Gemiddelde consultant vertrekt om 07.39 van huis en reist 37 minuten

19 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Professionals werkzaam in de zakelijke dienstverlening beginnen hun dag relatief vroeg. Volgens data van het CBS vertrekken accountants, consultants en overige adviseurs gemiddeld genomen hun huis om 07:39. Hun reistijd bedraagt gemiddeld net onder de veertig minuten. Professionals in de bouw zijn de vroegste vogels – zij vertrekken rond 07.00, terwijl professionals in de sectoren kunst & cultuur en recreatie het slot van hun huis het laatst dichtdraaien – zij vertrekken rond 08.00.

In Nederland wonen volgens de meest recente data bijna 9 miljoen mensen met een leeftijd van tussen de 15 en 74 jaar. Volgens de definitie van het CBS vormt deze groep de totale beroepsbevolking in ons land. Van de beroepsbevolking hebben bijna 8,5 miljoen mensen een baan of zijn werkzaam vanuit een eigen onderneming. Daarnaast telt Nederland bijna een miljoen scholieren en meer dan een miljoen studenten (MBO, HBO en WO). Al deze mensen gaan dagelijks op weg om naar hun werk of onderwijsinstelling te gaan. Een groot deel van hen reist tijdens de ochtend- en avondspits. 

Op een gemiddelde werkdag in Nederland telt een ochtendspits bijna 8,3 miljoen verplaatsingen met onder meer de auto, fiets of het openbaar vervoer. Deze enorme stroom van mensen bestaat volgens de gegevens van het CBS voor ruim de helft uit mensen die op weg zijn naar hun werk (54%), terwijl ongeveer een kwart (25%) bestaat uit scholieren en studenten die op weg zijn naar hun school of een andere onderwijsinstelling. De rest van de stroom bestaat uit kinderen onder de zes jaar, gepensioneerden en werklozen & arbeidsongeschikten – met bijna 3% de kleinste groep in de ochtendspits.

Reizigers in de ochtend- en avondspits

Tijdens de avondspits is het aantal verplaatsingen gemiddeld nog hoger dan in de ochtendspits. Iedere dag reizen er in de avondspits zo’n 9,7 miljoen mensen. Opnieuw bestaat meer dan de helft van de reizigers uit werkenden (53%), maar het aandeel scholieren en studenten ligt met 20% een stuk lager – een groot deel van hen gaat tussen 15:00 en 16:00 naar huis als school uit is. Daarentegen ligt het aandeel gepensioneerden in de avond hoger met een percentage van 11%. Hoewel het absolute aantal verplaatsingen in de avondspits hoger ligt, zijn nu minder reizigers tegelijkertijd onderweg. Waar in de ochtendspits de piek op rond de 2,4 miljoen mensen gemiddeld ligt (08:15), zijn er op het drukste moment in de avondspits (17:00) net aan minder dan 2 miljoen mensen onderweg.

De drukte in de spits varieert per dag. De ochtendspits is op dinsdag (bijna 8,6 miljoen) en donderdag (meer dan 8,6 miljoen) gemiddeld het drukst, terwijl de avondspits op woensdag de kroon spant in het aantal verplaatsingen – gemiddeld meer dan 9,9 miljoen.

Vertrek en aankomsttijd per branche

Zakelijke dienstverleners vroeg op pad

De data van het CBS geven ook inzicht in de ochtendreistijden van professionals per beroepsgroep. Professionals uit de zakelijke dienstverlening, waaronder ook consultants en accountants vallen, vertrekken gemiddeld om 07:39. Overheidsmedewerkers verlaten hun huis gemiddeld 8 minuten eerder en werkenden uit de vervoer en opslag-sector 10 minuten eerder. Bouwvakkers zijn gemiddeld genomen het vroegst onderweg met een vertrektijd van 07:03. Ook landbouwers, bosbouwers, vissers en werknemers uit de industrie en energiesector zijn vroeg uit de veren en gaan rond 07:15 de weg op. Aan de andere kant van het spectrum zijn het financiële professionals, ICT-ers en werknemers uit de cultuur- en recreatiesector die het laatst naar hun werk vertrekken – tussen 07:50 en 08:00. 

Van alle beroepsgroepen zijn zakelijke dienstverleners en informatie- & communicatiemedewerkers gemiddeld het langst onderweg naar hun werk in de ochtendspits, met een reistijd van respectievelijk 37 en 46 minuten. Met 24 en 25 minuten respectievelijk zijn werknemers uit de horeca en gezondheidszorg het kortst onderweg.

Vervoersmodus per sector

Auto populairst

In alle sectoren is de auto het populairste voertuig. Werkenden uit de bouw pakken het vaakst de auto, met 77%, terwijl de vervoer & opslag en de informatie & communicatie de tweede plek delen met 69%. Twee derde van de zakelijke dienstverleners neemt de auto, en komt daarmee op de derde plek. Naast de auto gaan zakelijke dienstverleners ook relatief vaak met het openbaar vervoer (12%). Overheidswerknemers nemen gemiddeld het meest de trein of bus met 20% die het openbaar vervoer gebruikt om op werk te komen. De beroepsgroepen die het vaakst hun fiets pakken om naar werk te gaan zijn werknemers uit het onderwijs en uit de horeca (34%) – maar ook hier gaat men nog steeds het vaakst met de auto naar werk.