De populairste musea en festivals onder jongeren tot 18 jaar
Het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Anne Frank Huis en Madame Tussauds, zijn de populairste musea onder jongeren. Op het gebied van Nederlandse festivals geven jongeren de voorkeur aan Pinkpop, het Bevrijdingsfestival en Lowlands. Dit blijkt uit het Jongeren Merken onderzoek van Hendrik Beerda, gehouden onder zo’n 1.800 jongeren in ons land.
Nederland telt ongeveer 1.100 musea, die jaarlijks samen zo’n 38 miljoen bezoekers trekken. Onder jongeren hebben musea nog dikwijls een stoffig imago en veel kinderen tot 18 jaar lijken tegenwoordig liever achter hun Playstation te zitten of buiten rond te hangen. Toch vormen jongeren een belangrijke doelgroep voor musea. Ons land telt zo’n 3,4 miljoen jongeren met een leeftijd van tussen de 4 en 18 jaar, een enorme potentiële doelgroep. Daarnaast zijn jongeren ook meteen de potentiële bezoekers van de toekomst – het vroeg bouwen aan een relatie in hun vroege jaren kan zich op latere leeftijd uitbetalen.
Top-10 populairste musea onder jongeren
Het Jongeren Merken onderzoek van Hendrik Beerda, gehouden onder 1.800 jongeren tot achttien jaar (4-18)*, heeft in kaart gebracht welke musea onder jongeren het populairst zijn. Zo blijkt uit de resulterende ranking dat bovenaan de voorkeurslijst van de jeugd het Utrechtse Spoorwegmuseum staat, gevolgd door het Anne Frank Huis in Amsterdam. Vooral vanaf een leeftijd van negen jaar krijgt deze historische bezienswaardigheid meer waardering van jongeren, schrijven de onderzoekers. Op plek drie van de ranking staat het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds, dat afgelopen week nog popster Ariana Grande toevoegde aan haar ‘collectie’. De vierde plaats is voor Naturalis, het natuurhistorisch museum uit Leiden waar sinds augustus een heuse T-Rex wordt tentoongesteld, gevolgd door, op plek 5, NEMO, een technologiemuseum uit Amsterdam met zo’n 600.000 bezoekers per jaar.
Het Rijksmuseum Amsterdam, een van de 16 Rijksmusea van ons land, staat op plek zes en biedt de jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis, met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. Op plek 7 en 8 volgen het Nederlands Openluchtmuseum en het Van Gogh Museum. Laatstgenoemde kwam onlangs nog in het nieuws nadat twee gestolen schilderijen na 14 jaar waren opgedoken in Italië en nu eindelijk waren teruggekeerd. De top-10 wordt afgesloten met Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Nijntje Museum in Utrecht. Nijntje bedenker Dick Bruna overleed eerder dit jaar op 89-jarige leeftijd.
Top 10 populairste festivals onder jongeren
Nederlandse festivals, die het hele jaar door plaatsvinden, zijn bij jongeren zeer in trek. Vooral in de zomer bezoeken jongeren de grote festivals door heel het land. Volgens data van brancheorganisatie VVEM (de Vereniging van Evenementmakers) telde Nederland in 2015 zo’n 800 festivals, samen goed voor zo’n 23 miljoen bezoekers per jaar.
Onder jongeren blijkt van alle festivals Pinkpop het meeste in de smaak te liggen bij jongeren. Volgens de onderzoekers heeft de koerswijziging die Jan Smeets eind 2016 aankondigde goed te passen bij het topimago van het festival onder jongeren. Eerder werd Pinkpop ook onder volwassenen verkozen tot topattractie in muziek/activiteiten segment. Op plek twee in de ranking staat het Bevrijdingsfestival, een reeks aan gratis festivals die ieder jaar op 5 mei, Bevrijdingsdag, plaatsvindt en dit jaar in 14 steden georganiseerd zal worden. Op plek 3 staat Lowlands, een muziekfestival dat jaarlijks in Biddinghuizen (Flevoland) wordt gehouden. Onlangs werd Lowlands, dat dit jaar voor de 25ste keer wordt gehouden, uitgeroepen tot een van de beste festivals van Europa.
Op plekken 4 en 5 zijn het Zwarte Cross festival (in Lichtenvoorde) en Dance Valley te vinden, een van de bekendste Dance festivals van ons land dat ieder jaar plaatsvindt in Spaarnwoude. Op plek 6 staat Sensation, het dance evenement in de Amsterdam Arena dat in 2000 werd gelanceerd en in 2017 voor de laatste keer door ID&T georganiseerd zal worden. Op plek 7 staat Concert at Sea, dat sinds 2006 wordt georganiseerd en wordt gehouden op de Brouwersdam (Zeeland), gevolgd op plek 8 door het (Port of Rotterdam) North Sea Jazz Festival. Dit drie dagen durende festival, gericht op de muziekgenres jazz, blues, funk en soul bestaat al meer dan veertig jaar en wordt sinds 2006 gehouden in Ahoy in Rotterdam.
De negende plek in de ranking is voor Parkpop, het gratis festival dat sinds 1981 wordt gehouden in het Zuiderpark in Den Haag. De 2017 editie, zal dit jaar naast het Zuiderpark ook uitbreiden naar locaties in de binnenstad, waarmee het festival dit jaar drie dagen zal duren. De top-10 wordt afgesloten met Oerol, een jaarlijks terugkerend cultureel festival in juni dat wordt gehouden op waddeneiland Terschelling.
De lijst van sterkste festivalmerken toont opvallend veel overeenkomsten met die onder volwassenen. “Alleen het Bevrijdingsfestival, Zwarte Cross en Dance Valley zijn voor de gemiddelde volwassene niet in beeld. Maar Lowlands, Concert at SEA, North Sea Jazz, Parkpop en Oerol doen het zowel goed boven als onder de achttien jaar. Niet alleen bij Pinkpop, maar ook bij festivals als North Sea Jazz, bestaan groeikansen door de programmering meer op jongeren te richten”, besluiten de onderzoekers
* Voor het onderzoek zijn 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar in twee fasen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van de duizenden merken in de cultuursector onderzocht. Daarna is voor de 150 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de geholpen bekendheid, de waardering, het imago en de bezoekintentie.