Van stagiair tot business analyst bij Arthur D. Little

05 januari 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

In november 2016 startte Wouter Schoof als stagiair bij Arthur D. Little, een van ’s werelds bekendste management consultancykantoren. Na een periode van twee maanden besloot hij er te blijven werken, inmiddels in de rol van Business Analyst. Consultancy.nl stelde Schoof acht vragen over zijn werk, ervaringen en professionele hoogtepunten bij het strategiekantoor.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Mijn naam is Wouter en ik ben opgegroeid in Delft. Vanwege mijn enthousiasme voor techniek en commercie studeerde ik Electrical Engineering in combinatie met een technische management-master, in Delft, Londen en Madrid. Momenteel woon ik in Den Haag en werk ik inmiddels een jaar bij Arthur D. Little. In mijn vrije tijd sport ik veel (hockey, golf, zeilen, squash) en reis ik graag.

Waarom heb je destijds gekozen voor een uitdaging binnen strategy consultancy?

Ik haal veel voldoening uit zowel het oplossen van technische vraagstukken als uit het werken aan het commerciële succes van projecten. Zo word ik niet alleen enthousiast van veel technische gadgets maar vind ik het ook een mooie uitdaging om te bepalen hoe je die producten of diensten het beste bij gebruikers kunt brengen en daar een gezond businessmodel omheen kunt bouwen. Mede door mijn ervaringen met consultancy tijdens (afstudeer)stages koos ik daarom destijds voor strategy consultancy; een plek waar ik mijn interesses voor techniek, commercie en competitie/snelheid kan combineren in een internationale omgeving.

Hoe ben je, na je keuze voor strategy consulting, bij Arthur D. Little terechtgekomen en wat gaf de doorslag om juist voor hen te kiezen?

Terwijl ik me voorbereidde op sollicitaties kwam ik voor het eerst in contact met Arthur D. Little. De kernwaarden en casestudies die ik online vond, gingen over onderwerpen en bedrijven die mij zeer aanspraken: groeistrategieën, innovatie en M&A-ondersteuning in veelal technische industrieën. Helaas had Arthur D. Little op dat moment niet direct een opening voor een rol als Business Analyst. In plaats daarvan boden zij mij een korte stage aan. Voor mij een makkelijke keuze: ik kon thuis business cases oefenen voor mijn sollicitaties, of een korte stage lopen bij een strategiekantoor. Na een succesvolle stage, onder andere door de klik met mijn collega’s en leuke projecten, werd mij een startersfunctie aangeboden en ben ik gebleven.

Wouter Schoof - Business Analist bij Arthur D. Little

Je hebt twee maanden stage gelopen bij Arthur D. Little. Wat waren zoal je werkzaamheden tijdens deze periode?

Omdat de maanden voor kerst bij Arthur D. Little traditioneel erg druk zijn, werkte ik tijdens mijn stage (november-december) aan verschillende projecten. Grofweg waren deze op te delen in M&A-ondersteuning en een duurzaamheidsstrategie. De M&A-projecten waaraan ik werkte betroffen onder andere een project voor een Aziatische klant, welke overwoog een groot Nederlands afvalverwerkingsbedrijf te kopen. De klant vroeg ons dit Nederlandse bedrijf en de Nederlandse en Europese afvalmarkt door te lichten (een zogeheten “buy-side commercial due diligence”).

We onderzochten de huidige performance van het bedrijf maar voornamelijk ook de groeipotentie. Hiervoor evalueerden we (1) de ontwikkeling van de markt inclusief vraag en aanbod, (2) de (haalbaarheid van) groei- en margeverbeteringsplannen van het management voor de komende vijf jaar, (3) risico’s voor de groeiplannen en (4) andere, nieuwe, groeimogelijkheden. In zo’n opdracht komt voor mij alles samen wat ik zoek in strategy consultancy; het evalueren van een businessplan, werken met meerdere (internationale) stakeholders, hoge druk, en dit alles in een zeer technische industrie (google maar eens naar een two-phase anaerobic digestion reactor).

Ik hielp ook bij het bepalen van de duurzaamheidsrisico’s en -kansen voor het productportfolio van een wereldwijd opererend chemiebedrijf. Dit bedrijf verkoopt honderden producten (bijvoorbeeld oplosmiddelen, alcohol en plastics) die gebruikt worden in nog veel meer toepassingen (bijvoorbeeld verf, lijm en auto-onderdelen). Via marktonderzoek keken we in welke mate de vraag naar deze producten blootgesteld is aan duurzaamheidsrisico’s. Je kunt je voorstellen dat zo’n bedrijf wil voorkomen dat het een oplosmiddelenfabriek bouwt, terwijl de vraag naar dit product afneemt omdat de markt zich beweegt naar bijvoorbeeld verf of lijm op waterbasis.

Eerder heb je stages doorlopen bij KPMG en DNV GL. Hoe verschilt de werkomgeving bij deze twee grotere organisaties van je huidige werkomgeving bij een meer boutique strategy consultancyspeler als Arthur D. Little in Nederland?

De verschillen in de werkomgeving volgen vooral uit het feit dat de projecten significant anders zijn. Projecten bij Arthur D. Little zijn over het algemeen van kortere duur, internationaler, en zijn nog meer gericht op board-level advies. Dit resulteert onder andere in een hogere werkdruk en relatief meer internationale collega’s en klanten. Daarnaast zijn zowel KPMG als DNV GL vele malen groter dan Arthur D. Little. Ook dit speelde een rol in mijn keuze voor Arthur D. Little; ik zie voor mezelf op dit moment meer mogelijkheden om snel te leren bij een kleiner kantoor, waar ik directer en intensiever samen kan werken met ervaren collega’s en sneller grotere verantwoordelijkheden kan nemen.

Arthur D. Little staat bekend om zijn focus op het snijvlak tussen strategie, innovatie en technologie. Kun je aangeven aan wat voor soort projecten jij de afgelopen maanden hebt mogen werken? En hoe ziet/zag jouw rol eruit?

Net als tijdens mijn stage heb ik de afgelopen maanden voornamelijk gewerkt aan M&A-projecten en aan groeistrategieën. Mijn meest recente project is een strategie-update en voorbereiding voor verkoop van een Europees bedrijf dat hightech apparatuur en systemen produceert voor de flexibele verpakkingsindustrie. Ik had bij geen van de projecten een standaardrol, maar meestal omvat deze in ieder geval financiële- en marktanalyses en expertinterviews (met het management van het bedrijf, industrie-experts, klanten, leveranciers, etc.). Deze analyses moeten vervolgens ook worden gevisualiseerd en vertaald worden naar een advies voor de klant. Omdat de projectteams bij ons relatief klein zijn krijg ik ook kans om meer ervaren collega’s te helpen bij dagelijkse work/case managementtaken.

Terugkijkend op jouw eerste jaar bij Arthur D. Little, wat waren voor jou persoonlijke hoogtepunten?

Ik heb onlangs een M&A-project afgerond waarbij ik veel persoonlijk contact had met het management van de klant. De prestatiemomenten waarop je je analyses presenteert en verdedigt tegenover de klant, veelal ervaren managers, zijn voor mij absolute hoogtepunten en smaken naar meer. Ik ben er erg blij mee dat ik deze verantwoordelijkheid krijg binnen Arthur D. Little, omdat ik enorm veel leer van deze momenten. Mijn niet projectgerelateerde hoogtepunten waren overduidelijk ons recente meerdaagse kantooruitje naar Praag en een weeklange besloten ADL training in Mallorca, waarop ik veel collega’s heb ontmoet uit andere kantoren.

Arthur D. Little is voortdurend op zoek naar ambitieuze stagairs. Welke tip heb jij voor mogelijke kandidaten, die zich aan het oriënteren zijn op een uitdaging binnen consulting en zich afvragen bij welke consultancyorganisatie ze zullen solliciteren?

Ik adviseer kandidaten allereerst goed te overwegen welke type (strategy) consultancy hij/zij wil verkennen. Bij Arthur D. Little in Amsterdam zijn we gespecialiseerd in M&A-ondersteuning en groei- en innovatiestrategieën. Wij doen minder tot geen projecten rond strategieën voor supply chains, IT of het snijden in kosten. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede klik hebt met de consultants, en dit kun je natuurlijk alleen verkennen door ze uiteindelijk te spreken tijdens een kennismakingsgesprek, sollicitatie of recruitment event.

Voor studenten die strategy consultancy en Arthur D. Little willen verkennen organiseren wij tweemaal per jaar een master class. Omdat Arthur D. Little in Amsterdam werkt met kleinere teams zijn wij niet altijd aanwezig op universiteiten of open dagen, dus deze master classes zijn een goede gelegenheid om met ons kennis te maken. Wij zijn echter het hele jaar door op zoek naar exceptioneel talent, en ik wil potentiële stagiaires die nadenken over het werken bij Arthur D. Little dan ook vooral aanmoedigen om op onze website te kijken en/of contact op te nemen met mij of een van mijn collega’s.