Nudge oprichter Jan van Betten wint prijs voor maatschappelijke impact

17 oktober 2017 Consultancy.nl

Jan van Betten, oprichter van duurzame community Nudge, heeft de RESET-award 2017 in de wacht gesleept en versloeg daarmee Rietje Compiet van Mode Met een Missie en Arthur Cremers van de gemeente Hollands Kroon. Van Betten wist volgens de jury “op een inspirerende manier maatschappelijke impact te maken door zijn idealen te verwezenlijken”.

De RESET-Award werd vorig jaar in het leven geroepen door Amsterdams consultancybureau Over/Nieuw, een bureau met vijftien jonge adviseurs en ondernemers dat zich richt op projecten die een maatschappelijke relevantie hebben. Met de award worden organisaties in het zonnetje gezet die met succes van koers zijn veranderd. “De award is bedoeld voor bedrijven die het roer radicaal hebben omgegooid en een nieuw bedrijfsmodel hebben omarmd. Dat kan ofwel het gevolg zijn van een strategische heroriëntatie, of puur uit noodzaak”, aldus Anne Nieboer, oprichter van Over/Nieuw.

Na een succesvolle eerste editie in 2016, die werd gewonnen door Bibliotheek Oosterschelde, is ook dit jaar de RESET-award weer uitgereikt. Drie personen/bedrijven wisten het tot de finale te schoppen: Rietje Compiet van Mode Met een Missie, Arthur Cremers van de gemeente Hollands Kroon en Jan van Betten van Nudge.
Rietje Compiet, Arthur Cremers, Jan van Betten

Mode Met een Missie: Rietje Compiet

Rietje Compiet werkte in haar eerdere loopbaan in de crisisopvang, waar ze constateerde dat vrouwen moeite hadden met het vinden van een zinvolle dagbesteding. Ze besloot daar verandering in te brengen en om dat ze interesse had in mode en zelf ook kleding maakte, bedacht ze het concept Mode Met een Missie. Stichting Mode Met een Missie biedt mannen en vrouwen met een kwetsbare achtergrond een zinvolle dagbesteding, opleiding en opstap naar werk. Zij werken in speciaal opgezette mode-ateliers aan het label Mode met een Missie, dat ontworpen is door jonge, Nederlandse modeontwerpers. De deelnemers leren arbeidsvaardigheden en vinden zo een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Gemeente Hollands Kroon: Arthur Cremers

Toen Arthur Cremers in 2012 werd aangesteld bij de gemeente Hollands Kroon wilde hij een verandering teweegbrengen. Geen strakke regels en bureaucratie meer maar een open en transparante gemeente voor zowel burgers als werknemers. Voorop stond de dienstverlening naar de burger toe en het waarborgen van de kwaliteit. Door het invoeren van Het Nieuwe Werken en later zelfsturing heeft Cremers ervoor gezorgd dat zowel de ambtenaren als de burgers zelfredzaam zijn.

Nudge: Jan van Betten

Vijf jaar geleden richtte voormalig Reed Elsevier (Duitsland) CEO Jan van Betten het platform Nudge op, om gedragsveranderingen op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid te realiseren. Ideeën uit de community worden op Nudge omgezet naar concrete plannen en acties. Anno 2017 heeft zijn bedrijf Nudge twaalf werknemers, 350 partners en staat het in contact met 60.000 individuen die zich elke dag actief inzetten om duurzame initiatieven van onderaf te realiseren om een positieve en blijvende verandering in onze maatschappij te realiseren.
Nudge oprichter Jan van Betten wint RESET-award voor maatschappelijke impactTijdens een feestelijke prijsuitreiking was het uiteindelijk Van Betten die er met de RESET bokaal vandoor ging. De winnaar werd bepaald door de beoordeling van de jury en een stemronde onder het publiek, waarbij elk oordeel voor vijftig procent meetelde. “Jan van Betten heeft op een inspirerende manier maatschappelijke impact weten te maken door zijn idealen te verwezenlijken en wint daarom de RESET-award 2017”, aldus de jury, bestaande uit Carly Relou van het Impact Centre Erasmus en Lucas Hendricks van A Lab. Zij vonden Van Betten er bovenuit steken, “omdat Nudge de meeste impact maakt op mensen”. Ook Over/Nieuw oprichtster en directeur Anne Nieboer kan zich hier in vinden: “Slim samenwerken en mensen elkaar laten vinden, leidt tot duurzame oplossingen en heeft daardoor een geweldige maatschappelijke impact.”

Jan van Betten, in een reactie op de verkregen erkenning: “Opnieuw beginnen is niet makkelijk maar als je ziet wat je ervoor terugkrijgt dan maakt het de moeite waard. Ik hoop met de RESET-award anderen te inspireren ook de stap te wagen om zelf maatschappelijke impact te maken hoe klein of groot dan ook.”

Voorafgaand aan de feestelijke prijsuitreiking waren er verschillende workshops te volgen bij specialisten uit het werkveld, begeleid door de coaches van Over/Nieuw.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup