Mentha Capital neemt meerderheidsbelang in boorleverancier Brownline

26 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Amsterdamse investeringsmaatschappij Mentha Capital heeft een meerderheidsbelang genomen in Brownline. Met de kapitaalinjectie hoopt de boorspecialist verder door te kunnen groeien en naar nieuwe marktsegmenten uit te breiden. Voor Mentha Capital betekent de investering in Brownline een mooie aanvulling op het bestaande bedrijvenportfolio.

Opgericht in 1998 richt Brownline zich op de zogenaamde horizontale boormarkt, met name binnen de infrastructuur- en telecommunicatiesector*. Het bedrijf heeft een innovatieve manier ontwikkeld waarmee het de exacte locatie van de ondergronds opererende boorkop kan bepalen. Door de zeer hoge mate van nauwkeurigheid is het boorgereedschap van Brownline zeer gewild voor lange horizontale boringen. Brownline is met een afstand van 4,6 kilometer bovendien recordhouder voor het langste HDD-boortraject (horizontal direction drilling) ter wereld. De boorspecialist heeft twee hoofdvestigingen in Meerkerk (Zuid-Holland) en is daarnaast nog gevestigd op drie buitenlandse locaties – in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

Groeikapitaal

Om wereldwijd verder te kunnen groeien en verder uit te breiden naar nieuwe marktsegmenten besloot Brownline op zoek te gaan naar groeikapitaal. De boorspecialist kwam uit bij Mentha Capital, opgericht in 2006 een investeringsmaatschappij uit Amsterdam die zich bezighoudt met het versterken en laten groeien van portfolio-ondernemingen. Mentha Capital richt zich daarbij op bedrijven die zo’n €2,5 tot €10 miljoen brutowinst boeken en een stevige positie bekleden binnen de waardeketen. Daarnaast streeft de investeringsmaatschappij er naar een meerderheidsbelang te vergaren in de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, waarbij de investering doorgaans zo’n €5 à 20 miljoen per transactie bedraagt.

Mentha Capital neemt meerderheidsbelang in boorleverancier BrownlineIn het geval van Brownline heeft Mentha Capital een meerderheidsbelang genomen in de boorspecialist. Hans de Bruin, CEO, oprichter en aandeelhouder van Brownline, toont zich verheugd over de nieuwe samenwerking: “Samen met Mentha kunnen we de groei van onze technologie in nieuwe gebieden en industrieën een extra stimulans geven. Wij zijn ervan overtuigd dat dit partnerschap ons gaat helpen bij het bereiken van onze ambitieuze doelstellingen.”

Gijs Botman, Managing Partner bij Mentha Capital, legt uit hoe de investeringsmaatschappij Brownline zal helpen bij het behalen van zijn groeiambities: “Als strategisch partner helpen wij nichebedrijven om zich te ontwikkelen tot marktleiders met een aanzienlijke toegevoegde waarde. De oprichters van Brownline hebben onder hun merknaam Drillguide een zeer sterk productaanbod gecreëerd waarbij ze in krachtige oplossingen voorzien voor boorbedrijven over de hele wereld. Brownline is reeds marktleider in Nederland en België en in andere landen groeit haar aandeel. Er ligt een enorme kans om hier verder in te ontwikkelen en we staan in de startblokken om hier samen een succes van te maken.”

Voor Mentha Capital zelf betekent de investering in Brownline – financiële details zijn niet bekendgemaakt – een mooie aanvulling op hun bedrijvenportfolio*. Bovendien past de transactie goed bij hun investeringsfilosofie, die luidt: “Actief betrokken zijn bij haar portfolio-ondernemingen en uitsluitend investeren in bedrijven die niet discrimineren, iedereen gelijke kansen bieden en zich inspannen om te voldoen aan verantwoorde standaarden binnen hun sector.” 
EY - JSA Tax - Sincerius - De Breij Evers Boon

Dealmakers

Bij de transactie tussen Mentha Capital en Brownline waren verscheidene adviseurs betrokken. Namens Big Four kantoor EY verzorgden Kees Slump, Guillaume Petit en Chris Emmerson M&A-advies. Het Rotterdamse JSA Tax leverde fiscale M&A-begeleiding, terwijl SINCERIUS uit Amsterdam de due diligence uitvoerde en De Breij Evers Boon juridisch advies leverde.

* De horizontale boormarkt richt zich op het aanleggen van ondergrondse infrastructuur, zoals telefoonlijnen en elektriciteitsnetwerken, door middel van het boren van kleine tunnels onder de grond waar de kabels doorheen kunnen worden geleid. 

** Tot het portfolio behoren verder: Aetheon (recruitment voor de zorg), Frimex (installateur voor retail), NutriDutch (hoogwaardige zuivel), Light & Living (verlichting) en kleertjes.com (kinderkleding).