BDO Mergers & Acquisitions begeleidt vijf deals in Nederland

19 maart 2018 Consultancy.nl 9 min. leestijd

De Corporate Finance praktijk van BDO was in de afgelopen weken betrokken bij vijf succesvolle deals: de aankoop van Pulse en AXtension door de CRM Partners, de overname van de Fundustry Group door Antea Participaties, de aankoop van Versio door Strikwerda Investments, de overname van de Noordhoek Autogroep door twee branchegenoten en tot slot de deal tussen Freecon en Wessels Holding.

De M&A-tak van BDO is een van de meest actieve dealmakers is in het mid-market segment, zowel wereldwijd als in Nederland, zo blijkt uit gegevens van Thomson Reuters en Experian – twee analistenbureaus in het overnamelandschap. De Nederlandse M&A-praktijk van BDO opereert vanuit vestigingen in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Recentelijk werden er weer vijf deals afgerond waarbij de afdeling verantwoordelijk was voor het leveren van advies.

CRM Partners Group koopt Pulse en AXtension

Ten eerste droeg het bureau bij aan de totstandkoming van de overname van Pulse en Axtension door CRM Partners Group, dat in 2005 werd opgericht en een van de leidende organisaties is op het gebied van customer engagement. Tot voor kort bestond de onderneming uit twee onderdelen: CRM Partners en CRM Partners AG (Duitse tak). Sinds enkele weken heeft de Group zich uitgebreid middels het inlijven van IT-dienstverleners Pulse en AXtension. 

Emiel Putman, oprichter en CEO van CRM Partners, geeft toelichting: “Group Pulse en AXtension spelen al jaren een toonaangevende rol op het gebied van backoffice-oplossingen en CRM Partners is leidend op het gebied van frontoffice-oplossingen. Binnen CRM Partners Group wordt alle expertise van de bedrijven bij elkaar gebracht en verder uitgebouwd.” Op deze manier wil CRM Partners Group een compleet dienstenportfolio voor alle businessprocessen aanbieden aan zijn klanten, zoals Putman uitlegt: “We zijn hiermee één van de eerste Microsoft Partners in Europa die serieus werk maakt van een complete end-to-end-oplossing. Wij zijn de ‘Microsoft Partner of the Future’.” 

In december 2016 verstevigde de organisatie ook al haar positie op het gebied van customer service door brightONE te kopen, een specialist op het gebied van klantinteractie en -contact. Mede dankzij de verrichte overnames beschikt de groep vandaag de dag over vestigingen in Frankfurt, München, Barneveld, Venlo, Deventer en – aan de overkant van de Atlantische Oceaan – in Denver. Het bedrijf heeft op dit moment zo’n 400 medewerkers in dienst en zet jaarlijks ruim €50 miljoen om.

CRM Partners lijft customer  engagement-bedrijven  Pulse en AXtension in

Bij de overnames van Pulse en AXtension werd vanuit BDO het M&A-advies verzorgd door Maarten van Dijk (Partner), Stephanie Damm (Adviseur) en Lotte Bijl (Junior Adviseur). Daarnaast werd onder leiding van Sander Holster (Partner) transactieondersteuning geboden. Holster werd daarbij ondersteund door Hugo Versloot (Senior Manager) en Peter de Vries (Adviseur). Vanuit CRM Partners zelf was Emiel Putman betrokken bij de totstandkoming van de deal.

Antea Participaties neemt minderheidsbelang in Fundustry Group

Ook droeg BDO bij aan de totstandkoming van de deal tussen Fundustry en Antea Participaties. Fundustry werd in 2009 opgericht door Harry van den Berg en Martijn van den Bout en organiseert bedrijfs- en vriendenuitjes, familiedagen en kinderfeesten op acht locaties verspreid over Nederland en België. Het is daar onder andere mogelijk om quad te rijden en te paintballen. Onlangs nam Antea Participaties – een investeringsmaatschappij die zich met name richt op Nederlands mkb-ondernemingen actief in de sectoren industrie, voedsel, ICT, media en zakelijke dienstverlening – een minderheidsbelang van 48,8% in de Fundustry Group.

Middels de deal willen de oprichters – die tezamen de overgebleven 51,2% van de aandelen behouden – de komende jaren hun bedrijf verder ontwikkelen. Van den Bout is blij met de nieuwe partner: “Vooral de ondernemende aanpak van Antea spreekt ons bijzonder aan. Je merkt aan alles dat zij een achterban hebben die uit ondernemers bestaat.” Ook Roelant Scheepens, Partner bij Antea, reageert verheugd op de deal met Fundustry: “Zij zijn één van de grootste spelers in deze markt. We zien mogelijkheden tot een verdere groei.”

Bij de overname waren namens BDO M&A Luc Augustijn (Partner) en Marc Konsten (Senior Manager) verantwoordelijk voor de transactie ondersteuning. Het juridische advies was afkomstig van advocaten- en notarissenkantoor Lexence. Vanuit het kantoor werden Michel van Schooten (Advocaat en Partner) en Thijs Verstraten (Advocaat) naar voren geschoven ter assistentie. Verder was ook Marktlink Fusies & Overnames betrokken bij de deal, door Fundustry te begeleiden tijdens het gehele verkooptraject. 

Strikwerda Investments neemt Versio over

Ten derde heeft Strikwerda Investments (SI), het investeringsbedrijf van de Friese multimiljonair Rinse Strikwerda, Versio overgenomen, een webhostingbedrijf uit Leeuwarden. Versio is opgericht in oktober 2008 en biedt verschillende vormen van webhosting en domeinnaamregistratie aan. Het bedrijf uit Friesland bedient zowel particuliere als zakelijke klanten. De aankoop valt samen met de overname van diverse andere branchegenoten. Zo nam SI tegelijk ook hostingprovider Yourholding over, het moederbedrijf van Yourhosting, Realtime Register en Resello. Daarnaast werden nog hosting- en cloudbedrijven RealHosting en Reviced Cloud Services op de kop getikt.

Al deze bedrijven zijn nu samengevoegd, waaruit Total Webhosting Solutions (TWS) is ontstaan. Hierbinnen opereren de verkregen ondernemingen zelfstandig. Als groep profiteren ze daarbij van de schaal om kostenefficiënter te werken en via samenwerking te investeren in hosting- en clouddiensten. Volgens experts is de consolidatie in de Nederlandse hostingsector is al langer gaande. Met de ondersteuning van SI wil TWS doorgaan met consolideren binnen de markt die nog altijd redelijk versnipperd is. Matthieu van Amerongen, CFO van TWS, ziet veel mogelijkheden: “SI heeft veel ervaring met het uitbouwen van bedrijven als TWS. We proberen de kracht van snel wendbare en ondernemende bedrijven te combineren met de professionaliteit en duurzaamheid van een groot bedrijf. Wij kijken er dan ook naar uit om meer ondernemers te verwelkomen bij TWS.”

Strikwerda Investments neemt webhostingbedrijf Versio over

Bij de totstandkoming van de deal met Versio was de M&A-afdeling van BDO wederom verantwoordelijk voor de transactieondersteuning. Hiervoor vaardigde het kantoor een tweemans-team af, bestaande uit Richard van der Lugt (Manager) en Robbert van Woerden (Assistent Accountant). 

Freecon neemt belang voormalig partner in Steltix over

Verder was het bureau betrokken bij een deal rond Steltix, een internationale dienstverlener op het gebied van het softwarepakket Oracle JDEdwards EnterpriseOne. Steltix richt zich erop organisaties te voorzien van advies waarmee zij hun doelmatigheid en winstgevendheid kunnen optimaliseren. Zo levert het bedrijf industrie-specifieke oplossingen en biedt het ondersteuning gebaseerd op geavanceerde technologie. De aandelen van Steltix waren tot voor kort in handen van Freecon – waarvan Jan Jaap Weerstand eigenaar is – en van Wessels Holding – het bedrijf van Anton Wessels.

Na zo’n zestien jaar werd onlangs echter besloten dat Weerstand, die ook Managing Director is bij Steltix, voortaan alleen verder gaat met Steltix. Hij heeft daarom het belang dat Wessels in het bedrijf had overgenomen. Steltix bestaat uit de Steltix Holding en uit Steltix Nederland en Wessels bezat via zijn Wessels Holding respectievelijk 50% en 24,5% van de aandelen van deze bedrijfsonderdelen, die nu in handen zijn gekomen van Weerstands bedrijf Freecon. BDO voorzag tijdens de aandelentransactie beide partijen van overnameadvies. De juridische ondersteuning werd, tevens voor beide partijen, verzorgd door Slangen Advocaten uit Amsterdam. 

Noordhoek Autogroep verkocht aan Van den Udenhout Groep en Van Mossel Automotive Groep

Tot slot is er de overname van de Noordhoek Autogroep, die zich bezighoudt met het verkopen van auto’s van Seat en Škoda en beschikt over vestigingen in Tilburg, Waalwijk, ’s-Hertogenbosch en Oss. De vier filialen worden verdeeld onder twee kopers: Autobedrijf Van den Udenhout neemt de vestigingen in Den Bosch en Oss over, terwijl Van Mossel Automotive Groep de vestigingen in Tilburg en Waalwijk inlijft. Hierbij gaan de sales- en serviceactiviteiten per direct over naar de nieuwe eigenaren. 

Bastiaansen, tot voor kort eigenaar van Noordhoek, treedt nu in dienst bij Van de Udenhout, waar hij de verantwoording krijg over de SEAT- en ŠKODA-afdeling. Hij reageert verheugd op de overname: “Afgelopen jaren hebben we meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder twee jaar op rij ‘Best Seat dealer’ en de Škoda publieksprijs. […] We hopen dit samen met Van den Udenhout en Van Mossel nog verder uit te gaan bouwen.” Verder laat Noordhoek weten dat alle betrokken medewerkers van het bedrijf in dienst zullen treden bij de Van den Udenhout Groep of de Van Mossel Automotive Groep. 

Autobedrijf Van den Udenhout is een van Nederlands grootste dealers van de merken Audi, Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens, Seat en Škoda. Het heeft filialen in Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Oss, Son en Veghel. De Van Mossel Groep met 72 vestigingen in Nederland, België en Duitsland nog een stuk groter. De groep richt zich op de verkoop van Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Audi, Peugeot, Citroën, DS, Kia, Jaguar, Land Rover, Ford, Opel, Seat en Škoda. Tijdens het overnametraject fungeerde BDO als adviseur van de Noordhoek Autogroep.