De beste digital en internetbureaus van Nederland

18 april 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zes bureaus – Burst, Chunk, Kaliber, Magneds, theFactor.e en Snakeware – mogen zich volgens Nederlandse bestuurders en managers de beste internetbureaus van ons land noemen. Dertien online marketingbureaus behoren volgens de beslissers tot de top van de markt.

Sinds 2005 doet Emerce jaarlijks onderzoek naar hoe beslissers, werkzaam op het gebied van online marketing, ICT en e-business, de prestaties van zakelijke dienstverleners in de e-business- en marketingbranche beoordelen. De ranking, die bekend staat als de ‘Emerce 100’, geldt als een belangrijke graadmeter voor de branche. In meer dan veertig categorieën wordt de tevredenheid van klanten in kaart gebracht om zo dienstverleners onderling te kunnen vergelijken. Aan de 2017-editie van het onderzoek hebben in totaal 1.170 respondenten deelgenomen, waarbij ze bedrijven middels een zeven puntsschaal konden beoordelen op vier dimensies*: ‘kennis/know-how’, ‘prijskwaliteitverhouding’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘flexibiliteit’.

Beste internetbureaus

In de categorie ‘internetbureaus’, die gefocust is op dienstverleners die diensten aanbieden zoals het bouwen van websites, ontwikkelen van webshops en online marketing ondersteuning, zijn 35 partijen opgenomen in de toplijst. Volgens de respondenten behoren deze spelers tot de crème de la crème van het internetbureaulandschap – volgens schattingen van analisten zijn er duizenden bureaus actief in deze branche, variërend van grote bureaus tot MKB-bureaus en ZZP’ers. Voor het onderzoek maakt Emerce onderscheid tussen grote bureaus met 100 of meer medewerkers en/of een omzet van minstens €7 miljoen, middelgrote bureaus die €1 tot €7 miljoen omzet hebben en/of tussen de 26 en 99 medewerkers en kleine bureaus met een omzet tot €1 miljoen en/of een personeelsbestand van maximaal 25 medewerkers.

De beste digital en internetbureaus van Nederland 1-20

Zes spelers voeren de lijst aan met een score van 5,5 ster: Magneds, theFactor.e, Burst, Snakeware, Chunk en Kaliber. Magneds valt met 45 werknemers in de categorie middelgroot en bedient fabrikanten in de FMCG en retailbranche met het in kaart brengen van verkopen via klantloyaliteitsprogramma’s en online sales oplossingen. “Met onze ervaring en ons technische fundament profiteert de klant direct van onze expertise en hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. Onze specialisten brengen consumenten in beweging met als resultaat meer sales, meer inzicht en minder kosten”, vertelt Jurgen Swaans CEO van Magneds tegenover Emerce. 

Burst, theFactor.e en Snakeware behoren eveneens tot de middelgrote bureaus, terwijl Chunk en Kaliber de enige kleine spelers zijn die zo hoog scoren. Ronald van Schaik, Directeur van Kaliber, vertelt: “Met twintig jaar ervaring als fullservice onlinebureau bouwen we platformen, ontwikkelen we campagnes en verzorgen we onlinemarketing. Hiermee helpen we merken starten, groeien en innoveren. Door het verruimen van ons blikveld kunnen we merken als gids meenemen naar de volgende stap: de toekomst.” 

De vier hoogstgeplaatste grote bureaus hebben elk 5 sterren gescoord: Osudio, Redhotminute, TriMM Interactive Media en Conclusion Digital. Conclusion Digital is de digital praktijk van zakelijke dienstverlener Conclusion uit Utrecht, en telt ruim 100 specialisten op het gebied van digital en online. Over de onderscheidende kracht van het bureau vertelt Jeroen Borst, digital director bij Conclusion Digital, tegenover de onderzoekers: “We zijn goed in het kantelen van bestaande businessmodellen om die vervolgens te digitaliseren en in korte tijd te implementeren. Uitgangspunt is altijd de eindgebruiker. Met een goede gebruikerservaring wordt een product of dienst sneller geadopteerd.”

TriMM Interactive Media startte in 1993 als spin-off van Universiteit Twente en telt anno 2017 zo'n 114 specialisten. Het bureau heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen van digitale strategieën en het voeren van grondige analyses van de bedrijfsvoering van klanten. Marc Woesthuis, managing director van TRIMM: “Dat is onze kracht en daarvoor hebben wij de mensen in huis. Wij vreten ons in de totale bedrijfsvoering van de klant in. Bestaande processen laten we efficiënter verlopen. We digitaliseren van orderintake tot aan facturering.” Naast de grote spelers zijn er ook acht middelgrote spelers en één kleine speler met 5 sterren: Evident Interactive, freshheads, Hoppinger, e-sites, Mangrove, Info.nl, Netvlies, Gracious Studios en kleine speler Axendo. “We bedienen beide zijden van de customer journey”, vertelt Marijn Bom, directeur van Hoppinger, in het Emerce100 magazine. “We focussen op de eindgebruiker en onderscheiden ons door technische expertise en ervaring.”

De beste digital en internetbureaus van Nederland 1-15

In totaal zijn er veertien spelers die een score ven 4,5 ster hebben behaald, waaronder zeven grote bureaus (Macaw, Emakina, Lukkien, Tam Tam, Mirabeau, Valtech en DigitasLBi), zes middelgrote spelers (Colours, IN10, The Valley, Jungle Minds, Redkiwi en Clockwork) en een klein bureau Zicht Online. Lukkien is een van de grootste spelers in de lijst, met meer dan 225 medewerkers. Het bureau is een mengelmoes van disciplines die samen werken aan marketing- en communicatieoplossingen. Managing Director Digital Joost van der Vis, eerder actief in senior leidinggevende functies bij KPMG, Avanade en Accenture, vertelt: “Op onze afdeling zitten de contentspecialisten, UX’ers, business intelligence, webdesigners, front-enders en projectmanagers naast en door elkaar heen. Je ziet dan ook de kruisbestuivingen ‘live’ ontstaan en floreren, met betere projecten tot gevolg.” 

Ook Youwe en One Shoe mogen zich volgens de onderzoekers tot de toppresteerders onder de internetbureaus rekenen.

Internetbureaus specialisten

De onderzoekers hebben daarnaast ook een categorie voor specialistische internetbureaus, die zich hebben gespecialiseerd in een bepaalde dienst of alleen maar klanten uit een bepaalde sector bedienen. Het bureau dat in deze categorie het hoogst scoort op klanttevredenheid (5,5 sterren) is ICIT Solutions, een bureau dat zich specialiseert in (Enterprise) Content Management Systemen, business integration, (corporate) websites, applicaties en e-commerce op basis van open source pakketten.

De beste digital en internetbureaus van Nederland 1-13

Concept7, valsplat, Bikkelhart, AdCalls en Indivirtual haalden elk 5 sterren, terwijl Fabrique, Entopic, MediaMonks, edenspiekermann_ en Blast Radius een gemiddelde score van 4,5 ster kregen. Twee spelers, Netmarketing en /CMCG-onderdeel Clickq, kregen 4 sterren toegekend. Pieter Jongerius, Directeur bij Fabrique, vertelt in gesprek met Emerce: “Wij zijn een multidisciplinair ontwerpbureau. Voor succesvolle innovaties is die brede blik keihard nodig. We combineren bedrijfsinzicht, customer experience design en technische innovaties.” 

Emerce 100 categorieën

In totaal kent de twaalfde editie van de Emerce 100 meer dan 40 rubrieken. Andere categorieën waarin zakelijke dienstverleners worden gerangschikt zijn onder meer analytics & optimalisatiebureaus, digital marketingbureaus, e-commercebureaus, e-mail marketingbureaus, mediabureaus, mobile bureaus, e-business consultancybureaus en social & contentbureaus, en tradingdeskbureaus. 20 van de rubrieken zijn bedoeld voor software spelers en voor adverteerders en mediabureaus. 

Gerelateerd: De beste e-business consultancybureaus van Nederland.

* De respondenten konden geen bedrijf beoordelen binnen de categorie waarin zij zelf werkzaam zijn. Dit om oneerlijke concurrentie te voorkomen.