Ralf Spiering verruilt Eneco voor Het ConsultancyHuis

11 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Ralf Spiering is als Business Consultant begonnen bij Het ConsultancyHuis. Hij maakte de overstap naar het ICT-adviesbureau vanuit Eneco Zakelijk, waar hij ruim negen jaar actief was. 

“Ik ben trots op de mooie resultaten die samen met diverse leuke en goede collega’s zijn gerealiseerd en ik ben dankbaar dat ik mij in deze periode continu heb kunnen doorontwikkelen”, zegt Ralf Spiering naar aanleiding van zijn overstap van energiegigant Eneco naar Het ConsultancyHuis. Bij Eneco was Spiering van begin 2009 tot medio 2018 werkzaam binnen Eneco Zakelijk. De eerste vijf jaar was hij vanuit Rotterdam Procesmanager en droeg hij bij aan de realisatie van de marktdoelstellingen van de B2B-tak: “De primaire focus lag op het introduceren en professionaliseren van het vak procesmanagement.” Parallel hieraan droeg hij bij aan verschillende andere projecten, zoals het vertalen en toepassen van wet- en regelgeving, het upgraden van het IT-landschap en het introduceren van uitval- en kwaliteitsmanagement. 

In zijn laatste vierenhalf jaar bij het energiebedrijf bekleedde Spiering de functie Architect en richtte hij zich onder andere op het verbeteren van de kwaliteit van de processen (gerelateerd aan de dienstverlening van Eneco Zakelijk). In die rol ontwikkelde hij ook veel nieuwe processen voor innovatieve of toekomstige dienstverlening van de organisatie. Gelijktijdig was hij in de weer met verschillende projecten waar hij met name inhoudelijk aan bijdroeg, zoals het verbeteren van de effectiviteit van het proces voor het vaststellen van meterstanden, het ontwikkelen van de IT-strategie en het ontwerpen en initiëren van de digitale transformatie. 

Ralf Spiering verruilt Eneco voor Het ConsultancyHuis

Jan Hamer, financieel directeur bij Eneco Zakelijk, kijkt met een positief gevoel terug op zijn samenwerking met Spiering: “Ik heb de afgelopen vier jaar samen met Ralf in verschillende projecten gewerkt. Hij gebruikt zijn uitstekende analytische vaardigheden om bedrijfsprocessen en klantprocessen te verbeteren, knelpunten weg te nemen en kosten te elimineren. Hij baseert zich op feiten, is pragmatisch en streeft op ambitieuze wijze naar resultaten. Hij beschikt over een grote hoeveelheid kennis van ICT en bedrijfsprocessen.”

Nadat Spiering een bachelorsdiploma in de Bedrijfskunde Informatica behaalde aan de Avans Hogeschool in Den Bosch, begon hij zijn professionele carrière bij Ordina, waar hij werkte van 2000 tot en met 2009. Vanuit de ICT-adviseur werkte hij ook op opdrachtbasis bij verschillende bedrijven, onder meer bij KPN, waar hij in bijna zeven jaar tijd aan meerdere projecten bijdroeg. Zo richtte hij zich als Procesmanager een jaar op het zakelijke internetprogramma van de telecomgigant. Ook was hij bij KPN een krap jaar werkzaam als Test- en Implementatie-analist: “Ik was verantwoordelijk voor het functioneel ontwerpen, testen en implementeren van volledig geautomatiseerde orderverwerkingsprocessen voor de dienst ADSL van KPN.” 

Verder was Spiering vanuit Ordina op opdrachtbasis een jaar in weer bij de Belastingdienst: “Als gevolg van diverse visies en ontwikkelingen op het gebied van invordering, basisregistraties en de ICT die de huidige processen met betrekking tot het heffen en innen van motorrijtuigenbelasting ondersteunen, startte de Belastingdienst in samenwerking met de RDW het project Autoheffingen 2008. In juli 2006 begon het project met de definitiestudie. Mij was gevraagd om hier als Procesontwerper een bijdrage aan te leveren.” Verder vervulde hij vanuit Ordina als Functioneel Architect een project voor telecombedrijf BBned en als Procesanalist voor televisie- en internetaanbieder Casema.

De eerste paar werkdagen van Spiering bij Het ConsultancyHuis zijn inmiddels achter de rug. Bij het adviesbureau – dat werd opgericht in 2007 – is hij als Business Consultant een van de circa vijftig professionals die klanten ondersteuning bieden op het gebied van ICT-architectuur en project- & programmamanagement. Spiering zegt het naar zijn zin te hebben bij zijn nieuwe werkgever, maar erkent ook de dubbele gevoelens die men vaak heeft bij een afscheid: “Het was geen makkelijke beslissing, maar het was tijd voor een frisse nieuwe uitdaging.”