René Bakker keert terug naar financieel consultancykantoor Finext

26 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

René Bakker is teruggekeerd bij Finext. Hij brengt jarenlange ervaring in het financiële domein met zich mee en gaat zich bij het financieel consultancykantoor primair richten op bedrijven met ambitieuze groeiplannen.

De afgelopen zeven jaar was René financieel eindverantwoordelijk bij ACT Commodities – een snelgroeiend handelshuis in milieucertificaten. Daarvoor heeft hij onder meer gewerkt als consultant bij Grant Thornton, Finext en Arthur Andersen (vandaag de dag Deloitte in Nederland), en als manager backoffice bij energiereus RWE.

In zijn nieuwe rol binnen Finext gaat hij snelgroeiende bedrijven helpen met het optimaliseren van de financiële kant van de bedrijfsvoering. “Denk bijvoorbeeld aan scale-ups die toe zijn aan een volgende stap, maar ook aan bedrijven met ambitieuze groeiplannen die al langer bestaan”, licht hij toe.

René: “Bedrijven die hard willen groeien, hebben vaak hun 'etalage' prima op orde. De salesmedewerkers hebben mooie portfolio's opgebouwd en weten hoe ze deze kunnen uitbouwen. Finance is vaak het ondergeschoven kindje. En dit komt het inzicht in de operations en, nog belangrijker, de cashflow niet ten goede.”

Om nieuw kapitaal aan te trekken, of juist om beter gebruik te maken van zelf gegenereerde cash, moeten echter ook de financiële processen op orde zijn. Daarbij hoort vaak een forse IT-component. René: “De ‘achterkant’ van het bedrijf moet eigenlijk net zo strak georganiseerd zijn als de ‘voorkant’ van de onderneming.”

René Bakker keert terug naar financieel consultancykantoor Finext

Opnieuw bij Finext aan de slag

René vertrok bij Finext een aantal jaar geleden vooral omdat “de reisafstanden in combinatie met een jong gezin lastig te combineren was”. Voor zijn huidige ambities vindt hij Finext echter de aangewezen uitvalsbasis. Met 150 consultants in kleine zelfsturende teams richt de consultancyorganisatie zich op het concreet verbeteren van de financiële functie.

René heeft er dan ook bewust voor gekozen om deze dienst via het unieke organisatiemodel van Finext in de markt te zetten. “De cultuur is gebaseerd op kernwaarden als vertrouwen, verbinden en verrassen,” zegt René. “Dit werkt goed binnen de dynamiek rondom verbeteringen in een snelgroeiende onderneming.” 

Daarnaast is Finext sterk in zowel finance als IT, met name rondom performance management- en dashboarding-software. “Hierdoor hebben organisaties één aanspreekpunt voor zowel de organisatieverbetering die op korte termijn wordt bewerkstelligd, als voor een lange termijnoplossing en borging door het automatiseren van de processen.” 

Samen aan de slag

Het opzetten, verbeteren en stroomlijnen van finance en IT doet René samen met een team van Finexters. “Dit heeft een paar voordelen. Ten eerste kan ik zo de benodigde specialistische kennis inzetten, waar en wanneer dit nodig is. Daarnaast kan ik mijn tijd verdelen over meerdere scale-ups tegelijkertijd; voor een groeiende onderneming is parttime inzet vaak prettig.” 

Niet alleen René is blij dat hij weer ‘thuisgekomen’ is bij Finext, ook zijn collega’s zijn enthousiast over zijn terugkeer. Mark Bik: “Zijn energie en ondernemerschap passen goed bij ons. De ervaring die René heeft opgedaan bij een scale-up levert een extra bijdrage aan het vakmanschap van Finext. Zo kunnen we organisaties nog breder helpen bij het verbeteren van finance.”