Consultancymarkten van Frankrijk en Spanje boeken sterke groei

11 september 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Consultants en organisatieadviseurs in Spanje en Frankrijk hebben een goed jaar achter de rug. De consultancymarkten van de twee Europese landen groeiden in 2017 respectievelijk met 7,6% en 6,2%. 

Frankrijk

Afgelopen jaar kende de Franse adviessector een omvang van circa €4,5 miljard. Dat blijkt uit data van Source Global Research. De totale omvang van de consultancymarkt kan nog hoger uitvallen, zo laten de onderzoekers weten, want binnen hun onderzoek zijn adviesbureaus met minder dan vijftig medewerkers niet meegerekend. Ter illustratie: de marktomvang wordt door de Franse vereniging van adviesbureaus, Consult'in France, die een bredere definitie hanteert, geschat op bijna €6,0 miljard.

Een jaar eerder – in 2016 – kende de consultancymarkt in Frankrijk, waar het hoofdkantoor van Capgemini te vinden is, een omvang van circa €4,3 miljard, waarmee de Franse adviesbranche met zo’n 6,2% is gegroeid. Voor dit jaar – 2018 – verwachten de onderzoekers dat de Franse consultancymarkt mogelijk met meer dan 6% zal groeien naar een krappe €4,8 miljard. 

In 2017 groeide in Frankrijk de adviesdiensten op het gebied van risico- en regelgevingsmanagement met 8,4% naar een volume van €657 miljoen het meest. Het op één na hardst groeide de omvang van advisering op het terrein van technologie, mede dankzij de digitale transformaties waarmee veel bedrijven op dit moment worstelen. Daarnaast stellen de experts van Source dat er in Frankrijk in toenemende mate vanuit opdrachtgevers gevraagd wordt om ondersteuning bij data-analyses.

Het financial services segment was het afgelopen jaar met een omzet van €1,2 miljard het grootste onderdeel van de consultancysector in Frankrijk, gevolgd door de industrie – goed voor zo’n €700 miljoen – en de publieke sector – ruim €370 miljoen. Strategie- (21%) en organisatieadvies (19%) en ondersteuning bij operationele vraagstukken (15%) zijn binnen de Franse adviesbranche de drie belangrijkste werkterreinen. 

Omvang van de consultancymarkten van Frankrijk en Spanje

Spanje

Sinds enige tijd zit de economie van Spanje weer in de lift. Deze ontwikkeling heeft ook de adviessector gemerkt, die het opgelopen jaar met meer dan 7% in waarde is gestegen naar zo’n €1,4 miljard. In 2016 was de omvang van de branche ongeveer €1,3 miljard. De data is afkomstig uit het rapport ‘The Spain Consulting Market in 2018’.

In vergelijking met 2011 – toen de Spaanse adviesmarkt vanwege een financiële Europese crisis met zo’n 3% kromp – zijn reeds flinke stappen gemaakt. Zo is de consultancysector sindsdien met maar liefst 26% gegroeid. Volgens de onderzoekers van Source Global Research is het goed mogelijk dat de waargenomen groei aanhoudt, waarmee de omvang van de Spaanse adviesindustrie in 2018 zou kunnen doorgroeien naar €1,52 miljard.

Adviesverlening op het gebied van technologie beslaat binnen Spanje het grootste onderdeel van de sector, ondanks dat het risico- en reguleringssegment in 2017 dubbele groeicijfers kende. Ook nam afgelopen jaar het aandeel digitale transformatie, data-analyses en AI toe binnen de Spaanse adviesmarkt. De onderzoekers verwachten dat met name deze segmenten de sector in Spanje in de nabije toekomst extra zullen laten groeien. 

Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde rapport gaf Zoë Stumpf – Head Consulting Market Trends bij Source Global Research – te kennen dat er met een open en positieve blik naar de toekomst wordt gekeken: “De adviessector in Spanje wordt almaar succesvoller. Klanten én adviesbedrijven omarmen de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals robotica. Dat doen ze om hun werkwijze te kunnen veranderen.”

Met een waarde van ruim €10 miljard herbergt het Verenigd koninkrijk de grootste consultancymarkt van Europa, gevolg door Duitsland met €8 miljard. De Nederlandse marktomvang wordt geschat op rond de €1,3 miljard.