De 10 grootste hotelketens van Nederland en ter wereld

02 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Hilton is de meest waardevolle hotelketen ter wereld, gevolgd door Marriott en Hyatt. In ons land delen Fletcher Hotels en Van der Valk de lakens uit – samen hebben de top 10 hotelketens zo’n 420 hotels in handen, wat goed is voor circa 12% van de Nederlandse hotelmarkt.

Ieder jaar voert Brand Finance, een internationaal marktonderzoeksbureau, onderzoek uit naar de wereldwijde hotelbranche. In het onderzoek, getiteld ‘Brand Finance Hotel 50’, brengt het bureau de 50 meest waardevolle hotelgroepen, ketens en merken in kaart.

Uit de data blijkt dat Hilton net als vorig jaar de meest waardevolle hotelketen ter wereld is. De waarde van het hotel- en resortbedrijf groeide afgelopen jaar met 7% naar bijna $8,4 miljard en behield daarmee zijn eerste plek. De tweede plek wordt net als vorig jaar gevuld door Marriott. Marriott zag zijn waarde afgelopen jaar met 5% dalen naar iets meer dan $5 miljard, maar daarmee is de hotelketen nog steeds $1 miljard meer waard dan de #3 Hyatt. Hoe lang Marriott zijn tweede plek zal weten te behouden is echter de vraag – in tegenstelling tot de waardedaling van Marriott, boekte Hyatt juist een groei van 17%.

De 10 grootste hotelketens ter wereld

Sheraton, een hotelketen met vooral veel hotels in Noord-Amerika en de Asia-Pacific regio, staat op de vierde plek ($3,8 miljard) en boekte eveneens dubbelcijferige groei (12%). De top vijf wordt gesloten door Holiday Inn. De wereldwijde hotelketen groeide afgelopen jaar met 3% en brak daarmee door de grens van $3 miljard. Op de zesde plaats staat Courtyard Marriott, die onderdeel uitmaakt van de overkoepelende Marriott International groep. Ondanks dat de waarde van Courtyard Marriott in 2016 met 15% kelderde, wist de hotelketen zijn 6e plek in de lijst wel te behouden. #7 Hampton (onderdeel van Hilton) zag eveneens zijn bedrijfswaarde afnemen afgelopen jaar – de waarde van het hotelbedrijf daalde met 9% naar $2,3 miljard. 

Hoewel het bovenste deel van de top 10 geen positiewisselingen kent is er vanaf de achtste plek op de lijst dynamiek zichtbaar. De #8 meest waardevolle hotelketen van 2016 is niet langer in de lijst te vinden. Ramada Worldwide is ondanks de waardedaling van 5% één positie gestegen, vergelijkbaar met de ontwikkelingen vorig jaar bij Shangri-La (-4%) die van de tiende plek naar de negende is gestegen. Shangri-La, oorspronkelijk afkomstig uit Hong Kong, is overigens de enige keten in de lijst die niet uit de VS afkomstig is. Op #10 staat de enige nieuwkomer in de top van de hotelbranche dit jaar – vorig jaar nog op de veertiende plek heeft Westin Hotels & Resorts in 2016 een groei van 16% gerealiseerd naar een totale waarde van $1,6 miljard. Westin maakt net als Sheraton onderdeel uit van Starwood Hotels (eigendom van Marriott International). 

Ondanks de dubbelcijferige groei van een aantal van de hotelketens, groeit de waarde van uitdager Airbnb veel sneller dan van welk hotelmerk dan ook. De waarde van de online aanbieder van particuliere accommodaties groeit gemiddeld met 52% per jaar. Met een waarde van $3,7 miljard zijn alleen nog de vier grootste hotelketens meer waard.

Top 10 grootste hotelketens van Nederland

Naar aanleiding van het onderzoek van Brand Finance besloot de research redactie van Consultancy.nl te onderzoeken wat de grootste hotelketens in ons eigen land zijn. Op basis van openbare data* heeft de redactie een lijst opgesteld van de tien grootste hotelketens van Nederland gerangschikt op basis van het aantal hotels.

De grootste hotelketens van Nederland - aantal hotels

Anno 2017 staat op de eerste plek Fletcher Hotels. Lange tijd was Van der Valk de grootste hotelketen qua aantal hotels, maar sinds 2015 is Fletcher de voormalig #1 voorbijgestreefd. Hoewel Fletcher met 80 hotels al zo’n 15 hotels meer heeft dan Van der Valk, blijft de #2 wel de hotelketen met de meeste kamers in Nederland, met ruim 9.100 kamers. Fletcher wist in 2016 echter snel uit te breiden en voegde ruim 1.600 kamers aan zijn aanbod toe. De derde plek is voor Hampshire, die in 2014 nog kon prijken met 71 hotels, maar tegenwoordig nog 54 hotels telt.

Na Hampshire volgen het van oorsprong Spaanse NH Hotels met 47 hotels in Nederland en Accor, dat met al zijn labels bij elkaar (o.a. middelgrote ketens als Mercure, Ibis en Novotel) in Nederland 42 hotels telt. Golden Tulip heeft 33 hotels in Nederland, nog net één meer dan Bastion. Met 29 volgt op de 8e plek Best Western, terwijl de top 10 wordt gesloten door Stayokay en Bilderberg met respectievelijk 22 en 17 hotels.

Uit de meest recente gegevens van het CBS blijkt dat Nederland in totaal ruim 3.500 hotels telt. De top 10 is samen goed voor 420 hotels, waarmee de top van de Nederlandse hotellerie goed is voor ongeveer 12% van alle hotels in Nederland.

* Geraadpleegde gegevens zijn afkomstig van de officiële websites van de hotelketens. Informatie over kameraantallen is afkomstig van Hospitality Management.