsibility & Relations bij Lidl Nederland, omschrijft de jury als “ambitieus, inspirerend en een echte doener” en een professional die duurzaamheid goed weet te combineren met het concurrerende supermarktlandschap van prijsvechters. Lidl Nederland heeft voor zijn duurzaamheidsinspanningen al meerdere prijzen weten te winnen en Simons-Somhorst heeft in dat kader samen met haar collega’s bijgedragen aan de duurzame activiteiten van Lidl, aldus de jury.

De drie MVO-managers zijn door de vakjury verkozen uit een longlist van zo’n 475 MVO-managers actief in ons land. Initiatiefnemers van de verkiezing zijn Sustainalize, een adviesbureau gespecialiseerd in MVO-vraagstukken en duurzaamheid, met als partners Moonen Packaging en Sustainable Talent. De Winnaar zal op 8 november worden bekendgemaakt tijdens het Nationaal Sustainability Congres. 

De jury van de MVO Manager van het Jaar-verkiezing bestaat uit: Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland / De Groene Zaak); Folkert van der Molen (marktingmanager adviesbureau Sustainalize); Gé Moonen (directeur Moonen Packaging); Vera Dalm (directeur Milieu Centraal en voorzitter van het Netwerk van Milieuprofessionals VVM); Ruud Koornstra (voorzitter Raad van Partners van MVO Nederland / De Groene Zaak, ondernemer en energiecommissaris van Nederland); André Nijhof (associate professor European Institute for Business Ethics bij Nyenrode Business Universiteit); Annick Schmeddes (oprichter/eigenaar Sustainable Talent).