Frank Osten start als HR-analytics Consultant bij AnalitiQs

24 augustus 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Frank Osten is gestart als HR-analytics Consultant bij AnalitiQs. Hiervoor was hij werkzaam als Manager HR Reporting & Analytics binnen de NN Group, waar Nationale-Nederlanden deel van uitmaakt.

“Ik heb een achtergrond als technisch bedrijfskundige. Na een aantal jaren in de productielogistiek (AT&T en Philips) en inkoop (ING Groep) te hebben gewerkt, maakte ik binnen ING de overstap naar HR. Voor mij een nieuwe wereld, maar de combinatie van aandacht voor de behoefte van de werknemer en voor die van de organisatie sprak me al langere tijd aan”, aldus Osten over de transitie van logistiek en inkoop naar human resources.

Binnen de afdeling Organisatie Advisering was hij als adviseur betrokken bij verschillende projecten, zoals de integratie van de ING Bank met Barings in 1995. ING had de Londense bank destijds voor het symbolische bedrag van £1 gekocht. “De integratie van deze twee banken was een complex, maar zeer interessant project. Binnen ING Bank en later Nationale-Nederlanden heb ik verschillende facetten van het HR-vak beoefend: organisatieadvisering, leidinggeven aan HR-administratie teams, functioneel beheer van HR-systemen en HR-projecten. Ik merkte dat ik veel energie kreeg van een strategisch adviserende rol.”

HR-analytics

In 2012 was hij als projectleider verantwoordelijk voor het vormgeven van de HR-functie van de nieuwe Nationale-Nederlanden organisatie. Na een aantal jaren als adviseur te hebben gewerkt, besloot Osten dat hij zich verder wilde ontwikkelen en koos hij voor het management. “Ik kwam toen in aanraking met HR-analytics. Dit beviel zo goed dat ik besloot om mijn passie volgen en me te specialiseren. In 2015 ben ik aan de slag gegaan als Manager HR Reporting & Analytics binnen de NN Group. Ik werd verantwoordelijk voor de uitrol van de HR-analytics functie.”

Frank Osten start als HR-analytics Consultant bij AnalitiQs

Osten is overtuigd van de waarde die HR-analytics kan toevoegen aan bedrijven. De concurrentie vandaag de dag is scherp en dit is een goede manier om je als organisatie te onderscheiden. “Alleen maar op gevoel vertrouwen is niet goed, maar alleen op data sturen evenmin. Het is de kunst om een mooie mix te maken en dat doe je stap voor stap. Het is belangrijk om altijd te onthouden: HR-analytics is een middel, geen doel! De businessvraag staat altijd centraal.”

Consultant bij AnalitiQs

Op 1 augustus is Osten gestart als HR-analytics Consultant bij AnalitiQs. Over zijn keuze voor zijn nieuwe werkgever zegt hij: “AnalitiQs is al jaren actief binnen dit werkveld en biedt een mooi pakket aan diensten: van advies en programmamanagement rondom de adoptie van HR-analytics, uitvoering op de gebieden data management, onderzoek, rapportage en analytics, tot een HR-analytics Academy. Daarnaast is het een leuk, jong en creatief team, heel inspirerend om mee samen te werken!” 

Opgericht in 2012, helpt AnalitiQs opdrachtgevers met het opzetten van een HR-analytics functie, het uitvoeren van projecten en het verankeren van een analytische manier van denken en werken binnen de HR-functie en de bedrijfsvoering. 

Als HR-Analytics Consultant zal Osten zich vooral richten op datagedreven HR. “Dat betekent: samen vaststellen wat de huidige status is, het ambitieniveau bepalen, definiëren hoe de route naar datagedreven HR eruitziet en activiteiten op de route helpen uitvoeren. Zoals het bouwen van HR-dashboards, of het uitvoeren van een HR-analytics project.” 

Gerelateerd: Vier succesfactoren voor toepassen van HR analytics en reporting.