Na Marktlink lanceert ook Aeternus een online MBI-portal

10 november 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

In navolging van branchegenoot Marktlink Fusies & Overnames heeft ook corporate finance adviseur Aeternus een online portal gelanceerd voor MBI (Management Buy-in) kandidaten. Met de nieuwe portal brengt Aeternus MBI-kandidaten en bedrijven samen.

Waar kopers en verkopers van bedrijven elkaar bij overnametrajecten relatief gemakkelijk kunnen vinden, is bij management buy-in (MBI-)trajecten de vraag naar management minder gemakkelijk in te vullen. Vaak wordt in een transactie gezocht naar een opvolger voor het zittende management, zeker in het geval dat een DGA (directeur groot aandeelhouder) zijn bedrijf verkoopt. Bij een MBI wordt (een deel van) een bedrijf verworven door management van buiten de onderneming. Het nieuwe management neemt zelf de leiding over de onderneming en wordt in de financiering van de overname ondersteund door externe financiers. 

Vraag naar MBI-kandidaten neemt toe

De afgelopen jaren is de vraag naar MBI-kandidaten behoorlijk aan het toenemen. Die groeiende vraag komt onder meer door de zich herstellende economie, met als gevolg een groeiend aantal kopers in de markt, zowel aan de corporate zijde als in het midden- en kleinbedrijf segment. Daarnaast is de koper steeds vaker een financiële partij (bijvoorbeeld een private equity investeerder), die niet zelf het management gaat voeren. Deze financiële partijen doen die overname bij voorkeur met een manager die tevens kan en wil investeren. Bovendien heeft een groot deel (zo’n 30%) van de circa 500.000 managers in ons land de droom om ondernemer te worden, cijfers waaruit de enorme potentie voor MBI’s blijkt.

Een bedrijf dat inspeelt op bovenstaande ontwikkelingen en op de aanwezige potentie van de MBI-markt, is Aeternus, sinds de oprichting in 2004 uitgegroeid tot een van de grotere onafhankelijke corporate finance kantoren van ons land. Het M&A bureau heeft inmiddels een solide trackrecord weten op te bouwen van ruim 400 deals en 400 waarderingen. MBI’s vormen een aanzienlijk deel van het aantal begeleide transacties, met dit in het achterhoofd heeft Aeternus recent een online portal gelanceerd voor (potentiële) MBI-kandidaten. 

Aeternus lanceert online Management Buy-in portal

Met behulp van de portal begeleidt Aeternus kandidaten bij de aankoop van een bedrijf. Daarnaast spreekt de corporate finance specialist regelmatig met ondernemers die op zoek zijn naar MBI-kandidaten. De kandidaten kunnen op de nieuwe portal hun gegevens, ervaring en wensen kenbaar maken, waarna vervolgens “op efficiënte wijze” een eerste match gemaakt wordt tussen MBI-kandidaten en bedrijven.

Coördinerende rol

Met het oog op de financiële inbreng van MBI-kandidaten bij een management buy-in, is het vaak zo dat voor het verwerven van een substantieel aandelenbelang, onvoldoende kapitaal is opgebouwd. “Daarom is het belangrijk voor een MBI-kandidaat om samen met de ondernemer tot een goed investeringsplaatje* te komen”, stelt Aeternus, dat naar eigen zeggen “veel ervaring heeft in het tot stand brengen van de juiste financiële samenwerking tussen de partijen” en “een coördinerende rol kan spelen in de onderhandelingen”.

Op basis van de aanmeldingen van MBI-kandidaten via de portal, gaat Aeternus op zoek naar mogelijke (reeds bestaande of nieuwe) proposities en legt deze vervolgens aan de MBI-kandidaten voor. Bij interesse wordt het proces vervolgd en kan Aeternus indien gewenst het gehele MBI-proces begeleiden, van voorbereiding tot de uiteindelijke ondertekening van een koopovereenkomst, of ook de financiering.

Met de nieuwe MBI-portal volgt Aeternus in de voetsporen van branchegenoot Marktlink Fusies & Overnames, een corporate finance kantoor dat recentelijk een soortgelijk platform lanceerde. Naast de twee M&A kantoren, zijn er in de markt nog diverse spelers die beschikken over MBI-databases, zoals bijvoorbeeld overnameplatform Brookz.

* Dat kan bestaan uit bijvoorbeeld MBI-kapitaal, bancaire inbreng, informeel vermogen, achtergestelde lening van de ondernemer of andere kapitaalcomponenten.