Deloitte en Houthoff Buruma begeleiden Dümmen Orange | SOGO overname

31 juli 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlandse bloemen- en plantenveredelaar Dümmen Orange heeft SOGO Orchids overgenomen, een branchegenoot uit Taiwan. M&A-experts van Deloitte en Houthoff Buruma begeleidden bij het tot stand komen van de overname. 

Met ruim 7.000 werknemers en een omzet van €260 miljoen wereldwijd, is Dümmen Orange een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van bloemveredeling*. Sinds twee jaar is de Nederlandse bloemen- en plantenveredelaar uit het Westland in handen van BC Partners, een Britse investeringsmaatschappij die zich richt op marktleidende bedrijven. Samen met het management van de bedrijven in zijn portfolio, die vaak gekenmerkt worden door defensieve groeistrategieën, zet BC Partners zich ervoor in om de bedrijven te verbeteren en waarde te creëren voor de lange termijn.

In lijn met deze doelstelling heeft Dümmen Orange Taiwanese branchegenoot SOGO Orchids overgenomen. SOGO Orchids is gespecialiseerd in het veredelen van phalaenopsis, beter bekend als de potorchidee. Het bedrijf telt circa 250 werknemers en produceert uitgangsmateriaal voor afnemers in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika. 

Dümmen Orange neemt Taiwanese orchideeveredelaar SOGO over

De phalaenopsis is zeer populair in Nederland en uit cijfers van FloraHolland blijkt dat het ook een van de meest verhandelde sierteeltproducten van ons land is. De overname van SOGO Orchids biedt Dümmen Orange betere toegang tot deze productgroep en verdubbelt bovendien de weefselkweek-capaciteit van de Nederlandse bloemenveredelaar. 

Jeffrey Feng, algemeen directeur van SOGO, vertelt: “Door deel uit te gaan maken van Dümmen Orange kunnen we blijven groeien en dankzij het netwerk van deze onderneming zijn we straks in staat ons uitgebreide assortiment aan meer klanten wereldwijd te leveren. De innovatie bij SOGO krijgt ook een nieuwe impuls doordat wij hun technische know-how kunnen gebruiken bij het creëren van nog betere producten en diensten.” Hij gelooft dat de verkoop een mooie toekomst voor het bedrijf en de medewerkers veiligstelt.

Biense Visser, CEO van Dümmen Orange, zegt over de overname: “Wij zijn zeer ingenomen met het feit dat SOGO Orchids zich bij ons voegt. Wij maken daarmee de volgende stap naar een leidende positie op de wereldsierteeltmarkt. Samen met onze telers en retailpartners bouwen wij de leidende positie en bekwaamheden van SOGO niet alleen in Azië verder uit, maar ook in de rest van de wereld.” Yeunjoo Park, directeur Dümmen Orange Asia, voegt toe: “Wij zijn erg enthousiast dat wij zo onze positie kunnen versterken op de snelgroeiende Aziatische markt. Ik ga er vanuit dat de uitstekende producten van SOGO en de afzetkanalen van dit bedrijf zullen bijdragen aan een betere dienstverlening voor onze klanten.” 

Begeleiding

Bij het ontstaan van de overnamedeal waren verschillende M&A-bureaus betrokken. Big Four accountants- en adviesorganisatie Deloitte werd ingehuurd om zowel Tax advisory als Transaction Support te verzorgen. Deloitte-Partner Arthur Goedkoop nam het Tax-gedeelte op zich, terwijl Arnoud Oltmans samen met Roger Gerritzen, inhouse M&A-expert bij Dümmen Orange, verantwoordelijk was voor de M&A-begeleiding. Op juridisch gebied werd gebruikgemaakt van de diensten van advocatenkantoor Houthoff Buruma.

* Bloemveredeling is een techniek waarmee de erfelijke eigenschappen van een bloem worden veranderd om een sterkere bloemsoort te kweken.