Deloitte richt speciale praktijk op voor blockchain dienstverlening

31 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte Nederland heeft een expertisecentrum voor blockchain-diensten gelanceerd. Ongeveer honderd blockchain- en cryptocurrency-specialisten van het bedrijf hebben zich bij de nieuwe afdeling aangesloten. De ontwikkelingen zijn onderdeel van Deloitte’s wereldwijde strategie. 

Bij de Nederlandse tak van Deloitte Nederland werken ongeveer 5.500 professionals – denk bijvoorbeeld aan accountants, auditors, financieel adviseurs en consultants. Een groeiend aantal van hen is in de weer met blockchaintechnologie. “We hebben een toegewijd team van blockchain-programmeurs en experts. Dat zijn experts die worden ingezet in alle disciplines, van audit tot financieel advies en van risk advisory tot consulting en tax & legal”, aldus Toon Segers, partner bij Deloitte en verantwoordelijk voor de blockchain-praktijk. 

Segers stelt dat Deloitte vanwege de snel stijgende vraag vanuit Nederlandse bedrijfsleven naar toepassingen op het gebied van blockchain-technologie een speciaal Blockchain Center of Expertise (BlockCenter) heeft geopend: “Het BlockCenter is waar alle blockchain-expertise van Deloitte is gecentreerd.” Het BlockCenter zal zich richten op propositieontwikkeling, intellectueel leiderschap, de ontwikkeling van prototypeoplossingen en facilitaire aanvragen voor blockchain-gerelateerde opdrachten. 

De stap van Deloitte Nederland is in lijn met initiatieven van andere Deloitte-onderdelen in Europa. In 2016 lanceerde het Big Four-kantoor bijvoorbeeld een EMEA Financial Services Blockchain Lab. Aangestuurd vanuit Dublin, richt deze afdeling zich op de ontwikkeling en implementatie van blockchain-diensten en -technologieën bij onder meer banken, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders. Daarnaast maakten Deloitte UK en Deloitte Frankrijk vorig jaar bekend aanzienlijke investeringen in blockchain-praktijken te hebben gedaan.

Deloitte Nederland richt speciale praktijk op voor blockchain dienstverlening

“Het wereldwijde blockchain-netwerk van Deloitte omvat meer dan duizend experts”, stelt Segers. Buiten Europa heeft Deloitte vergelijkbare blockchain-gemeenschappen. Zo beschikt het Amerikaanse onderdeel over een groot blockchain-lab binnen het kantoor van de firma op Wall Street in New York City. Verder heeft Deloitte Singapore een blockchain-team dat de Aziatische markt bedient.

Wereldwijd beschouwt Deloitte blockchain als een van de belangrijkste bronnen om industrieën te ontwrichten; van financiële dienstverlening en detailhandel tot overheid en logistiek. “Nu al profiteren supply chain, asset management en vastgoedbedrijven van de toepassing van blockchain”, aldus Jacob Boersma, Senior Manager in het blockchain-team van Deloitte.

Terwijl Segers en Boersma het enorme potentieel dat met de technologie kan worden ontsloten erkennen, waarschuwen ze dat het van cruciaal belang is dat organisaties zich niet meteen te veel op de hals halen. Het is daarom zaak zorgvuldig te zijn en verder te kijken dan de hype rondom de technologie, aldus Segers en Boersma: “Blockchain is geen tovermiddel en moet niet worden behandeld als een oplossing voor alle problemen. Dit is waar wij om de hoek komen om onze klanten te ondersteunen. Deloitte's unieke combinatie van ervaring, technische expertise en kennis van juridische, fiscale en compliance-aspecten maakt het mogelijk om verder te kijken dan de hype.”