RSM begeleidt investering van BB Capital in kinderopvangplatform Flexkids

02 april 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Investeringsmaatschappij BB Capital heeft een meerderheidsbelang genomen in Flexkids, dat een volledig digitaal ERP-platform biedt aan Nederlandse kinderopvangbedrijven. Accountants- en advieskantoor RSM zorgde tijdens het overnametraject voor transactieondersteuning.

Het in Haarlem gevestigde Flexkids is naar eigen zeggen de Nederlandse marktleider in de digitalisering van de kinderopvangbranche en spreekt de ambitie uit om deze leidende positie verder uit te bouwen en in 2020 twee derde van de Nederlandse kinderdagverblijven en jeugdinstellingen te bedienen. Het bedrijf geeft aan dat de investering van BB Capital helpt bij het realiseren van deze doelstelling. Michiel Cornelissen, CEO van Flexkids, legt uit wat het platform te bieden heeft aan kinderopvangbedrijven: “Het Flexkids platform is een digitale hub waarop alle data van partijen die bij kinderopvang betrokken zijn zo efficiënt en makkelijk mogelijk in een beveiligde omgeving wordt verwerkt.”

Hierbij benadrukt hij de flexibiliteit van het ERP-platform: “De software van Flexkids is volledig cloudbased, crossdevice en modulair, zodat de tools en toepassingen mee kunnen groeien met de wensen van het bedrijf, of dat nu een grote organisatie is met tientallen vestigingen, of het kleine kinderdagverblijf op de hoek. Wij bieden een volledig op de organisatie afgestemd, geïntegreerd systeem, van administratie en planning tot realtime ouder-kind contact via de Flexkids app.” 

RSM begeleidt investering van BB Capital in kinderopvangplatform Flexkids

Susan van Koeveringe, CEO van BB Capital Investments – dat investeert in groeiende Nederlandse mkb-ondernemingen in diverse sectoren, waaronder onderwijs, zorg, ICT en zakelijke dienstverlening – geeft aan dat Flexkids goed inspeelt op het volwassener worden van de Nederlandse kinderopvangsector: “De nieuwe Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zorgt ervoor dat de branche professionaliseert en zich ook steeds beter bewust is van de cruciale rol die het vervult binnen de samenleving. Flexkids biedt met veel succes een oplossing voor het optimaliseren van de werkwijze en een beveiligde omgeving voor de vastlegging van de data.”

Ze voegt toe dan ook blij te zijn met BB Capital een meerderheidsbelang te hebben verworven en zo bij te dragen aan de groeistrategie van het bedrijf: “Het platform is klaar om nog verder door te ontwikkelen. BB Capital is trots en enthousiast om hier haar steentje aan te kunnen bijdragen.” Deze groeiplannen beperking zich niet tot de Nederlandse kinderopvangbranche. Naast dat Flexkids binnen ons land ook andere instellingen binnen het primair onderwijs zal aansluiten op zijn platform, wordt er ook over de grens gekeken.

Hierbij wordt het betreden van de Britse markt gezien als de logische eerste stap, omdat zich hier een soortgelijke brancheregulering aan het voltrekken is als in Nederland. Daarnaast worden België en Duitsland gezien als interessante markten, mede aangezien daar op het gebied van innovatie en digitalisering van de kinderopvang nog een slag te maken is. Cornelissen merkt ten aanzien van de groeiplannen op dat het platform voor allerlei soorten partijen vele mogelijkheden biedt: “Elke toepassing kan in principe op ons platform worden aangesloten: financiële software, kindvolgsystemen, kwaliteitsonderzoek of de eigen website van de kinderopvang, maar ook de nieuwste Internet of Things-technieken.”

RSM begeleidt investering van BB Capital

Dealmakers

De Transaction Advisory Services praktijk van accountants- en adviesbureau RSM Nederland verschafte tijdens het overnametraject transactieondersteuning. Deze werd namens het kantoor verzorgd door Jos Raben, Managing Director van de Nederlandse Due Diligence Services, en Stijn van den Brink, Manager Transaction Support & Advisory. Daarnaast was juridisch advies afkomstig van een team van advocatenkantoor Loyens & Loeff, bestaande uit Jan-Willem van Rooij, Tyshanti de Jonge en Ruben Kamerling, en van Kevin Beukeveld van advocaten- en notarissenkantoor Lexence.

De twee CEO’s van de kopende en de overgenomen partij brachten zelf ook gespecialiseerde kennis in tijdens de totstandkoming van de deal. Zo bekommerde Van Koeveringe van BB Capital zich om het private equity management, terwijl aan de andere zijde Cornelissen zich bezighield met de in-house M&A voor zijn bedrijf Flexkids.