Lucien Engelen verbindt zich aan zorgadviespraktijk van Deloitte

28 mei 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deloitte Center of the Edge heeft onlangs Lucien Engelen – directeur van het Nijmeegse REshape Innovation Center – aangesteld als Edge Fellow. Engelen zal op parttime basis gaan werken voor het adviesbureau, waardoor hij zijn functie bij het innovatie-instituut niet hoeft neer te leggen. Deloitte wil met de aanstelling zijn positie in de e-gezondheidsmarkt versterken. 

Sinds oktober 2010 is Lucien Engelen directeur van het REshape Innovation Center, dat onder meer is verbonden aan het Radboud UMC in Nijmegen. Het instituut werd ooit in het leven geroepen om nieuwe mogelijkheden te benutten die technologieën bieden, zoals kostenverlagingen. Deze besparingen lijken broodnodig gezien de oplopende kosten in de zorg: “Mijn doelstelling is het Radboud UMC aan de voorkant van innovatie te houden en een zachte landing in de toekomst mogelijk te maken, daarbij duurzame zorg aan te bieden voor iedereen”, aldus Engelen. 

Naast zijn functie bij het REshape Innovation Center, is Engelen sinds 2007 ook actief voor de Radboud Universiteit als Adviseur van de Raad van Bestuur: “Ik geef advies over veranderingen in de gezondheidszorg die de participatie van de patiënten en hun mantelzorg in hun ziekte verbeteren, door te werken aan het verhogen van de participatiegraad in gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs.”

De meeste werkervaring deed Engelen gedurende zijn loopbaan op bij TransformHealth, waar hij sinds 1991 de rol van CEO vervult. Het platform is actief op het snijvlak van hedendaagse en toekomstige gezondheidszorg. Daartoe levert hij CEO’s, overheidsbestuurders en NGO's advies omtrent hun innovatiestrategie. Daarmee hoopt Engelen zijn opdrachtgevers zogezegd “bij te staan in de digitale transformatie waarin de maatschappij zich momenteel begeeft”.

Lucien Engelen, Edge Fellow - Deloitte

Deloitte Center of the Edge

Op basis van die expertise, zijn netwerk en ervaringen besloot Deloitte met Engelen in gesprek te gaan. Dit heeft erin geresulteerd dat hij in sinds mei parttime als Global Strategist Digital Health is verbonden aan het Deloitte Center of the Edge. Dit onderdeel van het Big Four-kantoor richt zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie, geografie en demografie en de impact hiervan op bedrijven. De afdeling opereert vanuit Australië, Europa en het Amerikaanse Silicon Valley. Daar doet het adviesbureau onder andere onderzoek naar de ontwrichtende werking van technologieën en startups in diverse sectoren. De inzichten die hierbij worden opgedaan, helpen organisaties om hun korte- en langetermijnstrategie te kunnen bepalen op het terrein van digitalisering, technologie en innovatie.

Engelen reageert verheugd op de mogelijkheden die zijn nieuwe rol biedt: “Als Global Strategist Digital Health is het is mijn missie om de grote uitdagingen waarmee de gezondheidszorg te maken heeft aan te pakken. Ik zal eerst het Deloitte Digital DNA-framework aanpassen tot een versie die geschikt is voor de digitale transformatie van de gezondheidszorg.” Hij voegt toe: “Door dit te doen – samen met mijn andere activiteiten zoals binnen het REshape Innovation Center – blijf ik mij focussen op wat aan de horizon ligt in de ‘next world’, wat ik vervolgens vertaal naar hedendaagse mogelijkheden om zo de ‘huidige wereld’ te ondersteunen.” Hij hoopt in zijn nieuwe rol ook veel te leren bij bedrijven als Amazon, Apple en ING rondom digitale en technologische transformaties in andere sectoren. Die inzichten hoopt hij dan weer te kunnen toepassen als directeur van het REshape Innovation Center in Nijmegen. 

Deloitte wil met de aanstelling van Engelen zijn positie versterken in de sterk groeiende e-gezondheidsmarkt. Die markt neemt in omvang toe ten gevolge van diverse technologische, demografische en economische ontwikkelingen. Zo is vergrijzing een groot opkomend probleem. Omdat mensen doorgaans meer zorgbehoevend worden naarmate ze ouder zijn, zal op basis van de vergrijzing in ons land de zorgvraag gaan stijgen, evenals de zorgkosten. Middels e-gezondheidszorg is het mogelijk om een deel van die zorg betrekkelijk goedkoop aan te bieden. Dit is een van de gebieden waarop Van Engelen specialist is.