EY ontwikkelt mee aan groene grondstoffen tool voor chemiesector

26 april 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

EY is samen met projectpartners AkzoNobel en Advanced Biochemical een pilot gestart voor een nieuwe online tool. Met de nieuwe tool, de eerste in zijn soort, kan de aanwezigheid van biogebaseerde grondstoffen in producten gemeten worden. De innovatieve aanpak moet helpen bij het duurzamer maken van de chemische industrie.

Veel chemicaliën kunnen geproduceerd worden uit zowel fossiele als groene grondstoffen – bijvoorbeeld plantaardige oliën of suikers. Het is echter lastig vast te stellen hoeveel er van iedere grondstof wordt gebruikt. “Chemicaliën zijn de bouwstenen van essentiële producten uit het dagelijks leven, maar ondanks de groeiende aandacht voor duurzaamheid hebben we nog steeds maar weinig zicht op groene grondstoffen”, vertelt Peter Nieuwenhuizen, Global RD&I Director van Specialty Chemicals bij AkzoNobel.

Online tool

Om dit vraagstuk op te lossen heeft het chemieconcern recent een pilot gelanceerd voor een nieuwe online tool, in samenwerking met Advanced Biochemical (Thailand) (ABT) en accountancy- en advieskantoor EY. Het probleem van onduidelijkheid over de verhoudingen van de gebruikte grondstoffen wordt met de nieuwe tool opgelost, door inzichtelijk te maken welk percentage van een product bestaat uit grondstoffen van natuurlijke oorsprong. “Dit maakt het makkelijker voor producenten en consumenten om duurzamere producten te kiezen en een stap te zetten naar een meer circulaire economie”, aldus de initiatiefnemers.

De nieuwe tool is de eerste tool in zijn soort, die met behulp van e-certificaten de hoeveelheid natuurlijke grondstoffen in de productieketen bijhoudt. Grondstoffen worden aan het begin van de productieketen gecertificeerd. Bedrijven kunnen deze vervolgens aan elkaar overdragen binnen het online platform, dat automatisch bijhoudt welk aandeel de biogebaseerde grondstoffen hebben in de producten die ervan gemaakt worden. Concreet zijn de drie partners een pilot gestart om het gebruik te volgen van Epicerol. Deze biogebaseerde epichlorohydrine (ECH) wordt geproduceerd door ABT en door AkzoNobel gebruikt in de productie van duurzame epoxy coatings.

Online tool geeft chemiesector inzicht in gebruik van groene grondstoffen

Duurzamer

Volgens Thibaud Caulier, Epicerol Business Manager bij ABT, maakt de nieuwe tool het gebruik transparanter en stimuleert deze ondernemingen om meer duurzame grondstoffen te gebruiken. Over de toegevoegde waarde zegt hij verder: “Klanten kunnen een bijdrage leveren door hun verbruik van Epicerol te monitoren en aan te tonen dat ze het meest duurzame epichlorohydrine op de markt gebruiken.”

“De tool werkt als een virtuele marktplaats voor de industrie”, licht Roel Drost, Senior Manager Climate Change & Sustainability bij EY toe. “Ondernemingen kunnen zich aanmelden en verschillende soorten biogebaseerde materialen verhandelen, variërend van basisingrediënten tot eindproducten. Zo hebben wij de complexiteit van de chemische industrie kunnen vangen in een makkelijke en rendabele tool voor biogebaseerde producten. We willen de tool snel beschikbaar maken voor andere productieketens in de industrie”, vult hij aan.

Na de proefperiode willen de partners de tool ook toepassen bij andere chemicaliën, zoals dimethylether, dat wordt gebruikt als drijfgas in spuitbussen. Het systeem zorgt voor voldoende flexibiliteit zodat het kan worden ingezet voor een brede reeks producten. De partners zien het platform als een robuuste en betrouwbare manier van certificering die een garantie biedt voor groene stoffen in producten. “Het zorgt ervoor dat de productieketen transparant en betrouwbaar is dankzij een robuust audit proces”, besluiten de partners.