Grant Thornton helpt ondernemer met overname van Bioscopen Leiden

03 mei 2017 Consultancy.nl

Govert de Kok is één van de directeurs/eigenaren bij Bioscopen Leiden. In mei 2014 zocht hij advies om de exploitatie van twee bioscopen en een filmhuis over te nemen.

Govert: “De twee bioscopen en het filmhuis werden geëxploiteerd vanuit een stichting. Toen ik voor de overname op zoek was naar een adviseur, kreeg ik de naam van Irma door via één van haar klanten. Ik heb haar gebeld om te praten over mijn plannen en in hoeverre zij mij hierbij kon adviseren. Sinds september 2014 zijn we klant bij Grant Thornton. Irma van Seeters heeft voor ons de overname van de 2 bioscopen en het filmhuis begeleid en een BV structuur opgezet waar wij deze activiteiten onder konden brengen.”

Cijfers achter de komma

Irma van Seeters is director bij Grant Thornton. Als accountant en adviseur ziet zij haar rol al enige jaren veranderen. “Klanten verwachten dat een accountant of belastingadviseur vooral gericht is op verslaglegging over het verleden en op de juistheid van de cijfers achter de komma. Natuurlijk hebben wij hier ook veel verstand van. Maar ik voer jaarlijks veel gesprekken met verschillende klanten in verschillende sectoren over hun ambities en groeimogelijkheden. Samen met de klant kijk ik vooruit naar de kansen om deze ambities te realiseren.” 

Grant Thornton helpt ondernemer met overname van Bioscopen Leiden

“De cijfers achter de komma zijn absoluut belangrijk”, vervolgt Govert. “In de sector bioscopen en filmhuizen zijn voor groei vaak grote investeringen nodig. Zo ook bij de bouw van een nieuw filmhuis in Leiden. Een verschil in de cijfers achter de komma, een percentage dat niet klopt of een onjuiste aanname heeft dan grote financiële gevolgen. Ik heb daarom in een vroeg stadium Irma betrokken. We konden het ons niet veroorloven om zo’n grote investering op drijfzand te baseren. We zochten iemand die onze aannames en onderbouwingen kritisch en initiatiefrijk kon benaderen, haalbaarheidsanalyses kon maken en de rekensom achter de begroting begreep. Geen jaknikker, maar een kritische sparringpartner die meekijkt, adviseert en ook tegengas durft te geven.” 

Het begint met een goed idee

“Natuurlijk begint het met een goed idee”, vertelt Govert. “Om voor de lange termijn bezoekers te blijven trekken, willen we een beleving bieden die niet thuis na te bootsen is. Dit gaat verder dan de techniek. We willen met de bouw van het nieuwe filmhuis een plek creëren waar mensen naartoe gaan omdat er altijd iets te beleven is, dus niet voor de film alleen. Ik stel me voor dat bezoekers naar het filmhuis komen en daar kiezen of ze een expositie van beeldende kunst bekijken, een poetry slam bijwonen, lekker in ons café blijven hangen of misschien na een hapje eten toch die nieuwe film bezoeken.”

Irma: “Mijn rol is vaak om ideeën van ondernemers te toetsen. Omdat ik Bioscopen Leiden al langer ken, kan ik door de cijfers heen kijken en adviseren over de gevolgen. Dat is volgens mij waar ondernemers behoefte aan hebben. Zijn de plannen financieel haalbaar? Kloppen de onderbouwingen en daarmee samenhangende berekeningen? Waar zitten de risico’s en hoe kunnen we de klanten juridisch of fiscaal optimaal adviseren en/of beschermen?” 

Teamwork

Al had Govert in het begin wel zijn twijfels: “Grant Thornton is toch een grote naam. Passen wij als MKB’er wel bij zo’n groot en internationaal kantoor?” Irma vervolgt: “Nadat Govert mij verteld had over de groeiplannen van Bioscopen Leiden hebben we samen bepaald wat er nodig is om deze groei te realiseren, issues besproken die deze groei in de weg staan, prioriteiten gesteld bij onze aanpak en acties opgesteld. Omdat hier veel bij komt kijken had ik een team samengesteld met daarin ook een fiscalist en jurist. Zo konden we Govert op meerdere gebieden adviseren en ondersteunen. We besloten eerst tot een intake om elkaar en onze werkwijze te leren kennen.” 

We zochten geen jaknikker, maar een kritische sparringpartner die meekijkt, adviseert en ook tegengas durft te geven

Na de intake volgde een voorstel dat Govert en Gideon (mede-eigenaar van Bioscopen Leiden) accepteerden. Govert: “Doordat je zo’n team inrolt, voelt het al gewoon; als een lokaal laagdrempelig accountantskantoor. Plus dat er een fiscalist en jurist betrokken waren, nam bij mij de nodige zorgen weg bij huurcontracten en arbeidsovereenkomsten. Alles werd goed voorbereid waardoor ik er minder werk aan had. Ook in de communicatie met bijvoorbeeld de belastingdienst, de KVK en de notaris.” 

Niet in de onderneming, maar aan de onderneming werken

Govert: “Mijn advies aan andere ondernemers? Betrek je accountant niet alleen bij de resultaten uit het verleden. Schakel hem juist tijdig in om je te helpen je groeiplannen vorm te geven.” 

Irma: “Doordat ondernemers vaak in de waan van de dag leven, is er weinig tijd om stil te staan en vanuit een helicopterview de zaken te bekijken. Eens niet in de onderneming, maar aan de onderneming werken. De inzichten die dit oplevert, zijn vaak erg nuttig voor de toekomst.”

De Nederlandse bioscoopmarkt is goed voor een omzet van €290 miljoen, de wereldwijde markt wordt geschat op $38,6 miljard.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup