Taxatiebureau Tinsa Group neemt branchegenoot Troostwijk Groep over

20 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Spaans taxatiebureau Tinsa Group heeft 100% van de aandelen van branchegenoot Troostwijk Groep overgenomen. Door de overname hoopt Troostwijk Groep haar groeiambities in zowel binnenland als buitenland beter vorm te kunnen geven. Tinsa Group bouwt met de overname verder door aan haar internationale taxatienetwerk.

Troostwijk Groep is een 87 jaar oud bedrijf dat zich bezighoudt met onder meer waarderingen, schaderegelingen en vastgoedadvies. Het bedrijfsonderdeel Troostwijk Taxaties richt zich op verzekerings- en bedrijfseconomische taxaties. Onlangs werd bekendgemaakt dat de Spaanse Tinsa Group, wereldwijd een van de grootste taxatiebureaus, 100% van de aandelen van Troostwijk heeft overgenomen. Er zijn geen financiële details gepubliceerd.

Internationale groei

Troostwijk verwacht dankzij de overname zowel in Nederland als in het buitenland verder te kunnen groeien. Wiebe Westerhof, CEO van Troostwijk legt uit: “Al enige tijd waren wij geïnteresseerd in een goede strategische partner die onze groei kan ondersteunen en tegelijkertijd de waarde van het huidige Troostwijk erkent. Aan Tinsa voegen wij een rijke historie met veel kennis en kunde toe. Samen met hen zullen wij ook internationaal op zoek gaan naar verdere uitbreiding. Daarnaast zien wij in de Nederlandse markt kansen die in het verlengde van onze huidige dienstverlening liggen.” Hij laat weten uit te kijken naar de komende jaren: “Wij zijn verheugd met deze nieuwe fase die voor het bedrijf aanbreekt.”

Taxatiebureau Tinsa Group neemt branchegenoot Troostwijk Groep over

Het belang om ook internationaal te groeien is gerelateerd aan de veranderende marktomstandigheden waardoor bedrijven steeds minder aan landsgrenzen zijn gebonden. “Het was nodig aansluiting te zoeken bij een buitenlandse branchegenoot omdat ons vakgebied steeds internationaler wordt. We kunnen op deze manier onze klanten blijven volgen”, aldus Westerhof.

Voorheen maakte Troostwijk onderdeel uit van een bedrijf dat ook eigenaar was van het gelijknamige veilinghuis, maar dit bedrijf werd in 1997 opgesplitst. Vanaf toen was Troostwijk Groep volledig in handen van de gebroeders Westerhof, die ook beiden CEO waren van het bedrijf. Wiebe Westerhof (54) zal na de overname aanblijven in die functie terwijl zijn oudere broer Ad Westerhof (65) uit zijn functie zal terugtreden. Ook hij zal zich echter voor het bedrijf blijven inzetten. 

Troostwijk Groep biedt werk aan ruim 160 medewerkers en heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Het afgelopen jaar rapporteerde Troostwijk een bedrijfsresultaat van €2 miljoen (ebit) op een omzet van €20 miljoen, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van een jaar daarvoor. In 2015 viel de omzet veel lager uit en de organisatie verlies leed, wat volgens Wiebe Westerhof een gevolg was van de nasleep van de kredietcrisis. 

Expansie Tinsa

Sinds de zomer van 2016 is Tinsa het eigendom van investeringsmaatschappij Cinven en onder aansturing van deze nieuwe eigenaar heeft Tinsa al enkele overnames gedaan in Zuid-Amerika. Met de overname van Troostwijk breidt Tinsa Groep haar internationale netwerk uit naar Noord-Europa. Daarnaast verbreedt het bedrijf zijn portfolio met de taxatiespecialisaties van Troostwijk Taxatie, zoals het waarderen van fabrieken en verzekeringsactiva.

Tinsa Group is actief in meer dan 25 landen en heeft kantoren in Spanje, Portugal, Argentinië, Chili, Colombia, Ecuador, Nederland, Mexico en Peru. Door de overname van Troostwijk groeit Tinsa uit tot een bedrijf met een jaaromzet van €120 miljoen. Naar verwachting zal het bedrijf de komende tijd nog meer overnames doen.

kpmg en oaklins

Begeleiding

Het overnameproces werd begeleid door KPMG en M&A-bureau Oaklins. Namens KPMG zorgden Justus Tomson en Erick ten Cate voor de Tax Advisory dienstverlening. Een ander team van KPMG – bestaande uit Niek Kolkman, Winfred de Kreuk, Jeiran Ebrahimi, Rian Zwart, Achraf Bouchrit – werd aangesteld voor Transaction Support. Een gecombineerd team van professionals van Oaklins Netherlands (het voormalige Holland Corporate Finance) en Oaklins Spain leverde Transaction Support aan Tinsa Group. Dit team bestond uit José Falgas, Mark Parson, Juan Luis González Cortés, Arjen Kostelijk en Silke Kranz.