Rabo Participaties investeert miljoenensom in Hofmeester Dental

08 november 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Rabo Participaties, de investeringstak van Rabobank, heeft een minderheidsbelang verworven in Hofmeester Dental. Met de kapitaalinjectie wil de gespecialiseerde leverancier aan de dentale markt de groei versnellen, middels autonome groei en overnames. De transactie werd begeleid door Marktlink, De Breij Evers Boon, JSA Tax Consultancy en Sincerius.

Hofmeester is actief in de tandheelkunde en heeft deelnemingen in de orthodontie en de digitale tandheelkunde. In 2006 is de onderneming door twee ondernemers – Pieter-Jan Prince en Niels Kleijer – overgenomen van de familie Hofmeester. De huidige eigenaren en bestuurders hebben de onderneming op eigen kracht laten groeien tot één van de belangrijke leveranciers in de dentale sector in Nederland. Het bedrijf levert instrumenten en verbruiksartikelen aan tandartspraktijken, orthodontisten en ziekenhuizen.

Om de groeidoelstellingen voor de toekomst te kunnen realiseren – Prince en Kleijer hebben de ambitie uitgestippeld om de huidige omzet van €20 miljoen stevig te verhogen – ging de onderneming uit Rotterdam op zoek naar een investeerder. Hofmeester nam hiervoor in maart van dit jaar dealmaker Marktlink Fusies & Overnames in de arm. “Voor de beide directeur-eigenaren van Hofmeester zijn wij op zoek gegaan naar de investeerder die het beste bij hen past”, zegt Ronald van der Graaf van Marktlink die het proces heeft begeleid.

Rabo Participaties investeert miljoenensom in Hofmeester Dental

Van de tien partijen die benaderd zijn, hebben er zes een concrete aanbieding gedaan. Het ging bij alle biedingen om partijen uit de wereld van private equity. Na het afronden van de commercial due diligence viel de keuze op Rabo Participaties, vanwege “de kapitaalstructuur die deze partij bood”, stelt Van der Graaf.

Rabo Participaties, onderdeel van Rabo Private Equity, beheert in totaal circa €1 miljard en neemt belangen in sterk groeiende Nederlandse bedrijven die een partner zoeken voor het realiseren van verdere groei en/of de overgang van aandeelhouderschap. Met de toevoeging van Hofmeester Dental telt de portefeuille van het investeringsbedrijf vijftien bedrijven in verschillende sectoren.

Kleijer en Prince laten weten zich gesterkt te voelen met de support van de (kapitaal-)krachtige investeerder. Belangrijkste overweging is het versnellen van de groei zodat het bedrijf kan worden opgeschaald. “In onze sterk concurrerende en globaliserende dentale markt, waar bovendien een klein aantal fabrikanten sterk aan omvang en invloed wint, is schaal noodzakelijk om succesvol te kunnen blijven”, aldus de directeuren. “Onze ambitieuze plannen richten zich op groei, op inkoop en logistiek, maar daarnaast ook op het realiseren van ‘ontzorging in de zorg’, op de lancering van ons innovatieve praktijk-voorraadsysteem en natuurlijk op de continue bijdrage aan innovatie in ons dynamische vakgebied.”

Qoute Pieter-Jan Prince en Niels Kleijer

Hoeveel Rabo Participaties heeft neergeteld is niet openbaar gemaakt. Wel is bekend dat het om “een miljoenensom” gaat. In ruil hiervoor krijgt Rabo Participaties een belang van 10% in de dentale groothandel. De twee directeur-eigenaren behouden een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Pieter van der Meché, Director bij Rabo Participaties, laat weten “enorm verheugd” te zijn met de transactie. “Pieter-Jan en Niels hebben de afgelopen jaren – in een markt die aan verandering onderhevig is – een prachtige onderneming neergezet die klaar staat voor een gezonde toekomst. Met dat als basis zien we mogelijkheden om deze groei actief te versnellen door specifieke overnames in de dentale en aanpalende markten. Deze investering past goed bij ons aangezien we de kracht van ondernemers verbinden aan kapitaal en ervaring van Rabo Participaties en het bredere Rabobank netwerk. We kijken dan ook uit naar de samenwerking.”

De private equitypartij werd tijdens de transactie bijgestaan door M&A adviseurs van De Breij Evers Boon, JSA Tax Consultancy en Sincerius.