Willemien van Aalst van Nederlands Film Festival naar BMC

23 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vanaf 15 augustus zal Willemien van Aalst het team van BMC Advies versterken als Senior Adviseur. Ze zal namens het adviesbureau haar uitgebreide ervaring binnen de culturele sector inzetten om organisaties bij te staan bij uitdagingen op het gebied van onder meer verandermanagement en het opzetten van samenwerkingsverbanden. 

Willemien van Aalst kan bij haar aantreden bij BMC bouwen op jarenlange ervaring binnen de Nederlandse culturele sector. Momenteel is ze nog werkzaam als directeur van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht, waar elk jaar de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse filmprijs – het Gouden Kalf – onderdeel van uitmaakt. Onder haar leiding is het NFF drastisch vernieuwd, onder meer met de overstap naar het Academysysteem om de Gouden Kalveren uit te reiken. Daarnaast maakt Van Aalst onderdeel uit van de Raad van Toezicht van Museum de Fundatie in Zwolle.

Emile Fallaux, bestuursvoorzitter van het NFF heeft begrip voor de nieuwe stap maar betreurt haar vertrek: “Met Willemien verliezen wij een bijzonder toegewijde en kundige pleitbezorger voor de Nederlandse film.” Van Aalst kijkt ook zelf positief terug op haar periode bij het NFF, maar is enthousiast over haar nieuwe uitdaging: “Ik heb het altijd als een grote eer beschouwd het Nederlands Film Festival te mogen leiden. Met plezier en vol overgave heb ik dat zeven jaar gedaan. Tezamen met mijn team heb ik veel bereikt. Nu is het tijd het stokje over te dragen. Zowel voor mij als voor het festival brengt verandering nieuwe kansen.” 

Willemien van Aalst - BMC

Voordat Van Aalst in 2009 begon als directeur van het NFF, was ze vijf jaar in dienst bij televisieproducent IDTV Docs, waar ze de functie bekleedde van Creative Producer. Ook op het terrein van consulting heeft Van Aalst de nodige werkervaring: voor haar tijd bij IDTV werkte ze ruim vier jaar als organisatieadviseur en interimmanager voor Andersson Elffers Felix (AEF), een adviesbureau dat zich richt op maatschappelijke vraagstukken.

Van Aalst begon haar professionele carrière bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) – tegenwoordig een van de grootste betaalde festivals van Nederland – waar ze zich van 1987 tot 2000 voor heeft ingezet en uiteindelijk de positie van Adjunct-Directeur bekleedde. Voordat ze aan haar werkende leven begon, studeerde ze van 1982 tot 1987 Film, Televisie en Theater aan de Universiteit Utrecht. 

BMC

Per 15 augustus zal Van Aalst aantreden bij BMC, een adviesbureau dat zich de afgelopen 30 jaar volledig heeft geconcentreerd op vraagstukken binnen de publieke sector. Van Aalst zal zich hier in het bijzonder richten op klanten binnen culturele sectoren zoals film, televisie en (andere) media, die ze zal adviseren op het gebied van interim- en verandermanagement, strategische vernieuwing, planontwikkeling van nieuwe culturele voorzieningen en het opzetten van samenwerkingsverbanden. Op deze manier vormt Van Aalst volgens BMC – dat eind vorig jaar werd overgenomen door Randstad dochter Yacht – een sterke aanvulling op het BMC-team Cultuur & Erfgoed en kan BMC zijn cultuurportefeuille uitbreiden met de sectoren film en media.

Gezien de kaders waarbinnen BMC werkt, zal er in de uitdagingen waar Van Aalst mee te maken krijgt daarnaast altijd veel aandacht zijn voor het bestaande overheidsbeleid en de mogelijke rol die er binnen de culturele sectoren voor de overheid is weggelegd.