NewForesight introduceert starters aan consultancy in duurzaamheid

08 juni 2018 Consultancy.nl

NewForesight bood 23 jonge professionals vorige maand een spoedcursus over wat het betekent om consultant op het gebied van duurzaamheid te zijn. Het 'Young Agents of Change event’ is onderdeel van de voortdurende strategie van het bedrijf om jonge mensen te motiveren hun skills in te zetten voor een duurzame toekomst.

Met de voortdurende opwarming van de aarde die de natuurlijke ecosystemen verstoort, houden steeds meer mensen – en vooral millennials – zich bezig met duurzaamheid. In het bedrijfsleven komen duurzaamheidsinitiatieven steeds vaker voor, omdat strategieën van bedrijven in toenemende mate aansluiten bij de ambities en wereldvisies van de volgende generatie. Het is inmiddels bewezen dat duurzaamheid opnemen in de kern van het verdienmodel, onder meer in de vorm van groene operaties en circulaire economie-principes, financiële voordelen oplevert, zoals ook blijkt uit een uitgebreide BCG- en MIT-analyse die twee jaar geleden werd uitgebracht.

Als gevolg van deze trend groeit de vraag naar duurzaamheidsadvies mee. NewForesight – een Nederlands adviesbureau voor duurzame strategieën – ondersteunt bedrijven en organisaties bij het ontwikkelen en implementeren van structurele oplossingen in grote waardeketens als palm olie, koffie en cacao. Maar hoe ziet een dag uit het leven van een duurzaamheidsconsultant er dan uit? NewForesight hielp 23 jonge mensen erachter te komen met een interactief evenement. Om afgestudeerden een kijkje te geven in het vak, werden 23 high potentials met uiteenlopende achtergronden uitgenodigd voor een eendaagse spoedcursus in de theorie en praktijk van consultancy.

NewForesight CEO Lucas Simons – als Young Global Leader aangewezen door het World Economic Forum voor zijn werk op het gebied van duurzaamheid – opende het evenement door te laten zien welke veranderingen NewForesight in een groot aantal sectoren met een groep toonaangevende organisaties al heeft gerealiseerd. Simons benadrukte met name dat jonge mensen een grote impact kunnen hebben in een wereld die steeds meer behoefte heeft aan doordachte interventies.

NewForesight introduceert starters aan consultancy in duurzaamheid

Senior Consultant Will Saab presenteerde enkele voorbeelden van projecten die kenmerkend zijn voor NewForesight, van het ontwikkelen van management strategieën tot het bouwen van economische landbouwmodellen die duurzaamheids effecten op het niveau van de boer in kaart brengen. Voormalig Junior Analist Andrea Viviers – nu Analist – vertelde over haar ervaringen als een ‘Young Agent of Change’ binnen het bedrijf. Consultant Guus ter Haar verzorgde vervolgens een spoedcursus in effectieve presentatie- en feedbacktechnieken.

De deelnemers werden vervolgens uitgedaagd om theorie in praktijk te brengen en als consultant te adviseren over het verduurzamen van de cacao keten richting ‘Willy Wonka’, een fictieve klant geïnspireerd door het hoofdpersonage in de film 'Charlie and the Chocolate Factory' uit 1964. De deelnemers moesten de duurzaamheidsmethodologie van NewForesight in een korte tijd toepassen, een analyse maken en aanbevelingen presenteren. Vooraf benadrukten de consultants van NewForesight dat hun echte klanten op zoek zijn naar geïntegreerde langetermijn oplossingen met blijvende impact.

Terugkijkend op de dag merkt Simons op: “We zijn heel blij dat de deelnemers zo hard aan het werk waren om de complexe zaken goed te doorgronden, en dat op een zeer collaboratieve manier. De kwaliteit van hun werk was verbluffend; het bleek een veelbelovende groep van high-potential ‘change agents’ te zijn die gedreven zijn om complexe uitdagingen bij de wortel aan te pakken. We hopen dat de deelnemers de kennis en vaardigheden van NewForesight nuttig vonden en dat ze het in de toekomst kunnen gaan toepassen. Of dat nu bij NewForesight is of daarbuiten.”

Ervaringen

De deelnemers waren even enthousiast over het evenement. “De praktijk van de case study gaf geweldige inzichten over de uitdagingen waarmee een consultant te maken kan krijgen,” zei Robin Hooft van Huijsduijnen, die een Master in Sustainable Development heeft afgerond. Mede-deelnemer Heidi Lampén, afgestudeerd met een Master in Global Health & Environmental Planning, voegde toe: “Ik heb in de week na het evenement veel kennis al direct kunnen gebruiken.”

Het ‘Young Agent of Change’ evenement maakt deel uit van de bredere strategie van NewForesight om de volgende generatie jonge professionals te ondersteunen zich in te zetten voor structurele duurzaamheid. Eerder dit jaar organiseerde het duurzaamheidsadviesbureau ook het netwerkevent 'Future Sustainability Leaders Meet-Up', in samenwerking met SustainableTalent. Tijdens dit evenement nodigden de initiatiefnemers professionals uit die in duurzaamheid werkzaam zijn, of juist een carrièreswitch willen maken.

Om de Young Agents of Change-evenementen op te schalen en jonge professionals te bereiken, zoekt NewForesight bedrijven en organisaties om mee samen te werken. Partijen en jonge change makers die interesse hebben om zich aan te sluiten bij het initiatief kunnen contact opnemen met Narita Panjaitan.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup