Werk van adviseur steeds diverser en dynamischer

04 september 2017 Consultancy.nl

Wat hebben supermarkten en adviesbureaus gemeen? In elk geval dit: hun assortiment is rijker dan ooit. Waar voorheen slechts enkele basisproducten in het schap lagen, zijn de werkvormen, interventies en instrumenten die consultants aanbieden al lang niet meer op één hand te tellen. En daar is niks mis mee, stellen Martijn van der Weijden en Michiel van Doorn, partners bij innergo, in gesprek met Consultancy.nl.

Opgericht in 2008 bestaat innergo, een adviesbureau uit Utrecht gespecialiseerd in strategie-executie en het doorvoeren van implementaties in het (semi-)publieke domein, inmiddels bijna tien jaar. Reden voor partners Van der Weijden en Van Doorn om naast vooruit, ook kort terug te blikken. “We spraken over de afgelopen tien jaar, en ineens viel ons op hoe ons werk is veranderd. De basis is voor ons continu gelijk gebleven: zorgen dat de opdrachtgever blijvend beter gaat presteren. Maar de manier waarop je daaraan een bijdrage levert, die is veel dynamischer geworden”, vertelt Van Doorn. 

Geldt dat voor alle adviesbureaus?

Van der Weijden: “Wij kunnen natuurlijk alleen maar voor onszelf spreken. En ik denk ook dat wij geen typische adviseurs zijn. Wij duiken meer dan gewoonlijk in de wereld van de klant, om het interne prestatievermogen aan te spreken én een impuls te geven. Maar ik denk wel dat je over de hele lijn ziet dat er meer aandacht is voor hybride werkvormen en bijzondere interventies.” 

Waardoor komt dat volgens jullie?

Van Doorn: “Het heeft er natuurlijk mee te maken dat het vak is veranderd. Zowel aan de zijde van opdrachtgevers als aan de zijde van consultants is meer kennis en overzicht beschikbaar. Daardoor kun je sneller tot de kern komen of er juist sneller vanaf raken. Daarnaast vervagen grenzen tussen organisaties en expertises. Zo ontstaat ruimte voor bijzondere manieren om projecten en programma’s in te richten.”

Martijn van der Weijden en Michiel van Doorn - innergo

Kunnen jullie eens een concreet voorbeeld noemen?

Van Doorn: “In samenwerking met BMC ondersteunen wij de Rijksschoonmaakorganisatie bij het robuust en schaalbaar maken van de organisatie. Deze organisatie is in 2016 opgericht en heeft een serieus groeipad voor de boeg. In onze bijdrage combineren we traditionele advies- en implementatiewerkzaamheden met onder meer inspirerende teamsessies, visualisaties, LEGO Serious Play, en een maatwerk mix van enterprise engineering, Google Sprint, en LEAN Startup.” Van der Weijden vult aan: “We ervaren dat elk traject uniek is in zijn soort. Bij elke uitdaging zoeken we naar manieren om het effect en de impact maximaal te maken.”

Hoe weet je welk instrument of welke methode moet worden ingezet?

Van Doorn: “Dat is je professionaliteit als adviseur. Je kijkt naar waar de omstandigheden om vragen en wat bij de organisatie past. En natuurlijk heeft de opdrachtgever zelf ook een stem.” Van der Weijden voegt toe: “Het is onze kracht dat we niet aan instrumenten hangen. Bij elke uitdaging zoeken we het juiste gereedschap. De flexibiliteit die we daarin hebben, dat is onze grote kracht. Uiteindelijk begint het bij visie. De overtuiging dat elke organisatie en elke omgeving uniek is. En dat een integrale werkwijze en eigenaarschap cruciaal zijn voor een duurzaam resultaat.”

Van Doorn besluit: “Het pragmatisme staat altijd voorop. Wij zijn er zelf bij om te zorgen dat het geen instrumentenbingo wordt. De juiste ingrediënten bij elkaar brengen en vervolgens een waardevolle bijdrage leveren aan de prestaties van onze opdrachtgevers, daar gaat het om.”