OPQ Advisory Network breidt uit met twee nieuwe professionals

28 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

OPQ Advisory heeft twee nieuwe professionals aan zijn netwerk toegevoegd: André Rottier en Ruurd Portman. De twee zelfstandig adviseurs kunnen – elk vanuit hun eigen expertisegebieden – bogen op een ruime ervaring in business-, IT en digitale transformaties.

André Rottier is sinds mei aangesloten bij OPQ Advisory Network, na een maand eerder zijn eigen onderneming “Enterprise Architectuur Advies Rottier” te hebben opgericht. Rottier beschikt over meer dan veertig jaar relevante ervaring als architect (TOGAF 9, Archimate 2 en IAF gecertificeerd). In zijn vroege loopbaan, na het afronden van zijn studie Bedrijfskundige Informatica aan de Universiteit Twente, startte hij in 1977 bij DAF Trucks. Daar vervulde hij meerdere rollen binnen de ICT waaronder als programmeur, ontwerper, analist en DBA/DA. In 1983 stapte hij over naar een Amerikaanse softwareleverancier waar hij de rol van divisiemanager en technisch directeur vervulde.

In 1999 maakte hij vervolgens de overstap naar Capgemini
, waar hij werd aangesteld als Principal Consultant/Architect. Hier was hij werkzaam als lead architect in projecten binnen de sectoren Public, Private en Finance. Na 2003 specialiseerde Rottier zich in de implementatie van pakketoplossingen waaronder SAP en Siebel en de integratie van deze oplossingen in het bestaande applicatielandschap. De laatste jaren is voor hem integratie van een applicatielandschap met de Cloud een belangrijk aandachtspunt geweest. Zijn ambities liggen op het snijvlak van Business en ICT waaronder Business Alignment waar Business Technology en Enterprise Architectuur samen komen. 

Rottier over zijn keuze voor OPQ Advisory: “Deze zelfstandigheid biedt mij meer flexibiliteit dan in een dienstverband mogelijk is. Ik heb mij bewust aangesloten bij het OPQ Advisory Netwerk, een netwerk van zelfstandige adviseurs die intensief samenwerken en elkaar ondersteunen. Het met elkaar borgen van de kwaliteit van elke opdracht en het zijn van elkaars coach spreekt mij bijzonder aan. Door mij aan te sluiten bij OPQ Advisory Network kan ik de flexibiliteit van zelfstandigheid combineren met samenwerking met collega’s.”

Ruurd Portman en André Rottier - OPQadvisoryRuurd Portman, sinds 2000 actief als adviseur en sinds 2015 vanuit zijn eigen bedrijf PIT digitale transformaties, heeft zich onlangs aangesloten bij het netwerk van OPQ. Portman begon zijn loopbaan als Consultant Information Management bij Tebodin, een internationaal opererend en adviserend ingenieursbureau. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met multidisciplinaire projecten met een IT-component. Bij Tebodin vervulde hij diverse rollen aan de demand-zijde van projecten. Die positionering is in het verdere verloop van zijn loopbaan gebleven, waarbij hij wel verder in de breedte ontwikkelde. 

De laatste jaren heeft Portman zich gespecialiseerd in digitale transformatie van organisaties. Zo was hij de afgelopen drie jaar, deels vanuit PIT, als Programmamanager Digitale Integratie en Transformatie verantwoordelijk voor de uitvoering van een meerjarig digitaliseringsprogramma binnen Jaarbeurs. Zijn opgaven lagen onder meer in: programmamanagement, ontwikkeling, borging en onderhoud van architectuur, het opstellen van ontwerpen en het doen van leveranciersselecties.

In een reactie op zijn start bij OPQ en zijn toegevoegde waarde, zegt Portman: “Met de expertise en capaciteiten vanuit het OPQ Advisory Network bied ik een grotere meerwaarde en impact aan mijn klanten.” Ten aanzien van digitale transformaties bij klanten zegt hij tenslotte: “Ik begeleid de transformatie van conventionele tot gedigitaliseerde organisatie. Na de transformatie is een organisatie zelf in staat te navigeren op de digitale wind en de kansen te verzilveren die hierop worden meegevoerd.”

OPQ Advisory Network

Als boutique adviesorganisatie is het vorig jaar opgerichte OPQ Advisory Network een netwerk van doorgewinterde zelfstandig adviseurs, met ruime kennis en ervaring in business- en IT transformaties. Het adviesbureau heeft de ambitie om de komende jaren het “advieslandschap op te schudden”, met behulp van een volgens de oprichters* “unieke benadering”. Het businessmodel van OPQ is gecentreerd rondom het leveren van hoogwaardig advies** tegen aantrekkelijke tarieven, een focus op moderne samenwerkingsvormen (zoals het Nieuwe Werken), een lean en mean virtuele organisatievorm – OPQ heeft geen vaste kantoorlocatie – en het ontbreken van een winstdoelstelling. 

* OPQ Advisory Network werd opgericht door Jan Willem Pauw, Arjen Simonis en René Gillijns.

** Voor het aannemen van nieuwe deelnemers hanteert OPQ een strenge selectieprocedure. Kandidaten die willen toetreden tot het netwerk worden uitgebreid “gescreend” op bewezen kennis en ervaring en de juiste persoonlijkheid. Ook na toetreding volgt verdere monitoring van de professionals om de kwaliteit richting opdrachtgevers te kunnen blijven garanderen.