PostNL koopt PS Nachtdistributie, vijf M&A bureaus betrokken

29 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

PostNL heeft nachtdistributie specialist PS Nachtdistributie overgenomen. De overname – financiële details zijn niet bekendgemaakt – stelt PostNL in staat om 24 uur per dag, zeven dagen per week pakketjes te leveren in de Benelux. 

PS Nachtdistributie werd in 1995 opgericht in Steenbergen. Het bedrijf, dat zich richt op nachtdistributie van pakketten, heeft een fijnmazig netwerk van klanten en sectoren dat in totaal zo’n 8.000 ophaal- en afleveradressen telt in de Benelux. Er werken ongeveer twintig mensen bij PS Nachtdistributie, dat gebruik maakt van de diensten van circa 170 chauffeurs. Naast de kantoorvestiging in Steenbergen beschikt het bedrijf over een modern sorteercentrum in Vianen en biedt PS Nachtdistributie ook warehousing-diensten aan.

Overname door PostNL

Onlangs heeft PostNL bekendgemaakt dat PS Nachtdistributie aan het netwerk van PostNL is toegevoegd. Het complete bedrijf, inclusief het sorteercentrum in Vianen, is overgenomen voor een onbekend bedrag. Volgens PostNL is de overname in lijn met haar strategie om het leidende logistieke e-commerce bedrijf van de Benelux te worden en sluit deze aan bij de toenemende behoefte van verzenders en ontvangers naar flexibiliteit en levering op dezelfde dag.

PostNL neemt PS Nachtdistributie over

Gerrit Mastenbroek, Directeur Pakketten & Logistiek bij PostNL, vertelt: “We kijken steeds naar kansen en ontwikkelingen op de pakkettenmarkt en blijven bouwen aan het versterken en uitbreiden van de netwerken van PostNL. Bezorging van pakketten in de nacht hoort daarbij, op die manier spelen we in op de drukte die we zien op wegen en in binnensteden gedurende de dag.” Mastenbroek laat weten “trots” te zijn op de overname, die volgens hem een “mooie aanvulling is aan het logistieke netwerk van PostNL met een nachtnetwerk”.

De uitbreiding stelt PostNL in staat om klanten in de Benelux nog beter te bedienen. “Door deze overname kan PostNL per direct 24 uur per dag, 7 dagen in de week pakketten in de Benelux bezorgen”, aldus Mastenbroek. Het voordeel voor klanten van PS Nachtdistributie is dat zij sinds de overname zowel de diensten van PostNL als de diensten van PS Nachtdistributie via één loket kunnen aanwenden.

Dealmakers

De overnamedeal tussen PostNL en PS Nachtdistributie werd begeleid door vier fusie- en overnamespecialisten. PostNL werd bij de aankoop bijgestaan door een juridisch team van Lexence (Michiel van Schooten, Diederick de Boer, Iris Hoekstra, Hendrik Bennebroek Gravenhorst, Petra van Eif-Kuis). Het advocatenkantoor assisteerde PostNL vorig jaar ook al bij de overnames van online marketingbureaus Yourzine en Searchresult, waarbij precies hetzelfde dealteam betrokken was. PS Nachtdistributie ontving op haar beurt juridische ondersteuning van Houthoff Buruma (Michiel Pannekoek, Daphne van Boxtel, Michael Loomeyer). M&A-bureau The Room hielp PS Nachtdistributie om due diligence ready te zijn, onder meer door het verzamelen van documenten en deze te verwerken in een ingerichte virtuele dataroom.

M&A specialisten Ad Veken, Gert-Jan van Dalen, Sjoerd Hasselman en Onno Meijering van Big Four kantoor Deloitte leverden Transaction Support bij de deal, terwijl Nelleke van Dam MKB-adviseur bij News Belastingadviezen het Tax-advies voor haar rekening nam.