Nederlandse mobiele telecomaanbieders behoren tot Europese top

24 mei 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De kwaliteit van het Nederlandse mobiele telecomnetwerk is heel hoog tot uitstekend, blijkt uit onderzoek van adviesbureau P3. De vier grootste operators van Nederland – T-Mobile, Vodafone, KPN en Tele2 – mogen zich tot de Europese top rekenen. Van hen scoort T-Mobile voor het tweede jaar op rij het hoogst. 

Het onderzoek van het Duitse adviesbureau, dat gevestigd is in Aken en wereldwijd actief is, werd dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. Net als in de voorgaande twee edities, blijken ook dit jaar de vier grootste mobiele operators in de Nederlandse markt een uitstekende service te bieden aan hun klanten. Volgens de meest recente data van Nederland ICT, uitgever van ‘De Staat van Telecom’, heeft 99% van Nederland toegang tot minimaal twee 4G-netwerken. 92% van de Nederlandse adressen heeft zelfs drie 4G-netwerken ter beschikking. In bijna alle overige delen van Nederland kan men drie 3G-netwerken ontvangen.

De telecomoperators kregen in het onderzoek scores toegekend van tussen de 0 en 1.000 punten. Om tot deze scores te komen voerden de onderzoekers tests uit die de kwaliteit en toegankelijkheid van het netwerk van de operators op het gebied van spraak en data in kaart brachten. De tests werden uitgevoerd in 17 grotere steden, 19 kleinere plaatsen en op de verbindingswegen tussen deze plaatsen. Plaatsen die onder meer zijn meegenomen in het onderzoek zijn Groningen, Emmen, Alkmaar, Leiden, Bergen op Zoom, Eindhoven, Venlo, Geleen, Valkenburg en uiteraard de Randstad. Samen zijn de onderzochte gebieden goed voor meer dan 5,1 miljoen inwoners – ongeveer 30% van de totale bevolking.

Methodologie van P3 onderzoek

Alle vier de mobiele telefoonaanbieders presteren volgens het onderzoek ‘voortreffelijk’, elk met een score van meer dan 900 uit 1.000 punten. Als de resultaten van de Nederlandse benchmark worden vergeleken met de scores van de mobiele netwerken in andere Europese landen, blijkt dat de Nederlandse operators tot de Europese top behoren. Zelfs #4 Tele2 zou nog een goede kandidaat zijn voor een eerste plaats in landen met een zwakkere mobiele netwerken zoals Spanje en de UK. 

Als beste uit de bus: T-Mobile

Met een score van 956 kwam T-Mobile, net als vorig jaar, als beste uit de bus. De operator scoort zowel op data als op spraak het hoogst. Vooral dat laatste is opvallend volgens de onderzoekers, aangezien T-Mobile de enige Nederlandse operator was die ten tijde van het onderzoek nog niet de moderne Voice over LTE (VoLTE) technologie ondersteunde.

Op de tweede plaats volgt Vodafone met 931 punten, terwijl marktleider KPN net iets lager scoort met 930 punten. Tele2 staat op de vierde plaats met een score van 919. Tele2 is laatste omdat de provider op het gebied van bellen onderweg minder scoorde dan de andere providers, hoewel de operator op het gebied van data wel beter scoorde dan Vodafone. Het is van belang om te vermelden dat KPN ten tijde van het onderzoek wel VoLTE ondersteunde, maar dat deze technologie nog niet beschikbaar was voor Samsung S7-toestellen – het model dat gebruikt werd voor het uitvoeren van de tests. “De spraakresultaten van KPN zijn dus gebaseerd op verouderde technologie”, legt Hakan Ekmen van P3 uit. 

T-Mobile heeft het beste mobiele netwerk in Nederland

Om de tests uit te voeren had P3 vier auto’s ter beschikking. De vier auto’s waren uitgerust met twaalf Samsung S7-toestellen, waarvan er acht gebruikt werden voor het testen van spraak (twee per provider) en vier voor het testen van het datanetwerk. Dat laatste werd gedaan door de toestellen bestanden met een grootte van 3MB te laten downloaden van een testserver, en bestanden van 1MB te laten uploaden.

Met het oog op de toekomst, laat onderzoeker Ekmen weten dat hij benieuwd is hoe de Nederlandse telecom operators de komende jaren innovaties zullen omarmen. Volgens hem verandert er de komende jaren veel in de sector, met een data-explosie van consumenten die steeds vaker en overal video content willen bekijken tot nieuwe telecom-gebaseerde functionaliteiten die worden ontwikkeld door andere sectoren. “Het wordt interessant om te zien hoe ze het gaan doen bij toekomstige uitdagingen zoals het internet der dingen (Internet of Things, redactie) en zelfrijdende auto’s.”