De grootste pensioenfondsen ter wereld, ABP en PFZW in top 20

11 oktober 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het totale vermogen van de 300 grootste pensioenfondsen wereldwijd is in 2016 met circa 6% gegroeid naar $15,7 biljoen. In de lijst van top 20 grootste pensioenfondsen staan twee spelers uit Nederland: ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs en PFZW, Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Uit onderzoek van Willis Towers Watson blijkt dat de 20 grootste pensioenfondsen samen ongeveer 43,2% van het totale wereldwijde pensioenvermogen in handen hebben. Dit is een toename ten opzichte van 2015, toen zij samen goed waren voor 42,5%. Dit is vooral het gevolg van sterkere groei onder de grote spelers in het pensioenlandschap – de samengestelde groei van de top 20 is met 7,1% meer dan het gemiddelde gestegen (op basis van vermogen).

“Dit resultaat is voornamelijk te danken aan het feit dat de grootste pensioenfondsen zich goed wisten aan te passen aan de veranderingen van het investeringsklimaat. Ze implementeerden verbeteringen in het bestuur en concurrenten leerden van elkaar. Het doorvoeren van ‘best practices’ en een gezond beleid binnen de organisaties heeft de positie van pensioenfondsen versterkt. Dit zal in de toekomst ook een grote rol spelen in het bepalen van hun succes,” aldus Roger Urwin, global head of investment content bij Willis Towers Watson.

De 20 grootste pensioenfondsen ter wereld

De samengestelde groei was de afgelopen vijf jaar het grootst in Noord-Amerika, met een groei van 6,7% in de gemeten periode. Pensioenfondsen in Europa en Azië-Pacific groeiden met 3,1% en 2,8% respectievelijk.

Kijkend naar de belangrijkste landen waar pensioenfondsen gehuisvest zijn, dan blijkt dat de Verenigde Staten met een aandeel van 38,6% nog steeds bovenaan de ranglijst staan. Nederland staat opnieuw op de derde plek met 6,4%. Canada verstootte het Verenigd Koninkrijk van de vijfde plaats (5,4%) – het Verenigd Koninkrijk is nu goed voor een aandeel van 4,8%, ten opzichte van 5,4% in 2015.

Opvallend zijn volgens Urwin de verschillen in prestaties tussen fondsen. Pensioenfondsen met een DB-regeling (Defined Benefit) groeiden met 5,6% in 2016, beschikbare premieregelingen (Defined Contribution) met 9,6% en reservefondsen met 3,9%. Bij de hybride pensioenfondsen was er sprake van een groei van bijna 2,9%. Na een daling van 0,8% in 2015 groeiden de staatsfondsen in 2016 weer met 6,5%.

Naar de toekomst toe worden pensioenfondsen geadviseerd om tegen een achtergrond van toenemende concurrentie en zelfs disruptie vooral te blijven innoveren. Urwin: “Innoveren kan bijvoorbeeld door gestroomlijnd vermogensbeheer, beleggingsstrategieën die zich richten op smart bèta of ‘factor investing’ en betere methoden om toegang te krijgen tot particuliere markten. Duurzaamheid, zowel op het gebied van ESG (environmental, social en governance factoren) als eigendomsverantwoordelijkheden, is een innovatieve trend die we in 2016 vaak zagen.”

Gerelateerd: Nederland heeft zesde grootste pensioenkapitaal ter wereld.