McKinsey koopt leiderschaps- en verandermanagement bureau Aberkyn
McKinsey & Company heeft Aberkyn overgenomen, een adviseur gespecialiseerd op het gebied van leiderschap en organisatietransformatie. Ongeveer 120 experts, werkend vanuit zes vestigingen, sluiten zich aan bij McKinsey en worden onderdeel van de Organization Practice van het consultancybureau. Aberkyn zal verdergaan onder zijn eigen merknaam en klanten begeleiden als onafhankelijk bureau, terwijl er ook met McKinsey zal worden samengewerkt aan gedeelde opdrachten.
Het Amerikaanse advieskantoor McKinsey & Company is fors aan het uitbreiden de afgelopen jaren. Het bureau heeft naast de traditionele management consultancytak inmiddels een gevestigde Solutions praktijk, en daarnaast begeeft de strategie adviseur zich steeds vaker op het terrein van digital, design en innovatie. Met een groeiende Implementations praktijk richt McKinsey zich op het leveren van executiekracht.
Digitale transformatie
Het toegenomen belang van digitale transformatie voor de businessplannen van veel organisaties zorgt ervoor dat het cruciaal is geworden om werknemers bij te scholen en te werken aan hun ‘soft skills’. Op deze manier kunnen organisatieveranderingen succesvol worden ondersteund. De uitbreidingen van McKinsey binnen dit vakgebied hebben ervoor gezorgd dat het kantoor zich inmiddels de op vier na grootste digitale HR-transformatieadviseur mag noemen. Hierbij werd McKinsey ook geholpen door zijn dienstenaanbod, waarin de HR- en businessdoelen van de klant worden vertaald naar hypotheses die empirische tests kunnen doorstaan.
Met de overname van Aberkyn probeert McKinsey & Company zijn marktpositie te consolideren en zijn human capital reputatie verder uit te bouwen. Aberkyn werd in 2012 mede door McKinsey opgericht, maar het DNA van het adviesbureau is al decennialang aanwezig in het project dat uiteindelijk zou uitgroeien tot Aberkyn. Naar eigen zeggen voert de oorsprong van Aberkyn terug tot 25 jaar geleden, toen de jonge Nederlandse McKinsey-partner Michiel Kruyt kanker wist te overwinnen. Het feit dat Kruyt goed wist te herstellen van de stress die met de ziekte gepaard ging, schrijft hij toe aan zijn meditatie en de groepstherapie waaraan hij deelnam. Uiteindelijk inspireerden deze technieken Kruyt om een carrièreswitch te maken.Volgend op het herstel van zijn ziekte, verliet Kruyt na ruim zeven jaar Unilever, waar hij actief was op de marketingafdeling. Hij besloot te gaan trainen als groepsfacilitator en sloot zich in 2005 aan bij McKinsey in New York, waar hij aan de slag ging binnen de mindset- en behaviour-groep van McKinsey’s Organization Practice. Hier werkte hij samen met leidende specialisten in het transformatieve verandersegment met wie hij een innovatieve aanpak ontwikkelde, bestaande uit een sterke mix van ‘harde’ en ‘zachte’ business. Die vormde de basis voor de kwalitatieve begeleiding voor het verbeteren van prestaties en leiderschapstransformaties.
Onder de ‘out of the box’-oplossingen die tot op de dag van vandaag door het bureau worden ingezet, bevinden zich ook de groepstherapie-methodes waar Kruyt tijdens zijn herstel voor het eerst aan werd blootgesteld. Ook worden onconventionele technieken ingezet, zoals op de wildernis gebaseerde leerervaringen.
Aberkyn
In 2008 verhuisde Kruyt naar het McKinsey kantoor in Amsterdam, waar hij en medepartner Arne Gast samenwerkten met vele van de Nederlandse collega’s met wie hij vervolgens in 2012 in samenwerking met McKinsey Aberkyn zou beginnen in Breukelen*. De uiteindelijke oprichting van Aberkyn als onafhankelijk bedrijf in 2012 was erop gericht kwaliteitsprofessionals aan te trekken en te ontwikkelen, die een optimale overdracht van Aberkyns programma konden garanderen. De naam van het bureau combineert het Keltische woord voor een ontmoetingsplek van rivieren, ‘aber’, met het oude Noorse woord voor verwantschap en gemeenschap, ‘kyn’. “Aber en kyn passen op een natuurlijke manier in elkaar – traditioneel hebben gemeenschappen zich ontwikkeld op plekken waar rivieren elkaar ontmoeten”, aldus het bureau.
Het kantoor van meer dan 120 experts op het gebied van leiderschapsontwikkeling en culturele transformatie zal – ook nu het zich als de leiderschaps- en teamontwikkelingsafdeling aansluit bij de McKinsey Academy – zijn unieke cultuur behouden. Klanten van het bedrijf worden ondersteund bij transformaties, waaronder cultuurveranderingen, digitale heruitvindingen, fusies en overnames en turnarounds. De acquisitie zal Aberkyn in staat stellen zijn wereldwijde profiel en klantbasis te vergroten, terwijl het verandermanagementaanbod van McKinsey vooral zal gaan profiteren van de nieuwe ‘softe’ businessvaardigheden, gericht op het vergroten van het bewustzijn, om zo organisatorische en persoonlijke blinde vlekken te ontdekken.
Kruyt geeft uitleg over het innovatieve, reflectieve proces dat Aberkyn aan McKinsey toevoegt en gaat daarbij in op zijn eerste ervaringen met de methode van het bureau: “Ik dacht dat ik als leider behoorlijk zelfbewust was, maar in groepstherapie begon ik te leren over mijn blinde vlekken. Met elk inzicht voelde ik enorm veel opluchting en hoe beter ik mij voelde, hoe effectiever en invloedrijker ik werd. Ik kreeg mijn energie terug en ik wilde andere mensen helpen met het vinden van de blinde vlekken die hun prestaties in de weg zitten.”
Open-minded
Erik Mandersloot, de managing partner van Aberkyn die momenteel samen met Kruyt leidinggeeft aan de integratie, legt uit dat de open-minded natuur een van de belangrijkste eigenschappen is van Aberkyn. “Een van onze krachten is dat we klanten ontmoeten op hun terrein en niet binnenkomen met een vastgeroeste manier van denken”, laat Mandersloot weten, waaraan hij toevoegt: “Als onderdeel van de bedrijfstransformatie concentreren we ons op de binnenstebuiten-transformatie van de individuele persoon – vaak zijn dat de leiders.”
In toelichting op Aberkyns integratie met McKinsey, voegt Arne Gast toe: “Wat begon als een experiment in Amsterdam is uitgegroeid tot een wereldwijde gemeenschap van beoefenaars van veranderleiderschap, die op een gelijke manier zijn getraind, die een naadloze oplossing kunnen bieden in de VS, UK, Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. En we breiden snel uit in India en China. Voor Michiel en mij is met het aansluiten van Aberkyn bij het kantoor de cirkel rond.”
* Aberkyn heeft verder nog een Britse vestiging in Winchester, een Amerikaans filiaal in Boston, een Aziatische afdeling in Singapore, een Duits kantoor in Berlijn en een Midden-Oosten vestiging in Dubai.