Bain Nederland-partner Lodewijk de Graauw naar Bregal Freshstream

09 januari 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lodewijk de Graauw is overgestapt van strategy consultancykantoor Bain & Company naar Bregal Freshstream. Als Head of Portfolio Operations zal hij verantwoordelijk zijn voor de samenwerking met de managementteams van de portfoliobedrijven van de investeringsmaatschappij.

Bregal Freshstream ontstond kortgeleden toen Bregal Investments – dat wordt gesteund door de vermogende C&A-familie Brenninkmeijer – het Londense Freshstream Capital Partners overnam. Met een toegezegd startkapitaal van €600 miljoen concentreert het fonds zich op middelgrote bedrijven in uiteenlopende sectoren. Het investeert daarbij bedragen tussen de €30 en €100 miljoen, hoofdzakelijk in groeibedrijven uit de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Momenteel neemt het fonds deel in zes ondernemingen, waaronder het Nederlandse Euro-Caps, dat wereldleider is in de productie van private label Nespresso-compatibele koffiecapsules, en Lunch Garden, een Belgische keten van selfservice-restaurants.

Recentelijk maakte Bregal Freshstream bekend dat Lodewijk de Graauw zich bij het investeringsfonds heeft aangesloten. Tot voor kort zette De Graauw zich nog in voor Bain & Company, waar hij meer dan veertien jaar actief was en sinds 2014 tot de partners van het strategiekantoor behoorde. In zijn laatste rol bij het Bain stond hij aan het hoofd van diens turnaround-praktijk voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Eerder hielp hij binnen Bain met de oprichting van een vestiging in het Australische Perth en was hij werkzaam voor het Indiase team van het adviesbureau.

Lodewijk de Graauw, Head of Portfolio Operations

Vanuit zijn nieuwe rol als Head of Portfolio Operations zal De Graauw intensief gaan samenwerken met de bedrijven waarin Bregal Freshstream deelneemt. Hierbij zal hij deze ondernemingen onder meer ondersteunen bij het realiseren van hun groeistrategie. De Graauw laat in een reactie op zijn overstap weten dat het hem aanspreekt dat hij bij de investeringsmaatschappij intensief bij de portfoliobedrijven betrokken zal zijn: "Het ethos om nauw met managementteams samen te werken, sluit goed aan bij mijn ervaring en aanpak en ik ben ontzettend gemotiveerd om deze bedrijven te helpen hun potentieel te bereiken.”

De aanstelling van De Graauw ligt in lijn met de huidige trend binnen het private equity-domein, waarbij fondsen steeds meer de nadruk leggen op het realiseren van operationele verbeteringen bij hun portfoliobedrijven. Om de prestaties van deze ondernemingen op te krikken, nemen investeringsfondsen steeds vaker professionals aan met een uitgebreide consultancyachtergrond, om te adviseren over het te voeren beleid. De urgentie om verworven bedrijven zoveel mogelijk te laten groeien is ook toegenomen, nu de hevige concurrentie ervoor zorgt dat er recordbedragen worden neergeteld voor veelbelovende ondernemingen.

Patrick Smulders, managing partner bij Bregal Freshstream, laat weten blij te zijn met de komst van De Graauw: “Lodewijk heeft een uitstekend trackrecord in het helpen van managementteams binnen diverse sectoren en ik twijfel er niet aan dat hij een waardevolle aanvulling op het team zal blijken.” Het senior team van Bregal Freshstream bestaat naast Smulders nog uit Rayhan Davis en Adam McLain. De drie verlieten in 2015 gezamenlijk TowerBrook om Freshstream Capital Partners op te richten. Naast in groeibedrijven investeert het fonds ook in goede doelen, die een deel van de door de portfoliobedrijven gerealiseerde winst ontvangen.